Playstation-spelletjes op je pc

1
18

Net zoals de pc zijn ook consoles zoals de Nintendo 64 en de Sony Playstation uitermate populair voor het spelen van games. Wat je misschien nog niet wist, is dat ook de pc overweg kan met consolespelletjes. Je hebt daarvoor enkel een emulatie-programma nodig en Bleem! is er zo één.
emulator_bleem
DiskIdee besteedde al eerder aandacht aan emulatoren (zie De schoonste dingen in het leven zijn gratis). Deze keer gaan we wat dieper in op Bleem!, een emulator voor Playstation-games. Ondanks de tegenstrubbelingen van Sony ligt Bleem! in de meeste winkelrekken voor zo’n 44,62 euro. Je krijgt daarvoor een cd-rom gevuld met amper enkele megabytes. De installatie is dan ook een fluitje van een cent. Bij elke start van Bleem! wordt er echter gevraagd naar de originele Bleem!-cd en dat is naar ons gevoel een iets te nadrukkelijke beveiligingsmethode. Eenmaal opgestart zijn er best veel zaken die je eerst nog zult moeten configureren alvorens aan de slag te kunnen: bediening, geluid, de mate van detaillering, enz. Een voordeel van Bleem! is dat het ook hogere resoluties ondersteunt dan de standaard 320 bij 240 van de Playstation. Naast verhoogde resoluties kan Bleem! overweg met de speciale grafische effecten van DirectX wat er voor zorgt dat games er stukken beter uit zien dan op een combinatie Playstation en televisietoestel. Enige voorwaarde is wel dat je beschikt over een krachtige pc en ditto grafische kaart want anders zakt de framerate als een pudding in elkaar.

Fifa
Wij gingen aan de slag met de games Fifa 2000, Resident Evil 3, NBA Live 2000 en GTA2. Groot was de teleurstelling toen bleek dat enkel GTA2 behoorlijk bleek te werken. Bij de andere weigerde Bleem! gewoon om het spel op te starten of waren graphics en geluid te slecht om speelbaar te zijn. Op de website van Bleem! vind je een ellenlange lijst van games waar netjes bij staat in welke mate ze werken met Bleem! Vooral iets oudere games blijken de beste compatibiliteit te bieden. Positief is wel dat de makers van Bleem! constant bezig zijn om het aantal ondersteunde titels uit te breiden.

Topmax USB Gamepad
Naast Bleem! testten we ook nog een Topmax gamepad dat sterk gelijkt op de originele Playstation-controller. Dit maakt de emulatie natuurlijk helemaal compleet maar je kan natuurlijk eender welke pc-joystick gebruiken met Bleem!. De Topmax voldoet evenwel meer dan voldoende en maakt gebruik van de USB-poort voor een gemakkelijke installatie. Extra software installeren is zelfs helemaal niet nodig. Een prijs is nog niet geweten.

Conclusie
Bleem! is een prima Playstation-emulator maar het vereist een snelle pc en niet alle games werken even goed. Grafisch kan Bleem! – dankzij de hoge resoluties en visuele verbeteringen – inderdaad bijdragen tot mooiere spellen. Op het vlak van geluid echter valt er nog heel wat te verbeteren. Grootste nadeel blijft de matige ondersteuning van de allernieuwste Playstation-games.
Adviesprijs
44,62 euro
Systeemvereisten
Windows 9x/2000, MacOS, USB-poort voor de Topmax controller.
Vorig artikelC-adapter voor N64 controller
Volgend artikelMp3 vanuit de heup
Bart Stoffels
Bart Stoffels is it-specialist en journalist, gespecialiseerd in cloud, networking, storage, servers en mobiele technologie.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.