Digitale videocamera’s

0
15

videocamera_grundig_dlc20
Omdat het de eerste keer is dat we digitale videocamera’s testten, dokterden we een eigen testmethode uit. We kozen er voor om een aantal testopnamen te maken van verschillende scènes. Het gaat daarbij om zowel stilstaande als bewegende scènes waarbij onder andere tekst en foto’s worden getoond in zowel kleur als zwart-wit. We maken daarbij enkel gebruik van de optische zoomfunctie en dit nooit groter dan tienvoudige vergroting. Omdat het beoordelen van de beeldkwaliteit afhangt van persoon tot persoon en bovendien onderhevig is aan externe invloeden zoals lichtinval, geven we een beperkt aantal punten. Dat gaat van een ‘1’ voor ‘prima’ tot een ‘3’ voor ‘kan beter’. Bij twijfel of minimale verschillen kennen we steeds een ‘1’ toe. De camera met het laagste aantal punten biedt dus de beste beeldkwaliteit. Omwille van de subjectiviteit van dit onderdeel telt het slechts voor 40 procent mee in de totale prestatiescore. Alle beelden werden binnenskamers opgenomen en steeds met volautomatische instellingen.In het tweede onderdeel beoordelen we de specificaties of features van de camera’s: het aantal pixels in de CCD, de optische zoom en de aanwezigheid van een dv-ingang. Hoe meer pixels hoe gedetailleerder de beelden en met een goede zoom is het sowieso altijd prettig werken. De digitale zoom laten we buiten beschouwing omdat de beeldkwaliteit dan sterk achteruitgaat. De aanwezigheid van een dv-ingang wordt ook extra beloond omdat je dan terug kan naar dv-kwaliteit. Dit hele testonderdeel telt mee voor 60 procent van de totale prestatiescore.

Conclusie
De resultaten vind je in dit Excel-rekenblad. We bewaarden het in een universeel formaat, zodat je het op elke computer zou moeten kunnen openen. Mocht je computer om een wachtwoord vragen als je dit bestand wilt openen, negeer dat dan (klik gewoon op annuleren om het bestand toch te openen).
Vorig artikelDigitale videocamera’s
Volgend artikelComputerkennismaking voor prille beginners
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.