Minimale ruimte, maximaal kijkplezier

2
38

Koopadvies
– Koop een scherm met een minimale lichtopbrengst van 200 candela per vierkante meter (cd/m2) en een contrastverhouding van minstens 300 op 1 (300:1).
– Externe voedingen vormen letterlijk een blok aan je been. Ga indien mogelijk voor een scherm met een geïntegreerde voeding.
– Koop bij voorkeur een scherm dat naast een analoge video-ingang ook een digitale DVI-D ingang heeft.
– Vergelijk een 17-inch LCD-scherm met een 19-inch klassiek monitor: ze hebben dezelfde desktopoppervlakte.
– Ga voor een scherm met een schakeltijd van 25 ms of lager; dat helpt bij gamen en video bekijken.
– Vraag expliciet naar de garantie voor kapotte pixels: wat zijn je rechten als je (te) veel kapotte pixels vaststelt? Ga indien mogelijk voor een scherm ISO 13406-2 Fault Class 2.
– Controleer het type voet waarop het scherm staat: voldoet die aan al je vereisten? Niet alle voeten kun je bv. in de hoogte verstellen; als je dat belangrijk vindt moet je misschien naar een andere voet (indien als optie beschikbaar) of een ander scherm uitkijken.

Testmethode
We schakelden de LCD-schermen minstens een kwartier voor de test in, zodat ze voldoende konden opwarmen. We sloten ze aan op een pc waarin een AOpen Aelous GeForce FX5900 videokaart stak. Deze kaart heeft zowel een analoge video-aansluiting als een digitale DVI-D aansluiting. We kozen steeds voor de beste aansluiting, dus DVI-D indien het scherm daarover beschikte. Onder Windows XP stelden we de desktop in op de ideale resolutie voor het betreffende scherm. Daarna starten we DisplayMate for Windows (DMW) op, een gespecialiseerd programma voor het instellen en testen van computerschermen. Nadat we het scherm juist hadden ingesteld, doorliepen we de DMW Video Obstacle Course, een grafische obstakelkoers met 25 verschillende testbeelden, en de DMW kleur- en grijswaardenteste, met nog eens acht andere testbeelden. We voerden ook verschillende testen uit onder Windows. Zo bekeken we de desktop, starten we Office op, surfden naar een aantal websites en draaiden ook een video. Vervolgens was het tijd voor de gamestest, waar we niet alleen keken naar de gamessnelheid maar ook naar de weergavekwaliteit. Op al deze onderdelen gaven we punten.
Daarnaast kenden we ook nog punten toe in de categorieën aansluitingen, extra functies, gebruiksvriendelijk en bouwkwaliteit. Na weging en herberekening op honderd punten levert dat scores op voor bruikbaar beeld & specs (15%), weergavekwaliteit (60%), aansluitingen (5%), extra functies (5%), gebruiksvriendelijkheid (10%) en bouwkwaliteit (5%). Hieruit distilleerden we een algemene prestatiescore op honderd. In de prijsprestatiescore tellen prestatiescore en prijs elk voor de helft mee.

Conclusie
Geen enkel LCD-scherm scoort slecht en de meeste scoren zelfs heel goed in onze toch wel strenge testen. LCD-schermen mogen dan wel duurder zijn dan vergelijkbare CRT-schermen, ze bieden ook een hogere kwaliteit en zijn gemakkelijker in het gebruik. Als je het je dus enigszins kunt permitteren, kies je voor je volgende monitor toch maar een LCD-type. Dat mag de goedkoopste in deze test zijn, maar ook een van de andere, naar gelang van jouw behoeften.

Beste Presteerderr wordt de ViewSonic VP171b, want dit scherm behaalt de hoogste prestatiescore, ook al is de beeldkwaliteit van de Eizo FlexScan L557 en de Sony SDM-HX73 nog nipt beter. De ViewSonic is echter een waardige winnaar, die net wat meer mogelijkheden en extra’s biedt dan de Eizo en de Sony, die overigens een pluim verdienen voor hun zeer goede beeld- en bouwkwaliteit. Hetzelfde geldt voor de NEC MultiSync LCD1760nx die hier maar een héél klein beetje moet voor onderdoen.
Als we de prestaties afwegen tegen de prijs in een 50/50-verhouding, krijg je hét toestel dat het meeste waar voor z≠n geld biedt en dus het etiket Beste Koop verdient. De AOC LM729 levert zeer goede prestaties voor de allerlaagste prijs en sleept daarmee het begeerde label in de wacht.

1
2
Vorig artikelEerste toestel uit nieuwe reeks digitale camera’s
Volgend artikelAcer AL1751W
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Ja dat werkt prima.

    Ik heb zelf een 18\” en een 15\” Philips LCD aan een Matrox G550, en dat werkt perfect.

  2. Werken deze LCD schermen ook met 2 schermen aan 1 computer gekoppeld, oftewel met een dual head systeem ?

Reacties zijn gesloten.