Volwaardig alternatief als server-OS

2
19

Ook aardig: Mandrake toont tijdens de installatie een scherm met functionaliteit opgesplitst in ‘werkstation’ en ‘server’ en je kunt kiezen welke functionaliteit je wel en niet wenst.

Functionaliteit
Op het gebied van de geboden functionaliteit hebben we beslist niet te klagen. De ProSuite 9.2 biedt een behoorlijk massieve functielijst. Mandrake biedt als databases MySQL 4.0.14, PostgreSQL 7.3.4 en zelfs IBM DB/2 versie 8.1.
We troffen zelfs Webmin aan, een webgebaseerde beheerinterface om een Linux-systeem volledig op afstand te kunnen configureren en beheren. 
Uiteraard zit er de laatste versie van OpenOffice bij en zowel de KDE als de Gnome desktops. De specifieke applicaties van die twee desktops zijn onder beide omgevingen oproepbaar.
De bij KDE horende op Mozilla gebaseerde browser Konqueror en nog een paar andere applicaties blijken wel een paar bugjes te vertonen. Vooral als je zelf een URL probeert in te tikken gaat het nogal eens fout. Bij Gnome hoort de eveneens op Mozilla gebaseerde browser Galeon en die doet het foutloos en lijkt ook sneller. Mozilla zelf is trouwens ook meegeleverd. GNUcash, een beroemd open source accountingpakket zit er ook bij.

Inzake multimediaondersteuning zit het minimum om beeld en geluid weer te geven erbij, maar verder niets extra. Als je dus bijvoorbeeld videomanipulatiesoftware zoekt kijkt u beter richting SuSE Linux.

Conclusie
Mandrake Linux 9.2 installeert zonder enig probleem en herkent meer hardware dan Windows. De toch wel opvallende bugjes hier en daar in de diverse meegeleverde applicaties doen het besturingssysteem onvoltooid lijken en dat doet het geheel onrecht aan. De waslijst meegeleverde functies is enorm en dat maakt deze Linux-distributie zeker het overwegen waard. Mandrake blinkt uit als server-OS, maar als desktop-OS vinden we SuSE Linux toch toffer.
Adviesprijs
165,21 euro (ProSuite)
Systeemvereisten
Intel Pentium en compatibele cpu, min. 64 MiB RAM voor grafische installatie, min. 500 MB en liefst 1 GB vrije schijfruimte. Volledige hardware-compatibiliteitslijst.
1
2
Vorig artikelRelationele databasse met nieuwe architectuur
Volgend artikelAldi Medion vergeleken met andere desktopvervangende notebooks

2 REACTIES

  1. Ja zeker, Linux is in iedergeval goedkoper, en stabieler.

    Ik kan je een voorval vertellen:
    De computer van mijn broer kreeg een virus binnen en Windows was gelijk van de kaart. Terwijl mijn computer ijskoud bleef draaien. (Ik kan wel zeggen: hij verblikte en verbloosde toen niet). DIT IS TYPISCH LINUX. IJSKOUD ALS EEN PINGUIN.

  2. Ik hoop dat deze distributie niet zo duur is als al die Microsoft server pakketten. Stabieler zal het in ieder geval zijn, en hopelijk even gebruiksvriendelijk!

Reacties zijn gesloten.