Video op een schijfje

1
46

De DVDR1000 van Philips is de allereerste losse dvd recorder volgens de dvd+rw standaard. Het is geen product voor iedereen, daarvoor zal alleen al de prijs een obstakel vormen. Wel kun je aan de hand van de DVDR1000 zien waar de toekomst van de “videorecorder” ligt: bij zilveren plaatjes en niet bij vhs-banden. Video opnemen op dvd heeft immers tal van voordelen: hogere kwaliteit, meer gebruiksgemak en de mogelijkheid om opgenomen dvd’s af te spelen in gewone dvd-spelers. Aan die prijs wordt overigens gewerkt: begin volgend jaar zal Philips een eenvoudiger apparaat op de markt brengen voor een lagere prijs. Vermoedelijk zal de prijs in de maanden daarna nog verder dalen. De losse dvd recorder zou daarom wel eens sneller kunnen doorbreken dan menigeen denkt.
philips_dvdr1000
Drie standaarden vechten om de hegemonie in de markt van de opneembare dvd (dvd-rw, dvd-ram en dvd+rw). Philips verdedigt het eigen dvd+rw formaat met een wel heel krachtig argument: volgens Philips voegt dvd+rw “alleen een opnameknop toe aan de bestaande dvd-speler”. Dvd+rw zou met andere woorden het meest compatibel zijn met bestaande dvd-spelers. En de DVDR1000 is voor Philips gewoon een dvd-speler met een opnameknop.

Eenzijdig
De DVDR1000 gebruikt enkelzijdige dvd+rw schijfjes van 4,7 GB en neemt op met variabele bitrate, net dezelfde techniek die ook wordt gebruikt op professionele dvd-schijfjes te produceren. Je kunt kiezen uit vier opnamestanden, gaande van high quality (hq) tot extended play (eq). Hq gebruikt een bitrate van 9,72 Mbit/s, goed voor 60 minuten op een enkelzijdige dvd+rw. De laagste kwaliteit eq gebruikt een bitrate van 2,54 Mbit/s, goed voor 240 minuten video op een enkelzijdige dvd+rw. Hoewel de DVDR1000 dit nog niet ondersteunt, voorziet de dvd+rw standaard in de mogelijkheid om dubbelzijdige dvd+rw-schijfjes te gebruiken. Zodra er dvd recorders op de markt komen die dit ondersteunen kun je dus in de laagste kwaliteit tot acht uur video persen op één zilveren schijfje.

Kwaliteit
Hoe zit het met de kwaliteit van de opname? Om die te testen kun je niet zomaar een willekeurig dvd-plaatje opnemen. De meeste plaatjes zijn beschermd en kun je niet opnemen. Gelukkig beschikten wij over een onbeschermde demo-dvd van Sony met fragmenten uit een reeks populaire films. We namen dezelfde fragmenten op in de vier beschikbare bitrates. De hoogste kwaliteit, hq, kun je nauwelijks van het origineel onderscheiden. Het enige wat ons opviel was dat de opname meer verzadigde kleuren bevatte dan het origineel; er hing een duidelijke roodwaas over de beelden. Ook was de opname een heel klein beetje minder gedetailleerd dan het origineel. De tweede kwaliteit, sp (5,07 Mbit/s, 120 minuten) vonden wij even goed als hq: met ons testmateriaal en onze, toegegeven al wat oudere ogen zagen we geen onderscheid. Lp (3,38 Mbit/s, 180 minuten) was duidelijk minder gedetailleerd, maar toch nog verrassend goed en, wat belangrijker is, zeker vergelijkbaar zo niet beter dan de kwaliteit die je van een goede videorecorder mag verwachten. In de laagste stand, ep, ging de detaillering er nog verder op achteruit en zagen we af en toe digitale artefacten bij snel bewegende beelden. Deze stand is in elk geval beter dan die van een met lp opgenomen vhs-band.

Camcorder
De beide hoogste standen kun je met goed gevolg gebruiken om camcorder-opnames te archiveren of te bewerken. De DVDR1000 heeft daarvoor een beperkt aantal editeermogelijkheden aan boord. Op de voorkant zit een mini-firewire aansluiting waarop je een DV camcorder kunt aansluiten. Je vindt er ook een s-video en composietvideo aansluiting om analoge camcorderopnames te archiveren.De DVDR1000 maakt automatisch inhoudtafels aan. Je kunt die desgewenst bewerken en wijzigen. Bij televisieopnames zet hij er het kanaal en het programma bij, voor zover dit via teletekst met het programma wordt meegezonden. Bij je eigen opnames kun je zelf titels en “key frames” in de inhoudopgave plaatsen. Daarnaast plaatst de DVDR1000 ook automatisch indexen op de opnames, zodat je snel stukjes kunt overslaan. De gebruikelijke opties van een dvd-speler zoals fast forward of time search zijn ook beschikbaar.

Programmeren
De DVDR1000 functioneert grotendeels zoals je van een videorecorder gewend bent. Je kunt alles via het online menu regelen, tot en met het programmeren van de timer. We vinden het overigens spijtig dat de timer slechts zes “slots” heeft en maar tot 1 maand in de toekomst kan kijken. Dat had best wat meer mogen zijn. Als je televisie die voorziening aan boord heeft kan de DVDR1000 zijn kanaalinstellingen automatisch synchroniseren met die van je tv. Voor de rest ondersteunt deze dvd recorder de gebruikelijke snufjes, zoals daar zijn ShowView, Video Plus+ en PDC. Twee dvd+rw’s worden meegeleverd, als ook een scart-kabel, een audiokabel, een videokabel en een s-videokabel. Zelfs de batterijen voor de universele afstandsbediening steken erbij. Dat mag natuurlijk ook wel voor dit geld.

Compatibiliteit
En hoe zit het nu met die door Philips zo geroemde compatibiliteit van de DVDR1000? Het is namelijk erg handig dat je een opname van de DVDR1000 kunt afspelen op een gewone dvd-speler. Spijtig genoeg werkt dit niet altijd: vooral oudere dvd-spelers (zowel losse als computer exemplaren) herkennen de dvd+rw plaatjes niet. Maar als je een recente dvd-speler hebt (zeg niet meer dan een jaar oud) dan kun je er vrij zeker van zijn dat je er de opnames van de DVDR1000 mee kunt afspelen. Op de website van Philips kun je dit controleren.We zouden het bijna vergeten, maar de DVDR1000 is ook een dvd-speler en zelfs een hele goede, afgaande op onze testen.

Conclusie
De DVDR1000 is de perfecte vervanging voor de vhs-videorecorder. Hij heeft eigenlijk maar één belangrijk nadeel en dat is zijn prijs.
Adviesprijs
2105,99 euro
Vorig artikelApple en HP vormen duo
Volgend artikelAls kat en hond… nep echt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Deze machine vertoont veel software problemen, ik heb meerdere malen meegemaakt. Het wordt nooit goed. Prijs en kwaliteit niet goed. Voor 4200 gulden is deze apparaat erg zeer te duur.
    Ik heb deze apparaat al twee keer terug gestuurd vppr de reparatie, maar het kwaal blijft.
    Jammer voor de koper.

    Jim

Reacties zijn gesloten.