Fotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

1
51

Er liggen tegenwoordig steeds meer digitale fototoestellen te glimmen in de winkels. Van goedkope en simpele basistoestelletjes tot hoogtechnologische toptoestellen waarvoor je een grote zak geld moet leegschudden. Ook met een goede scanner kun je je papieren foto’s digitaliseren. Maar hoe druk je jouw digitale foto’s nu het best af? Draag je de bestanden naar de lokale fotoboer? Of druk je de kiekjes van je laatste vakantie beter zelf af? Welke fotoprinter en welk papier gebruik je dan best? DiskIdee dook in deze materie.
foto_canon_bjc_8200_photo
Digitale fotografie is in opmars. Met zo een uitspraak trap je een open deur in. Maar er gaat dan ook geen week voorbij of een of andere fabrikant pakt uit met een nieuwe technologie die eerdere modellen naar de schroothoop verwijst. Opslag mag ook geen probleem meer zijn. Geheugenkaarten worden steeds groter en goedkoper en ook de capaciteit van de harde schijven groeit explosief. CD-writers en Rewriters zorgen voor een haast onbeperkte en betaalbare opslagcapaciteit. En ook de computers worden alsmaar sneller zodat een avondje photoshoppen ook kan op je modale huis-, tuin- en keukenpc. Maar dan krijg je opeens het verzoek van tante Emma om een van je artistieke hoogstandjes af te drukken en in te lijsten. Op je nieuwe 19-inch monitor lijken je kiekjes oogverblindend, maar uit die oude ratelende matrix-printer tover je geen grafische hoogstandjes. Je staat voor de keuze: of een splinternieuwe fotoprinter aanschaffen of uitzoeken of je fotoboer mee is met de digitale revolutie en van je bestanden leuke prints kan uitdraaien.

Inktjet en dye-sublimation
Een ware revolutie was het toen de eerste betaalbare kleureninktjetprinters op de markt verschenen. De fabrikanten zijn er in geslaagd om de prijs laag te houden, terwijl de kwaliteit alleen maar is toegenomen. Een technologie die voorheen wegens zijn prijs voor de gewone gebruiker niet was weggelegd, doet nu ook aarzelend zijn intrede op de consumentenmarkt: dye-sublimation. Als je de foto’s in een tijdschrift goed bekijkt, zie je dat elk beeld of elke grafiek opgebouwd is uit kleine puntjes. Die zijn zwart, magenta, cyaan of geel. Omdat deze puntjes zo klein zijn en zo kort bij elkaar staan, hebben we de indruk dat ze alle kleuren van de regenboog weergeven. De werking van inktjetprinters is gelijkaardig. De puntjes zijn echter nog kleiner en staan nog dichter bij elkaar.De meeste printers zijn ook zo nauwkeurig dat ze de verschillende kleuren precies over elkaar heen kunnen spuiten. De inkten zijn transparant en samen met een mooie witte reflecterende onderlaag verkrijg je het hele spectrum. Om nog fijnere kleurnuances te kunnen weergeven, zitten er in de meeste fotorealistische printers twee extra inktreservoirs met de kleuren foto-cyaan en foto-magenta.

Microscopisch
Inktjetprinters maken gebruik van vloeibare inkt. Microscopisch kleine druppeltjes worden vanuit ‘lanceerkamertjes’ op het papier geschoten. De aandrijving kan op twee manieren gebeuren. Bij bubble-jet printers wordt de inkt zodanig snel verhit dat er een belletje, een bubble, ontstaat. Deze bel drukt de inkt vanuit de kamer op het papier. Het vacuüm dat ontstaat na afkoeling, zuigt een nieuwe voorraad inkt aan. Bij piëzo-elektrische printers zit er achteraan in de lanceerkamer een piëzokristal. Een piëzokristal zwelt of krimpt naargelang de elektrische spanning die men aanlegt. Door het piëzokristal te doen zwellen wordt er inkt uit de printkop geperst en als het kristal weer krimpt zal het ontstane vacuüm nieuwe inkt aanzuigen. Door de spanning van het kristal snel van negatief naar positief te schakelen en omgekeerd kan men de hoeveelheid inkt zeer nauwkeurig bepalen en kan men afdrukken met een resolutie tot 1440 dpi halen. De afdrukken van inktjetprinters zijn goedkoop. Je kan snel een proefje maken op gewoon papier voor je je waagt aan de finale afdruk. De prints zijn echter maar beperkt houdbaar: licht en vocht laten na enige tijd hun sporen na.

Vaste kleurstof
Dye-sublimationprinters gebruiken vaste kleurstof. Op een lange rol ‘cellofaan’ die net zo breed is als het gebruikte papier zitten achtereenvolgens cyaan, magenta en gele stroken. De printkop drukt dit lint tegen het papieroppervlak en verwarmt het snel zodat de inkt uit het cellofaan verdampt en in het papier gestoomd wordt. De temperatuur van de printkop is bepalend voor de hoeveelheid inkt die het papier zal bereiken. Deze procedure herhaalt zich voor de drie kleuren waarna de foto wordt uitgeworpen. Het voordeel van deze printers is dat ze aaneengesloten kleurvakken kunnen produceren en geen afzonderlijke puntjes zoals inktspuiters. Toch merkten we een ‘rasterpatroon’ op als we de foto’s onder een loep bekijken. De afdrukken van deze toestellen zijn over het algemeen ook langer houdbaar: nadat de inkt vanuit gasvorm is neergeslagen op het papier, zal de printer deze sublimatie verzegelen met een beschermingslaagje.Bovendien worden de kleuren zeer gelijkvormig afgedrukt en is de overgang tussen kleurtinten heel vloeiend. De printers zijn wel traag omdat de kleuren na elkaar geprint worden. Omdat het lint slechts één keer gebruikt kan worden, en je steeds gebruik moet maken van glanspapier zijn de prints duur. De twee dye-sub printers die we hebben getest kunnen dan ook slechts afdrukken tot maximaal 10 x 15 cm.

Papier, hier!
Naast de kwaliteit van de printer, is ook de kwaliteit van het papier van doorslaggevend belang voor een fotorealistische afdruk van je digitale kiekjes. De meeste papierfabrikanten hebben een heel gamma van speciaal inktjetpapier. Onze printertest beperkte zich tot het afdrukken van foto’s. Daarom hebben we van elk van de producenten twee papiertypes uitgekozen die specifiek bedoeld zijn voor het printen van foto’s. We kozen telkens voor het zwaarste matte en glanzende papier. De papieren van de grote printermerken zoals Hewlett-Packard, Epson en Canon werd enkel op de eigen printers getest.

Ontwikkellabo’s
Professionele labo’s zijn een oplossing als je slechts occasioneel een foto wilt afdrukken en niet wilt investeren in een echte fotoprinter. We hebben zes labo’s getest.

Conclusie
De resultaten van de inktjetprinters liggen erg dicht bij elkaar. Elke printer levert echte fotokwaliteit. Kleurverschillen zijn klein. De kleuren van de Canon BJC-8200 zijn iets warmer, die van Lexmark iets koeler dan die van de andere printers. De scherpte is overal uitstekend, met nergens sporen van ‘banding’. Wat de snelheid betreft zijn er wel nog tamelijk grote verschillen. Epson levert de snelste printer met de Stylus 870, maar ook de traagste: de Stylus 2000P. Dit is eigenaardig, omdat deze printer toch bedoeld is voor de meer professionele markt. Een en ander kan natuurlijk te maken hebben met de nieuwe inkten en papiersoorten die een lange levensduur van het materiaal garanderen. De beide HP printers presteren goed zonder echt op te vallen. De meeste indruk maakt de Canon BJC-8200 in combinatie met het Photo Paper Pro PR-101. Ook van moeilijk te printen kleuren waren alle nuances nog goed herkenbaar. Hij wordt dan ook de testwinnaar. Zoek je niet naar topkwaliteit, dan heb je met de Lexmark zeker waar voor je geld.De foto’s van de dye-sub printers zijn zeker bruikbaar zonder de kwaliteit te halen van de betere inktjetprinters. Je hebt ook wat minder mogelijkheden omdat het formaat beperkt is tot ongeveer 10 x 15 cm. De printer van Acer levert wat warmere en donkere beelden af, die van Sony zijn eerder koel en licht. Als je echt krap bij kas zit moet je bij Acer zijn, al zijn de kraak- en piepgeluidjes wat irriterend. De printer van Sony staat als een klein kunstwerkje op je werktafel en doet rustig zijn werk. Dat mag ook wel want deze printer kost bijna driemaal zoveel als de Acer.We ondervonden dat je over het algemeen de mooiste prints maakt door papier te nemen van hetzelfde merk als je printer. Dan liggen de testresultaten van de papiersoorten niet ver uit elkaar. Ook het resultaat van de fotolabo’s ligt dicht bij elkaar. Je kunt wel beter enkele proeffoto’s laten afdrukken voor je een grote bestelling plaatst.
Vorig artikelServers voor KMO en MKB
Volgend artikelFotopapier, fotolabo’s en fotoprinters

1 REACTIE

  1. Overweeg om een professionele fotoprinter aan te schaffen. Vraag mij af of de Canon S-9000 een opvolger danwel betere fotoprinter is dan de BJC 8200 printer die als testwinnaar uit de bus is gekomen. Ik stel uw spoedige reactie zeer op prijs.

    Met vriendelijke groet,
    Angelique Neeft

Reacties zijn gesloten.