Fotoscanner van de betere soort

6
70

In tegenstelling tot gewone vlakbed scanners, zijn fotoscanners geen alledaagse producten en eerder voor een niche markt bestemd. Toch lijkt ook hier een neerwaartse prijzenspiraal aan de gang te zijn. Een fotoscanner hebt u tegenwoordig al voor om en bij de 20.000 frank. Er zijn evenwel ook uitzonderingen. Neem nu de Microtek ArtixScan 4000t. Hij hoort wel niet tot de hoogste professionele top, maar u kunt hem gerust een stevige semi-professionele fotoscanner noemen.
microtekas4000
XDe meeste fotoscanners zoals van HP, Epson of Canon hebben een maximale resolutie van 2700 dpi en zijn vooral bedoeld voor het catalogiseren en digitaliseren van dia’s of filmnegatieven. Daarvoor kun je de Microtek ArtixScan natuurlijk ook gebruiken, maar met zijn optische resolutie van 4000 op 4000 dpi, is hij natuurlijk tot meer in staat, bijvoorbeeld voor het scannen en op posterformaat (tot A3) afdrukken van filmnegatieven en dia’s zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. De Microtek ArtixScan gaat uiteraard vergezeld van de nodige software, waaronder een zeer uitgebreide TWAIN-driver.

Installatie
Installeren van de Microtek ArtixScan gaat vlekkeloos, al doe je er goed aan om de kleine lettertjes te lezen in de handleiding die hoort bij het meegeleverde Adaptec SCSI adaptertje. Er wordt immers aangeraden geen IRQ beneden negen te gebruiken. Standaard neemt het PCI SCSI adaptertje AVA 2903B IRQ 10 aan. Het wordt eveneens sterk afgeraden de adapter door een ander PCI apparaat een gemeenschappelijke IRQ te laten gebruiken. Beide waarschuwingen pleiten niet voor het gebruik van de meegeleverde SCSI adapter. We vermoeden sterk dat deze adapter timing-problemen heeft als gevolg van een slordig ontwerp. Bovendien is één van de voordelen van PCI nu net wel de mogelijkheid om IRQ’s gemeenschappelijk door meerdere apparaten te laten gebruiken. Beter is gebruik te maken van een andere en betrouwbaardere SCSI controller.We testten de Microtek ArtixScan 4000t op een pc met AMD K6-2 aan 350 MHz, 96 MB Ram onder Windows 98 SE. We gebruikten de meegeleverde SCSI adapter en in ons geval leverde een en ander gelukkig geen problemen op, maar voor hetzelfde geld zou dat wel het geval kunnen zijn in een andere Windows-configuratie.

Dia’s
Bij deze fotoscanner krijgt u twee plastic frames voor respectievelijk vier dia’s of een strip van zes negatieven. De negatieven zijn best niet geknipt, maar nog op een strip. De dia’s daarentegen moeten ingekaderd zijn. Het systeem kan ook overweg met het Advanced Photo System (APS). De uitgebreide ScanWizard Pro TX TWAIN-driver detecteert zelf de aard van het origineel. Scannen kunt u doen in verschillende vooraf ingestelde resoluties: 72, 100, 150, 300, 600, 1000, 1200, 2000 en 4000 dpi. De TWAIN-driver kan ook scannen in 48-bit kleur, maar of daar in het uiteindelijke resultaat iets van overblijft, hangt natuurlijk af of het beeldbewerkingsprogramma waarin u de scan inleest wel 48-bit aankan.

Geheugen
Scannen aan de hoogste resolutie van 4000 dpi in 48-bit levert zelfs met 96 MB Ram een foutmelding op dat er te weinig geheugen vrij is. De combinatie 4000 dpi aan 24-bit en 2000 dpi aan 48-bit levert alleen een gitzwarte scan op. Om gebruik te kunnen maken van de extra hoge resoluties die de grote troef zijn van deze fotoscanner, moet u dus wel extra veel geheugen in de pc ter beschikking hebben. De kwaliteit van de scans is zeer groot. U ziet werkelijk alles bij een uitvergroting tot 100 procent. Dat heeft wel tot gevolg dat de kleinste details als kleine stofdeeltjes ook zichtbaar zijn. De snelheid waarmee de Microtek ArtixScan filmnegatieven of dia’s inscant, is vrij goed. In minder dan een minuut krijgt u in 2000 dpi en 24-bit een afbeelding op uw scherm. Wel is de opwarmtijd waanzinnig lang. Hebt u de scanner een uur of zo niet gebruikt, dan heeft hij vijf minuten opwarmtijd nodig om weer paraat te zijn.

Conclusie
Voor het scannen van fotonegatieven of dia’s in zeer hoge resoluties tot 4000 dpi doet de Microtek ArtixScan goed zijn werk, maar dan moet je wel beschikken over stevige hardware met veel extra geheugen. Dat geldt zowel in een pc- als PowerMac-omgeving. Scannen in de hoogste resoluties toont ook onverbiddelijk de kleinste afwijkingen in het origineel, zoals kleine stofdeeltjes. Het is dus nog maar de vraag of dit wel de bedoeling is. Voor de extra hoge resoluties moet je wel een stevige prijs betalen voor dit semi-professioneel toestel.
Adviesprijs
1982,89 euro
Systeemvereisten
§Pentium of hoger, 64 MB Ram, Windows 95/98 of NT 4.0 en heel veel vrije ruimte op de harde schijf / Apple Macintosh PowerPC, MacOS 7.6.1 of 8.x of hoger, 64 MB Ram.
Vorig artikelZes antiviruspakketten
Volgend artikelZicht op zeeën van informatie

6 REACTIES

  1. Heel simpel. Welke snanner komt als beste uit de bus als het om negatieven scannen gaat. De Epson 4180 of Canon 8500.

  2. Misschien stel ik mijn vraag hier niet helemaal op de juiste plaats
    maar ik ben op zoek naar een fotoscanner die naast 35 mm dia\’s ook nog 4X4 dia\’s (zgn. 127 film) kan scannen. Volgens mijn fotohandelaar bestaat zo iets wel maar dit is meer iets voor de vakman en bovendien is het apparaat enorm duur. Wie heeft een tip voor mij ?

  3. Een vraagje a.u.b. :
    Kan één los fotonegatief en/of één los dianegatief, in het apparaat
    gedigitaliseerd worden ?

    Dank u vooraf;. J.Vvandenhole, 7.10.03

  4. Ik overweeg om dit apparaat te kopen. Hoe lang doe je er over om bv 25 dia\’s uit een oude doos te digitaliseren? Inclusief voorbereiding. Maakt het veel uit of ze een beetje stoffig zijn?
    Groet,
    Wim Hartman

  5. Nadat ik het artikel gelezen heb, denk ik dat ik de oorzaak van mijn problemmen met mijn microtek 4000t gevonden heb, wel wil ik kwijt dat het een klasse scanner is, maar ik heb problemen gekregen na dat ik van windows 98 naar millennium gekomen ben, nu heb ik terug een beetje hoop, dat ik na de nodige herstellingen aan mijn pc, rustig en terug goed, met mijn Microtek 4000t zal kunnen werken.Bedant…….SILVERE

Reacties zijn gesloten.