Digitaliseer je fotoalbum

2
57

Bewerken
Om je foto’s te bewerken heb je de keuze een aantal basistools, gaande van het verwijderen van rode ogen tot het uitsnijden van een foto. Hierbij kan je een aantal standaardformaten gebruiken, of zelf het formaat van het resultaat bepalen. Leuk is hier het feit dat het deel van de foto dat zal worden weggelaten, donkerder wordt getoond dan het overblijvende deel. Ook kan je een aantal filters toepassen, zoals grijstinten of sepia. Als laatste kan je de kleurcontrasten, helderheid en scherpte aanpassen. Dit kan met één enkele klik, maar kan ook fijner worden bijgesteld met behulp van een aantal schuifbalken. Zoals al gezegd worden de gewijzigde foto’s opgeslagen in een apart bestand. Hierbij valt op dat GIF-bestanden niet kunnen worden gewijzigd, maar worden opgeslagen als JPG.

Exporteren
Ten slotte is er ook nu weer een erg volledige waaier aan mogelijkheden aanwezig om je fotocollectie te exporteren en presenteren. Deze gaan van een eenvoudig te presenteren album of slideshow via kalenders en wenskaarten tot de 3D-gallerij die al in de vorige versie aanwezig was. Daarnaast kan je een videocd aanmaken met achtergrondmuziek. Deze kan dan worden afgespeeld op DVD-spelers verbonden met een televisie. Ook hier word je begeleid door middel van een erg uitgebreide, maar gebruiksvriendelijke wizard. Voor de creatie van de cd bevat Photoshop Album een ingebouwde functionaliteit die de inhoud van de cd eerst gaat coderen, waarna de cd wordt gebrand. Negatief puntje hier is dat het coderen wel érg lang duurt en bovendien heel wat processorkracht opslorpt. Als laatste mogelijkheid is er het exporteren naar het PDF-formaat.

Eindoordeel
Photoshop Album 2.0 werkt erg logisch en intuïtief en biedt vrijwel alle tools aan die je als gebruiker verwacht van een professioneel digitaal fotoalbum. Op dit gebied kunnen we ons dus enkel positief uitlaten. Er is jammer genoeg wel een kleine demper op de pret aanwezig, namelijk het feit dat deze nieuwe versie, buiten een nieuwe interface, niet veel nieuws heeft te bieden. Laat er echter geen twijfel over bestaan dat Photoshop Album 2.0 een prima pakket is dat zijn geld zeker waard is.

Conclusie
Als je op zoek bent naar een programma met uitgebreide archiveringsmogelijkheden waarin je binnen de kortste tijd je foto’s terug vindt, dan is Adobe Photoshop Album een ware must-have. Het pakket heeft vrijwel alles wat we kunnen verwachten van een dergelijk programma: een gelikte interface, een gebruiksvriendelijke en logische aanpak, en tal van mogelijkheden, zowel op vlak van sorteren als exporteren van je fotocollectie. Ook Corel Photobook heeft ons weten te charmeren. In feite zijn de mogelijkheden om je kiekjes te retoucheren iets beter dan die in Adobe Photoshop Album. Jammer genoeg schiet Corel Photobook net dat beetje te kort op gebied van overzichtelijkheid en het zoeken naar foto’s. En het zijn net deze features die volgens ons bij digitale fotoalbum’s de doorslag geven. Een beetje de vreemde eend in de bijt is misschien het pakket van Magix, dat zich voornamelijk concentreert op het presenteren van je foto’s. De aanpak van het pakket is echter ronduit prima, waardoor het pakket de derde plaats meer dan verdient. Tot slot is Pinnacle de achterblijver met zijn Instant PhotoAlbum, dat misschien nét iets te vroeg werd gelanceerd, waardoor er te weinig werk is gestopt in de essentiële functionaliteiten.
Adviesprijs
 59,50
Systeemvereisten
Intel Pentium III of gelijkwaardig, Microsoft Windows ME, 2000 of XP, 128 MB RAM (256 MB aanbevolen), 250 MB vrije ruimte op de harde schijf, Microsoft Internet Explorer 5.01 (met SP 2), SVGA-monitor met resolutie van 800×600, CD-ROM speler;
voor handhelds is Palm OS 4.0, 4.1 of 5.0 of Palm Desktop 4.0 of 4.01 vereist.
1
2
Vorig artikelVingervlug
Volgend artikelCorel Photobook 1.0

2 REACTIES

  1. Jammer, alleen dat het branden van VCD\’s niet werkt. Het beeld resultaat is zeer slecht. Ik ben niet de enige met dit probleem. zie ook het forum van adobe.

Reacties zijn gesloten.