Heel klein en heel fijn

17
137

Mac-gebruikers kunnen hun ICal-kalenders en Address Book-contacten op de nano bewaren. Nieuwe snufjes zijn een cijfercode waarmee je je iPod vergrendelt, een wereldklok en een ingebouwde stopwatch.


iPod nano in een van de optionele armbanden (foto: Apple)

Voor de werking van iTunes verwijzen we je naar onze eerdere test van de iPod Photo. Bij ons testexemplaar stak overigens nog versie 4.9 van iTunes, maar die kun je gemakkelijk via het internet upgraden tot de nieuwste versie 6, die nu ook (muziek)video’s en tv-programma’s synchroniseert, maar wel alleen met de nieuwste iPod Video. Verder zijn er niet zoveel nieuwigheden in iTunes 6, je kunt dus even goed iTunes 5 blijven gebruiken als je met de iPod nano werkt.

Autonomie
De iPod nano heeft een niet-verwisselbare batterij die je oplaadt via de USB-poort van je computer. Het duurt anderhalf uur om de batterij tot 80 procent te laden en drie uur om hem volledig te vullen. Dat geeft je een maximale autonomie van 14 uur voor het beluisteren van muziek of vier uur voor het bekijken van foto’s.

Geluidskwaliteit
Ook over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn: die is uitstekend (natuurlijk afhankelijk van de compressiegraad van de muziek), ook met de meegeleverde oortjes, die voor zover wij kunnen zien identiek zijn aan de oortjes die je bij Apple’s andere iPod’s krijgt.

Beluister onze podcast over de iPod nano
In DiskIdee Radio #19 podcast kun je meeluisteren hoe we de iPod nano testen en wat onze eerste indrukken zijn. De podcast bevat ook nieuwe muziek van de Belgische rockgroep Mogul, die begin volgend jaar haar eerste mini-cd op de markt zal brengen. De podcast duurt ongeveer 16 minuten en is opgenomen in mp3 pro formaat. Het bestand is ongeveer 6 MB groot. Je kunt de podcast hier downloaden, beluisteren of je op de feed abonneren. Op deze pagina vind je een overzicht van onze vorige podcasts.

Conclusie
De iPod nano is een hebbeding, zoveel is zeker. Is hij zijn prijs waard? Ja, als je kijkt naar de goede bouwkwaliteit, de uitmuntende gebruiksvriendelijkheid, de vele mogelijkheden en de mooie vormgeving van deze digitale audiospeler. Toch is 209 euro voor 2 GB of 259 euro voor 4 GB een flink bedrag, al zijn dit maximale adviesprijzen en verwachten we lagere straatprijzen. Voor veel mensen zal dat zeker te hoog gegrepen zijn. Maar als je veel belang hecht aan een mooi design en een zo compact mogelijk ontwerp dan kun je niet naast de iPod nano kijken… zelfs niet letterlijk. Persoonlijk zouden we overigens voor het 4 GB exemplaar gaan als we dan toch zoveel geld zouden uitgeven.
Adviesprijs
209 euro (2 GB); 259 euro (4 GB)
Systeemvereisten
Mac met USB 2.0 poort, MacOS X versie  10.3.4 of hoger en iTunes 4.9 of hoger.
Windows-pc met USB 2.0 poort, Windows 2000 of Windows XP (SP2) en iTunes 4.9 of hoger.
1
2
3
Vorig artikelVoor de beginnende digitale kunstenaar
Volgend artikelRock-and-roll mobieltje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

17 REACTIES

  1. ik heb me foto\’s gesynchroniseerd, maar zie ze nergens meer, ook nie in algemeen >> foto\’\’s .. staat alles Vertoningsopties… HELP!

  2. @Droevige: ik zou zeggen: lees de gebruiksaanwijzing, want daar staat letterlijk: \”Als u de iPod nano aansluit op de computer waarop u de speler gewoonlijk aansluit, wordt het slot van de iPod nano automatisch uitgeschakeld.\”

  3. Beste droevige, als ge een vriendin wil wegdoen gewoon dumpen door te zeggen dat ge ze nie meer moe hebben.

  4. hey nano een vriendin heeft een code op men ipod gezet en krijg die nimmer te goei en die zegt da ze da nie gedaan heeft
    hoe moek da weg doen want ikke weet geen raad meer

  5. heb me nano al tijdje.. maar ey.. nu zei die vanm0rgen opeens toen ik hem aanzetten: \”ok to disconnect\” ??

    wats dat.?

  6. als ik een 6 foto\’s op mijn i pod nano zet kan ik ze zien maar als ik er meer op zet begint die tesincronere of zo iet en kan ik ze ni meer terug zien help?

  7. Ik weet niet meer wat ik moet doen, mn vrienden zeggen Ipodvideo, maar de prijs zegt ipod Nano
    ik weet mezelf geen raad meer

  8. De foto\’s die je opslaat op de iPod nano, kan je ook weergeven. Maar kun je ze ook weergeven over het gehele scherm, dat één foto groot wordt weergegeven, en niet in icoontjes naaste elkaar.

  9. wanneer je in iTunes op je iPod instelling klikt kijk je bij het tablad foto\’s. Daar kan je instellen welke foto\’s iTunes automatisch moet synchroniseren met je iPod

Reacties zijn gesloten.