Bijna zoals Windows XP, maar veiliger

1
64

Linux Desktops zijn erg veilig in vergelijking met Windows. Xandros Desktop OS mimiekt de desktop van Windows XP zo volledig, dat elke Windows-gebruiker er zo mee weg kan zijn.
xandros_home_pack
Het Canadese bedrijf Xandros nam in 2001 de Linux Business Edition van Corel over en baseerde zich daarop om het Xandros Desktop OS te ontwikkelen. (Nostalgici kunnen hier nog onze test van Corel Linux Standaard Editie uit 2001 nalezen.) De basis is overigens de Debian distributie van Linux, die bekend staat als erg betrouwbaar en goed uitgebouwd, terwijl ze toch erg compact blijft. Xandros beweert dat Desktop OS heel gemakkelijk met slechts vijf muisklikken is te installeren en dat het bovendien compatibel is met alle populaire Microsoft applicaties. Dat wilden we wel eens met eigen ogen zien.

Installatie
Onmiddellijk na het starten van de cd verschijnt de installatiewizard. We kiezen voor de ‘express install’ die zowat alles automatisch zal moeten doen. De installatieprocedure ‘ziet’ een eventueel aanwezige Windows-configuratie en je  krijgt dan een keuzescherm om die te behouden of te verwijderen.
Als je kiest om Windows te behouden, zal de installatieprocedure van Xandros een startmenu voorzien en zonodig de schijfruimte van Windows inkrimpen om plaats vrij te maken voor Xandros. Zeg je dat Windows verwijderd mag worden, dan zal de installatieprocedure de hele harde schijf wissen en voor zichzelf gebruiken. Wij kozen de laatste optie.
De volgende stap is dat je een beheerderswachtwoord moet intikken. Hierbij krijg je niet te zien wat je typt en moet je er dus zelf aan denken dat het systeem je nog niet gevraagd heeft naar een toetsenbordlay-out en dus in US QWERTY stand staat. Niet zo gemakkelijk om dan blind een wachtwoord te typen als je dat niet gewend bent. Dat moet je dan ook nog eens een tweede maal doen om een gewone desktopgebruiker aan te maken.
 

1
2
3
Vorig artikelOlympus legt bij nieuwe FE-serie camera’s nadruk op gebruiksvriendelijkheid
Volgend artikelVoor de echte filmfanaten

1 REACTIE

  1. Ik lees hier iets dat nie klopt: \”Erg leuk is dat je kunt kiezen tussen links- of rechtshandig gebruik van je muis, dat hebben we bij Windows nog niet gezien\”. Dit kon ik al in windows 3.1, en gaat nog steeds in XP. En dat zonder ook maar 1 driver te installeren.

Reacties zijn gesloten.