Afgeborsteld het lawaai in

1
38

De afstandsbediening geeft je toegang tot sommige extra functies, zoals de inschakeling van twee loudness-niveaus (lagetoneninstellingen) of de mogelijkheid maximaal vijftig titelnummers in een bepaalde volgorde te programmeren. Je kunt er ook tot dertig radiostations mee in het geheugen opslaan.


Philips Expanium EXP7361 afstandsbediening en oortjes

FM tuner
De FM tuner gebruikt de oortjes als antenne, dus het zal zelden voorkomen dat je meer dan een tiental radiostations kunt ontvangen. De ontvangstkwaliteit hangt volledig af van de omgeving en van de plaatsing van de kabels van de oortjes. Je kunt de radio niet omschakelen in mono stand, zodat er meestal wel sprake is van stereoruis in de ontvangst.
Wanneer de speler op batterijen werkt, dan is standaard de Electronic Skip Protection (ESP) ingeschakeld. Die heeft een buffer tegen storingen bij bewegingen en schokken van 840 seconden voor wma, 420 seconden voor mp3 en 180 seconden voor audio-cd‚s.
De Expanium EXP7361 klinkt helder en muzikaal, maar de geluidssterkte is niet erg groot, zelfs niet als je het geluid in de hoogste stand zet. Dit hangt natuurlijk ook van het bronmateriaal af, maar je oren zul je met deze speler niet snel kapot spelen, en dat is natuurlijk wel zo veilig. Het ontbreken van enige vorm van digitale geluidsverbetering (afgezien van een lagetonenregeling) zal door muziekpuristen wellicht worden toegejuicht, maar de wat hippe (en jongere?) muziekliefhebber zal misschien af en toe toch wat meer schwung in de muziekweergave wensen.

 
Philips Expanium EXP7361 oortjes

Philips SBC HN060 Noise Reduction oortjes
Naast de meegeleverde oortjes probeerden we de Expanium ook uit met de nieuwe Philips SBC HN060 Noise Reduction oortjes. Die werken standaard als gewone oortjes, maar wil je profiteren van de lawaaionderdrukking, dan moet je een AAA-batterij in het daartoe bestemde compartiment steken. Bovendien dien je de lawaaionderdrukking in te schakelen via de schuifschakelaar op het duimdikke bedieningspaneeltje dat halverwege de koord bengelt. De enige andere bedieningsknop op dat paneeltje is een draaiknop om het geluid te regelen.


Philips SBC HN060 Noise Reduction oortjes

Het verschil tussen de gewone luisterstand en die met lawaaionderdrukking is opmerkelijk. De oortjes klinken veel helderder en opener wanneer de lawaaionderdrukking is ingeschakeld. Dat geldt ook in omgevingen waar eigenlijk weinig lawaai is. In een rijdend voertuig zoals een wagen is het effect echter nog uitgesprokener. De eigenlijke oortjes hebben de vorm van plugjes die je in de gehooringang vast duwt. Ze zitten goed en vallen niet gemakkelijk uit.

Conclusie
Philips Expanium EXP7361 is een mooie en lichte digitale audio- en cd-speler met niet al te veel snufjes, maar wel een goede geluidskwaliteit, al speelt hij naar onze smaak iets te stil. Hij kost officieel 199,99 euro. De Philips SBC HB060 Noise Reduction oortjes werken zoals geadverteerd en verbeteren de geluidskwaliteit in lawaaierige omgevingen. Je betaalt er officieel 49,99 euro voor.
Adviesprijs
EXP7361: 199,99 euro; HN060: 49,99 euro.
1
2
Vorig artikelFamiliestamboom in kaart brengen
Volgend artikelPlasma-tv met nieuwe XD Engine technologie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. ik vind de oortjes wel erg duur. maar ik denk dat ik ze ga proberen op mijn werk want daar is heel veel lawaai.

Reacties zijn gesloten.