Microsoft lonkt naar KMO’s

2
29

Installatie
De installatie gaat, zoals we van Windows gewoon zijn, als een fluitje van een cent. Het systeem detecteert en installeert alle hardware volautomatisch. Standaard kiest de installatieprocedure ervoor om alle diensten te installeren, maar ze worden daarom niet noodzakelijk geactiveerd (zie verder). Als er al een DHCP-server in uw netwerk zit (zoals in dat van ons), dan kan SBS2003 daar prima mee samenwerken, maar installeert hij zijn eigen DHCP-serverdienst niet mee.
De enige oprisping komt helemaal op het einde van de installatie. Dan meldt SBS2003 dat de intranet-gereedschappen niet geïnstalleerd konden worden omdat er een fout optrad tijdens het installeren van de Windows SharePoint-diensten. En ja hoor, dit gaat om een bug. Het probleem heeft te maken met de geldigheidscontrole van de systeembibliotheekbestanden (DLL’s). De bug zorgt ervoor dat Windows denkt dat de DLL’s die horen bij de SharePoint-diensten maar geldig zijn tot 24 november 2003 en dus gaat het fout als wij onze test uitvoeren in januari 2004. Het probleem is bekend bij Microsoft en al opgelost, dus moet je alleen zorgen dat u een editie van SBS2003 geleverd krijgt die aangemaakt is na 7 januari 2004.

Netwerkbeheer
Ook zonder deze bug zullen mensen die niet thuis zijn in netwerkbeheer problemen hebben om SBS2003 behoorlijk aan de praat te krijgen. Microsoft gaat er duidelijk van uit dat je de benodigde kennis in verband met het netwerkbeheer van Windows-omgevingen in huis hebt. Voor ons is dat geen probleem omdat we dagelijks bezig zijn met Windows-servers en de toepassingen en diensten die daarop draaien, ondermeer voor de testen die we doen.
Omdat Microsoft met deze SBS2003 echter expliciet op KMO’s mikt, vinden wij dat de server ook geïnstalleerd zou moeten kunnen worden door iemand die geen Windows-beheerervaring heeft en dat is dus niet echt het geval. Leuk is wel, dat het systeem je een ‘To Do’-lijst presenteert die je maar hoeft af te lopen en bij iedere stap krijg je wizards om je te helpen de gekozen taak tot een goed einde te brengen. Voor onervaren mensen kan het wel onduidelijk zijn dat niet alle taken uit die ‘To Do’-lijst afgelopen en uitgevoerd moeten worden als bepaalde diensten niet gewenst zijn.

1
2
3
Vorig artikelSnelle opslag voor grote bestanden
Volgend artikelNieuwe titels en ondersteuning voor PlayStation Portable

2 REACTIES

  1. Zoals in de systeemvereistenopgave bij het artikel staat, heeft de SMS minstens 384 MiB RAM nodig. In de praktijk betekent dat, dat je een server met zeker 512 MiB RAM moet gebruiken om de SMS op te installeren en een prettige werksnelheid te halen.

Reacties zijn gesloten.