Op de gevoelige plaat

0
19

Testmethode
Alle scanners werden aangesloten op een zelfgebouwde pc met AMD Athlon XP2200+, 256 MiB PC2700 DDR geheugen, MSI KT3 Ultra-ARU moederbord en een 80 GB harde schijf van Maxtor. We maken steeds gebruik van de ingebouwde USB 2.0 poorten voor maximale doorvoersnelheid. Het besturingssysteem van dienst is Windows XP Professional met alle servicepacks en updates geïnstalleerd.
We beoordelen de scanners op vier testonderdelen: features en specificaties, scankwaliteit, scansnelheid, meegeleverde software en gebruiksvriendelijkheid.

features en specificaties: extra punten zijn weggelegd voor de aanwezigheid van een transparantenadapter, een automatic document feeder (ADF) of lossebladvoeding, een afneembaar deksel, ondersteuning voor WIA (Windows) en SANE (Linux), een snelle interface en een kleurdiepte van 48 bits.

scankwaliteit: we gebruiken verschillende documenten en foto’s voor het nagaan van de scankwaliteit en dit in verschillende resoluties gaande van 150 dpi tot 1200 dpi. We beoordelen hoe goed een scanner is in het weergeven van zowel grijswaarden als kleuren en geven tevens punten op de mate van detaillering. We gaan daarnaast na hoe goed een foto uit een magazine wordt ontrasterd.

scansnelheid: verschillende documenten gaande van een A4 foto tot 15 bij 10 foto’s worden gescand en ingelezen in Adobe Photoshop 7.0. We timen de totale scantijd vanaf het moment dat we de opdracht geven tot wanneer de foto in Photoshop op het scherm verschijnt. Door deze manier van meten houden we ook rekening met hoe goed of slecht de TWAIN-driver is in het verzetten van grote hoeveelheden informatie.

meegeleverde software en gebruiksvriendelijkheid: we gaan na hoe gebruiksvriendelijk de TWAIN-driver is en of deze in het Nederlands is. Daarnaast levert ook extra software de nodige punten op.

Conclusie
Wij zijn bijzonder gecharmeerd van de Canon LiDE 20: het is de goedkoopste scanner uit deze test, maar aan zijn prestaties zou je dat echt niet zeggen. Zijn scankwaliteiten zijn prima en de werksnelheid is bijzonder pittig. Vandaar ook dat hij de beste koop werd.
De beste presteerder in deze test is zonder enige twijfel de Canon CanoScan 3200F: dit toestel haalt zowel de hoogste kwaliteit als de hoogste werksnelheid en wel met zoveel verschil ten opzichte van de concurrentie, dat die gewoon het nakijken heeft.
1
2
Vorig artikelCompacte ADSL-modem met ingebouwde firewall
Volgend artikelBenQ 5250C