Betaalbare laserprinters

0
15

Geen ziel die nog durft beweren dat computers ooit in staat zullen zijn het massale papierverbruik op deze aardbol terug te dringen. De jongens van Greenpeace zijn er misschien niet blij mee maar een computer zonder printer is tegenwoordig ondenkbaar. Het is ook zo verleidelijk: met één druk op de knop komt die vierhonderd pagina’s tellende handleiding mooi uit de printer gegleden. Zelfs elektronische post zou papierloos moeten zijn, maar hoeveel keer heb je jezelf er niet op betrapt een mailtje af te drukken om het vervolgens aan het prikbord te hangen? En de schoolgangers onder jullie willen natuurlijk indruk maken op de leerkrachten met haarscherp afgedrukte huistaken, niet? Inkjetprinters zijn goedkoop, maar laserprinters zijn sneller én scherper. En ze worden steeds betaalbaarder…
printers
;Printers kunnen ruwweg ingedeeld worden in twee groepen: inkjetprinters en laserprinters. De inkjets hebben hun nut al lang bewezen: degelijke printers die ook nog eens goochelen met alle kleuren van de regenboog. Bovendien ligt de prijs van een inkjet op een democratisch niveau (zie ook onze test).

Geen kleur
Wie aan kleur echter geen boodschap heeft, kan zijn heil zoeken bij een laserprinter. Deze zijn over het algemeen wat sneller dan inkjets en vooral de scherpte van de afdrukken ligt een niveau hoger. Vandaar dat veel lasers ingezet worden in een netwerk omwille van hun hoge verwerkingscapaciteit en ditto kwaliteit. Toch bieden veel merken ook laserprinters aan die meer bedoeld zijn voor thuisgebruikers zonder dat daarbij al te veel toegevingen worden gedaan inzake snelheid en kwaliteit.Voor deze test vroegen we aan verschillende printerfabrikanten om ons een betaalbare laserprinter toe te sturen. Ze mochten zelf kiezen welk model ze daarvoor het meest geschikt achtten. Algemeen genomen kan je stellen dat je voor een gemiddelde betaalbare laserprinter tussen de 250 en 560 euro kwijt bent.

Geheugen te koop
De kans is groot de je naast “platte” tekst ook wel eens wat grafische zaken wil printen. De hoeveelheid geheugen is daarbij heel belangrijk: wie bijvoorbeeld een paginavullende foto tegen 600 dots per inch (dpi) eruit wil krijgen, heeft al snel enkele megabytes nodig. Wij vinden dat met de huidige prijzen van ramgeheugen er standaard minstens 16 MB in een printer zou moeten steken. De realiteit is echter anders: de fabrikanten stoppen blijkbaar liefst zo weinig mogelijk geheugen in hun laserprinters. Marketing heet zoiets. Gelukkig kunnen de meeste (maar dus helaas niet alle!) printermodellen met gewone geheugenmodules uitgebreid worden.

Prijs per pagina
In deze test besteden we ook aandacht aan de prijs per pagina of kortweg paginaprijs. De uitgaven stoppen immers niet bij de aankoopprijs van de printer. Er zijn namelijk ook nog de zogenaamde consumables: alles wat zo’n printer verbruikt. Wij houden voor laserprinters alleen rekening met de toner en de drum, want dat zijn de twee onderdelen die bij de printer horen en die vervangen dienen te worden. Toner is inkt en kan dus opraken. Een auto blijft ook niet rijden als je nooit tankt! Om de zoveel pagina’s ben je dus verplicht om “bij te vullen”. De drum (de trommel waar het papier om gerold wordt om de toner erop te kleven) kan meestal wat langer mee maar kost dan ook wat meer. Opgelet! Bij een aantal lasers zitten toner en drum in één cassette en ben je dus verplicht om alles in één keer te vervangen. De paginaprijs berekenen we door de som te maken van alle kosten van verbruiksgoederen (consumables), telkens gedeeld door de levensduur ervan in aantal pagina’s. De kost voor het papier zit daar nog niet in en is natuurlijk afhankelijk van het soort papier dat je gebruikt. Wij tellen dat hier echter niet mee omdat het niet direct iets te maken heeft met een specifiek laserprintermodel. Vooral bedrijven hechten belang aan de paginaprijs omdat daar in heel grote hoeveelheden afgedrukt wordt. Denk daarbij in termen van enkele tienduizenden pagina’s per maand. Voor thuisgebruikers is het natuurlijk ook leuk om te weten wat een afdruk kost, maar meer ook niet.

Conclusie
Wie op zoek is naar een goede laserprinter voor thuis, zit met de Kyocera FS-680 en de Brother HL-820 aan het juiste adres. De eerste haalt de beste prestatiescore en de tweede scoort goed inzake prijskwaliteit. De HL-820 is wel uit de markt aan het verdwijnen. Vind je hem niet meer in de winkel dan biedt de OKI Okipage 6W een oplossing, maar dan moet je wel enkele toegevingen doen inzake prestaties. Ook goed inzake prestaties scoren de Brother HL-1240 en de Minolta Pagepro 8L (behalve als je veel foto’s afdrukt).
Vorig artikelDe kidnapping in de Zilte Zee
Volgend artikelBetaalbare laserprinters