Foto’s vergroten zonder kwaliteitsverlies

12
94

Handleiding
Foto Vergroter wordt geleverd zonder handleiding. In het programma zelf is er wel een helpfunctie beschikbaar, maar deze is zeer beknopt.
Je begint met importeren van een foto of een afbeelding die je wil vergroten of eventueel verkleinen. Het importeren uit een bestand is geen enkel probleem, maar soms worden er geen minifotootjes getoond in het keuzeschermpje, wat lastig is.

De foto’s vergroten en verkleinen is geen enkel probleem: je geeft de gewenste grootte op en de foto past zich onmiddellijk aan. Met de navigator, een klein schermpje onderaan met de foto, kan je bepalen welk deel van de foto er in het voorbeeldvenster wordt weergegeven.

Kwaliteit
De volgende stap is natuurlijk het aanpassen van de kwaliteit. Voor het verbeteren van de kwaliteit heb je de keuze tussen verschillende methoden en profielen.
De verbeteringen worden aangebracht met behulp van gespecialiseerde algoritmes (programmeertrucs). Ondersteunde algoritmes zijn B-Spline, Lanczos, Visual Displacement, Mitchell, Nearest Neighbour, Bilinear etc. Het programma kiest die automatisch op basis van doel en formaat. Maar je kunt ook handmatig het algoritme kiezen. In een vergelijkend overzicht kan je zien welk profiel en methode het beste resultaat geeft.
Het probleem is dat ook hier het vergelijkende overzicht soms geen foto’s toont, waardoor het vergelijken natuurlijk niet mogelijk is. Als je toch niet tevreden bent over de ingestelde profielen, dan kan je nog steeds zelf een profiel creëren.
Met het vergrootglas kan je tot zes keer inzoomen op de foto of afbeelding, zo kan je de kwaliteit nog beter bekijken.

Afdruk
Het programma geeft je de mogelijkheid om een papiersoort te kiezen voor een afdruk. Er zijn heel veel papiersoorten opgenomen. Maar als je hier toch nog niet vindt wat je wil, dan kan je zelf een nieuwe papiersoort definiëren.
Sommige instellingen kun je permanent vastleggen. Voorbeelden zijn: de maximale grootte van de afbeeldingen, de plaats waar ze moeten opgeslagen worden, welke waarschuwingen er moeten getoond worden en wat de instellingen van het vergrootglas zijn.
Dit zijn zo ongeveer alle mogelijkheden van de Foto Vergroter. De mogelijkheden van het programma zijn redelijk beperkt. Het vergroot de foto’s met een betere kwaliteit zoals beloofd, maar een mogelijkheid om een foto bij te snijden zou toch ook wel handig geweest zijn.

Conclusie
Het programma verbetert inderdaad de kwaliteit van de afbeeldingen en foto’s. Maar er hadden misschien net iets meer functies mogen zijn, zoals het bijsnijden van foto’s. Het programma doet soms wat het beloofd, maar af en toe heeft het programma toch zijn eigenaardigheden. De foto’s worden niet altijd weergegeven in het keuzevenster, het vergelijkend overzicht toont ook niet altijd de foto’s waardoor het vergelijken natuurlijk niet lukt en het opstarten verloopt ook niet altijd zonder problemen onder Windows 2000. Met Windows XP zijn er geen problemen met het opstarten van het programma. De kwaliteit van de foto’s wordt wel verbeterd, maar door de programmafouten is het zeker niet altijd aangenaam werken met Foto Vergroter. De lage prijs van 24,95 euro maakt de tekortkomingen een beetje goed, maar bedenk dat volwaardige fotobewerkingsprogramma’s meestal al de mogelijkheden van Foto Vergroter standaard in huis hebben.
Adviesprijs
24,95 euro.
Systeemvereisten
Windows 98/98SE/ME Pentium III 500, 128 MB RAM; Windows 2000/XP Pentium III 500, 256 MB RAM; Grafische kaart: High Color (16 bit) met 16 MB RAM; Scherminstelling 800 x 600; Vrije ruimte op de harde schijf: 30 MB; CD-ROM speler, Muis, Scanner (optioneel), Printer (optioneel).
1
2
Vorig artikelDe filmende fotograaf
Volgend artikelEerste i-mode mobieltje van Panasonic

12 REACTIES

  1. Patch: sp1nl448110r1 lost het probleem op. Product werkt dan na behoren.
    Wim

  2. Ook ik had met fout te kampen. Bij opstarten brak programma steeds af en gaf volgende foutmelding \”Fout in PowerZoom.exe\”.
    Na installatie van de patch was probleem uit de wereld. Kan nu zelfs opstarten zonder cdrom.

  3. Op z\’n zachtst gezegd, WAARDELOOS ! Al problemen gehad met installeren, voorts met registreren. Na de eerste foto bewerken, werd het prg afgesloten (\”met excuses voor het ongemak\”) . Daarna heb ik de CD teruggestuurd, TROEP !!

  4. Op z\’n zachtst gezegd, WAARDELOOS ! Al problemen gehad met installeren, voorts met registreren. Na de eerste foto bewerken, werd het prg afgesloten (\”met excuses voor het ongemak\”) . Daarna heb ik de CD teruggestuurd, TROEP !!

  5. vreselijk product !! Zo ONgebruikvriendelijk als de pest
    Jammer voor je centen, net zo als al die andere TROEP van \”DataBecker\” Eerder al aangegeven met veel lullen maar zeeeeer weinig presteren !!!

  6. Ik kan het programma gebruiken (XP) zonder de cd. Maar het programma is instabiel. (Ik heb nog geen patch geinstalleerd) Als ik bij het scherm klein maak en op het streepje rechtsboven in het scherm klik, start mijn computer helemaal opnieuw op! Het vergelijkscherm werkt vaker niet dan wel. Wat de beste methode is om fotoos te verkleinen zonder kwaliteitsverlies, dat kan namelijk ook, en daar zou dit programma ook handig voor zijn ) staat nergens beschreven.

    Echt zwaar tegenvallen is het feit dat je maar 1 foto tegelijk kan vergroten/verkleinen en niet een map op kan geven of foto\’s van een hele serie kan selecteren…

    Programma vergroot goed, maar daar is ook alles mee gezegt.

  7. amaai , kan er wat af ??? koop printcenter cd1-2-3-4 , krijgt langs geen kant 3-en 4 open ,wat nu gedaan !!

  8. Dit soort problemen kennen we toch al langer van deze softwarefabrikant. Veel uitbrengen, maar weinig degelijk testen. Kassa, kassa en meer niet.

  9. Het is inderdaad lastig, maar ook tekenend dat een relatief goedkoop programma (geen dertig euro!) nu ook al moet worden beschermd tegen kopiëren. Naarmate er meer wordt gekopieerd via kazaa en aanverwante emules zal dit soort lastigheid alleen maar toenemen. Een uitgever moet nu eenmaal ook ergens van leven he.

  10. Zeer gebruiksvriendelijk dat je de CD-Rom in je CD-Rom speler moet doen voordat je het programma kan gaan gebruiken.
    Zo zie je maar weer hoe de netjes betalende consument weer beperkt wordt door het illegaal gebruik van software.

    In ieder geval is deze beveiliging voor mij een ZEER goede reden om het programma links te laten liggen.
    Laat ze eerst de stabiliteitsproblemen onder Windows 2000 maar eens oplossen voordat ze hun produkt gaan beschermen met deze klantonvriendelijke beveiliging.

Reacties zijn gesloten.