Betaalbaar snelschrift

0
260

Eén van de populairste toevoegingen aan een pc is ongetwijfeld de cd-(her)schrijver. De mogelijkheden zijn dan ook niet van de poes: van het zelf samenstellen van een audio- of gegevenscd tot het back-uppen van documenten en internetdownloads. We voelden drie herschrijvers aan de tand die nog een beetje betaalbaar zijn.
cdherschrdriegrafiek
De nieuwste generatie cd-schrijvers doet z’n werk al aan twaalfvoudige schrijfsnelheid wat overeenkomt met 1.800 kilobyte per seconde (KB/s). Je hebt dan aan iets meer dan zes minuutjes genoeg om een cd van 650 MB te branden! Ook de leessnelheden worden alsmaar opgevoerd waardoor vele cd-rewriters een volwaardige vervanging kunnen zijn van je huidige cd-romlezer. De cd-herschrijvers die we hieronder bespreken halen die hoge snelheden niet, maar presteren toch goed genoeg voor dagelijks gebruik. Belangrijker is dat ze nog enigszins betaalbaar zijn. De productinformatie en testresultaten staan in dit Excel-rekenblad (universeel formaat).

Guillemot Maxi CD-RW 4x4x32x
In de doos van de Guillemot treffen we alle noodzakelijke onderdelen aan om de installatie tot een goed einde te brengen. Ook twee cd-r’s horen erbij en het softwarepakket van dienst is Primo CD dat een wat eigenzinnige interface heeft maar simpel in het gebruik is. Van alle 4-speed schrijvers behaalt de Guillemot het dichtst de ideale schrijfsnelheid en dat is positief. Enkel de leesprestaties van dit toestel vallen tegen maar echt traag kun je hem moeilijk noemen. Hou je rekening met de prijs dan is de Guillemot Maxi de duurste 4-speed schrijver. Het verschil met een 8-speed schrijver bedraagt zelfs maar 25 euro en dat zou deze Guillemot wel eens de das om kunnen doen.
Prijs: 322,01 euro

Hewlett-Packard CD-Writer Plus 8250i
Hewlett-Packard heeft een lange geschiedenis van cd-schrijvers en dus valt er kwaliteit te verwachten. De installatie verloopt probleemloos en dat is vooral te danken aan de uitstekende handleidingen. Wel vinden we het een beetje gierig van HP om slechts één cd-r mee te leveren. De schrijfsnelheid van dit toestel ligt lager dan de Guillemot maar hoger dan de andere 4-speed schrijvers. Een goed resultaat dus zonder er echt bovenuit te steken. Als cd-romlezer doet de HP het echter zeer matig en behaalt hij zelfs de laatste plaats als het aankomt op absolute cijfers. Toch mag je de HP niet te snel afschrijven: hij doet z’n werk zonder problemen en als je niet te veeleisend bent en als de prijs van belang is, dan kun je nog veel plezier beleven aan deze 8250i.
Prijs: 247,65 euro

Philips PCRW 404K
Eén ding is alvast zeker: Philips bezorgt ons met de PCRW 404K de meest opvallende schrijver van allemaal. Het goud-grijskleurige jasje zal misschien niet iedereen bekoren, maar wie op zoek is naar iets speciaal is bij Philips beslist aan het juiste adres. Verder vallen op de prima handleidingen en de flitsende Write2CD-software. Deze laatste is supergebruiksvriendelijk maar lijkt ons toch wat beperkt op het vlak van instelmogelijkheden. Verder komt het lademechanisme van deze Philips heel plasticachtig en broos over. Op gebied van schrijfsnelheid bengelt de PCRW 404K onder aan de ranglijsten. De verschillen met de Iomega en de HP zijn weliswaar klein. Enkel op gebied van leessnelheid steekt hij boven de anderen uit met gemiddeld het equivalent van 19,8-speed. Al bij al raden wij de Philips PCRW 404K vooral aan voor beginners omwille van de eenvoudige software en de goede prijs.
Prijs: 247,65 euro

Conclusie
Alles hangt natuurlijk af van de hoeveelheid geld die je wilt besteden. Zoek je gewoon het snelste dat er momenteel te vinden is, dan is de elders besproken Sanyo CRD-RW2 een topper maar je moet natuurlijk wel over SCSI beschikken. Als de prijs belangrijk is, dan heb je aan de Hewlett Packard 8250i een goede keuze.
Systeemvereisten
Zie rekenblad.
Vorig artikelStevig potje ruimte-actie
Volgend artikelElk moet zijn Paq dragen
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.