Tablet PC krijgt concreet vorm

0
26

acertablet
Al een tijdje houdt Bill Gates ons in de ban met de Tablet PC. Tot nu toe kon Microsofts denktank enkel in abstracte termen spreken over het nieuwe concept. Acer is echter de eerste producent die de Tablet PC een concrete vorm heeft gegeven. Prompt bestelde Microsoft een kleine tweeduizend stuks van het apparaatje om de software verder te ontwikkelen en te testen.
Om de overgang naar een volledig schrijfsysteem te vergemakkelijken is de Acer TravelMate C100 eigenlijk een overgangsproduct. Het is in wezen niets anders dan een subnotebook waaraan Tablet PC functies zijn toegevoegd. Het systeem draait dan ook onder Windows XP Tablet PC Edition. Dit is een volledige versie van Windows XP met als extra enkele typische Tablet PC functies zoals Windows Journal, een soort elektronische blocnote met “papier met lijntjes”. Verder krijgen ook standaardapplicaties als Office XP extra Tablet PC functies.

Draaien en kantelen
Concreet is de TravelMate C100 een Mobile Pentium III 800 MHz notebook met 256 MB geheugen, een uitneembare Ultra ATA/100 harde schijf van 20 GB of meer, een faxmodem, FastEthernet-kaart en een 10,4 inch XGA TFT toetsenbord met een resolutie van 1024 op 768 beeldpunten. Verder is er een CardBus-slot en SmartCard sleuf ingebouwd. Dit laatste dient om er een kredietkaartsleutel voor authenticatie in te stoppen, anders raak je niet in het systeem of het BIOS. Het topmodel C102Ti heeft bovendien een draadloze netwerkmodule (IEEE 802.11b).
Het scherm van de C100 kan 180 graden draaien. Wanneer je de achterkant ervan dan tegen het toetsenbord drukt en vastklikt, kun je het toestel echt als een Tablet PC gaan gebruiken. De stylus heeft een extra knop die als linkermuisknop dienst doet. Verder is er een functie ingebouwd om het Windows bureaublad 90 graden te kantelen zodat je de C100 ook in portretstand kunt gebruiken. Dit doet denken aan de Pivot-software bij sommige LCD-schermen die je vertikaal kunt kantelen.

Schrijfpatronen
De schriftherkenning is het meest revolutionaire van de TravelMate C100. In tegenstelling tot het scherm van een pda is het niet aanraakgevoelig. Dat zou immers verwarrend zijn wanneer je tijdens het schrijven met je hand op het schermoppervlak leunt. Nee, het scherm is wel magnetisch gevoelig. Dat merk je wanneer je met de stylus de muiscursor wilt aanraken. Dat hoeft niet altijd, want als je er dicht genoeg bijkomt, volgt de muiscursor al je bewegingen ook al raak je het scherm niet effectief aan. De schriftherkenning herkent in eerste instantie slechts Engels, Frans en Duits. Pas in de loop van 2004 wanneer de opvolger van Windows XP, Longhorn, beschikbaar zal zijn, zal in die versie ook schriftherkenning in het Nederlands (samen met andere Europese talen) verwerkt zijn. Op dit ogenblik heeft voor de eerste versie Microsoft zo‚n 1.500 proefpersonen (zowel links- als rechtshandigen) dag in dag uit laten schrijven waarbij elke handbeweging werd geregistreerd, dit om een zo groot mogelijke veelheid aan schrijfpatronen in Tablet PC te verwerken.
Pas op 7 november komt de definitieve versie uit van de Acer TravelMate C100 met Tablet PC. Enkele dagen daarna mag je op je favoriete site DiskIdee een uitgebreider verslag verwachten. Nu hebben we slechts even de taart kunnen zien, ervan proeven kon nog niet. Met andere woorden, we kunnen zelf pas met het speeltje na 7 november aan de gang. Nog even geduld, dus.

Vorig artikelWas het nu 70 of 80?
Volgend artikelWaarheid of mythe?