Gsm met stereoluidsprekers en discolicht

29
92

Het kaartje verwisselen is echter een hoop gedoe. Gelukkig herkent Windows de E398 ook als externe ‘schijf’ en kun je via de meegeleverde USB-kabel gegevens van en naar het kaartje of telefoongeheugen kopiëren.


Trans Flash geheugenkaartje

Je zet het geluid zachter of harder met een ’tilt’-toets op de zijkant. Daaronder zit ook nog een ‘smart’-toets waar de gebruiker elke gewenste functie aan kan toevoegen. Aan de andere zijde van de telefoon zit een toets om de ingebouwde digitale camera te starten. Daarmee kun je kiekjes nemen in een maximale resolutie van 640 x 480. De E398 heeft een ingebouwde 4x digitale zoom, maar kan geen video-opnames maken. Video’s afspelen kan hij echter wél en op het meegeleverde geheugenkaartje staan daarvan drie voorbeelden. De kwaliteit is echter niet hoog en veel nut zien we niet in deze mogelijkheid.

Gevaarlijk voor de ogen
De E398 heeft ook een led die dient als ‘flash’. Je kunt er donkere voorwerpen mee belichten. Dit witte ledje schijnt wel héél sterk en kan, wanneer je er direct mee in iemands ogen schijnt, volgens ons het zicht (tijdelijk?) beschadigen. We merken dat dergelijke sterke leds ook bij andere mobieltjes en pda’s (zoals de Asus MyPal A730) worden ingebouwd, zonder duidelijke waarschuwing over de gevaren ervan. Zeker bij een apparaat dat bedoeld is voor (heel) jonge gebruikers zou er op zijn minst een duidelijke waarschuwing moeten zitten dat je met dit soort leds nooit direct in iemand ogen mag schijnen, ook niet bij wijze van grap. Het zal ons benieuwen wanneer de eerste berichten in de pers verschijnen over gebruikers wier ogen beschadigd werden door een oneigenlijk gebruik van dit soort leds.


Motorola E398

Volgens opgave werkt de batterij 230 uren in standby en 9 uren tijdens gesprekken, maar in de praktijk is dat minder als je vaak mp3’s afspeelt. Het is moeilijk om hier precieze testcijfers over te geven, omdat het afhangt van tal van factoren (helderheid van het scherm, al dan niet gebruik van het lichtorgel, al dan niet gebruik van de luidsprekers etc.). Enkele uren continu mp3’s beluisteren is in elk geval mogelijk. De batterij laadt gelukkig volledig op in twee uur tijd, op voorwaarde dat de batterij al een aantal keren is opgeladen (het opladen van een nieuwe batterij duurt enkele uren langer).
Afgezien van de multimediacapaciteiten is de E398 een volwaardig mobieltje, met klasse 10 gprs en Bluetooth-voorziening. Software om de telefoon te synchroniseren met de pc wordt meegeleverd. Verder krijg je ook een exemplaar van Magix mp3Maker. Natuurlijk beschikt de E398 ook over alle gewenste  ems-, mms-, wap- en e-mailmogelijkheden (mét ssl-ondersteuning). Hij heeft zelfs een ingebouwde instant messaging client aan boord, naast natuurlijk een drietal ingebouwde Java-games. Dus naast ‘showen’ kun je met dit mobieltje gelukkig ook gewoon bellen, chatten en internetten.

Conclusie
Je beschouwt de E398 nog het best als een combinatie van (volwaardig) mobieltje met mp3-speler. De stereoluidsprekers en het lichtorgeltje zijn een leuk extraatje. Rekening houdend met zijn mogelijkheden is de prijs van ongeveer 274 euro redelijk (een mp3-speler met verwisselbaar geheugen en een mobieltje apart kosten samen evenveel, zo niet meer).
Adviesprijs
274,95 euro.
1
2
Vorig artikelHet betere hak- en snijwerk
Volgend artikelAnimaties en websites in Flash creëren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

29 REACTIES

  1. ik weet best veel over deze telefoon..
    dus als je vragen hebt voeg mijn msn ff toe dan kan ik je hopelijk helpen

  2. ik heb deze telefoon ook en heb ook wat probleempjes met de oplader…
    De mijne is al vaak kapot gegaan maar ik had er nog wel garantie op gelukkig.
    verder is het een top telefoon!
    Hij regageert alleen een beetje sloom maar de muziek kwaliteit is goed.
    TIP: Je moet geen geheugen kaartjes gebruiken hoger als 512MB, dan loopt de telefoon namelijk helemaal vast….bij mij tenminste

  3. Ik heb zelf ook deze telefoon echt een superding niet kapot te krijgen hij is al keer in de wasmachine geweest ik open me bier er mee echt een aanrader ik had hem destijds voor 100 euro gekocht met 64 mb echt een goede aankoop

  4. ik heb problemen met de usb connexie tussen mijn gsm en pc, ! in het begin deed ie het wel… Wie kan me helpen ???

  5. ik heb ook last van mn oplader die iedere keer aangeeft laden niet mogelijk en na talloze keren stekkertje erin te doen pas aangeeft laad op….. ma opzich een leuk foontje! zeker die luidsprekertjes die erin zitten om mp3`s en handsfree te kunnen luisteren gaan zeker hard tegenover andere telefoons! !!!!!!!!!!!!!! p.s. als iemand een mp3 als ringtone of een foto als bellersafbeelding wil kiezen moet je eerst een mp3 of foto in het geheugen van de telefoon zetten ipv. op je transflash!!!!!!!!

  6. Mijn oplader doet het niet goed meer. Je moet de oplader heel hard in de telefoon drukken en dan heb je mazzel als hij het doet en ik ben al mijn java-fucties kwijt en kan ze er ook niet meer opzatten wat er zit geen aplication installer op ofzow. En je kunt mp3 wel als beltoon gebruiken door ze van je geheugen kaart naar je telefoon te kopieren. Ik zou je niet aanraden deze telefoon te kopen.

  7. hallo, ik wil graag een Motorola E398 gaan kopen.
    Maar ik wou eert zeker weten of dit een goed werkende gsm was?
    wat is jou mening?

  8. Uhm k heb hem gister gekocht maar hoe goed ik ook zoek..ik kan nergens vinden hoe ik dat irritante geluidje van de toetsen eraf krijg en hoe ik een sms geluidje in kan stellen en en mijn ringtone volume kies..ik heb het boekje 3x doorgelzen er staat ga naar instellingen-melding profielen (maar er staatn GEEN melding profielen bij)…:S wie weet oe het wel moet? of heeft hetzelfe probleem? alvast bedankt! Gr Liz

  9. ik heb ook een motorola e398 maar na een paar weken was ik me games en me mp-3 speler kwijt in mijn telefoon dus ik kan nu niet meer mp3 afspelen en ik kan geen games meer spelen wat kan ik daar tegen doen

  10. Ik heb \’m ook net. Prima ding moet \’mn alleen nog unlocken. 100 eiri\’s bij de mediamarkt.

  11. ik heb problemen met de usb connexie tussen mijn gsm en pc, en ik heb het toestel pas een week! in het begin deed ie het wel…

  12. heey,
    hoe luister je met de mp3speler muziek door de oordopjes??????
    ik krijg alleen geluid uit de boxjes

    groeten jan

  13. Ik wil hem gaan kopen, na het lezen van de euhm recensie leek het me een goede telefoon. Ja ben jong, de lichtjes spreken me aan =P (en de camera, vooral het muziek) Zijn er miss tips, welke provider het best is, etc?

  14. eeeh deze reactie klopt niet helemaal ,
    hij is inmiddels 100 euri 😉
    he maar kan er 256 in :O ik dacht alleen maar 128
    wil iemand die cker weet dat er 256 in kan even een berichtje achterlaten bij erikjumelet@gmail.com, want dat ga ik die gelijk kopen

  15. klopt het dat als je hem met een t mobile prapaid pakket neemt dat het lichtorgel dan alleen maar roze schijnt?

  16. Klopt het dat je Mp3 die je van de computer hebt afgehaald niet kan instellen als ringtone ( dus als je gebeld word ) telefoon is super ingewikkeld je moet het echt beginnen te leren beetje bij beetje snap je het beter 😉 het beste is gewoon: lees het boekje…. En wat ik ook ff wou vragen hoe werkt de bluetooth ???? het lukt niet bij mij ik schakel hem wel in maar ik vind maar geen apparaten terwijl mijn vader een bluetooth op zijn telefoon heeft ??? KAN IEMAND MIJ A.U.B. HELPEN ?.!.?.!…

  17. O ja, ik zie dat de prijs ook nog helemaal in het begin van het artikel staat. Heb je alleen maar naar de prentjes gekeken, bvdh?

  18. De prijs staat in het kadertje links van het artikel, en staat nog eens herhhaald op het einde van het artikel. 274.95 euro dus.

  19. Hewel Allert, geef uw eigen op als proefkonijn en schijn een tijdje met dat lampje in je ogen, dan hebben ze een \”degelijke empirische ondersteuning\”. Bovendien is die review een ervaring van een tester, geen wetenschappelijk werk à la TestAankoop met labometingen en zo. Voor mij is dat een waarschuwing, een leidraad waar ik wel degelijk rekening mee houd.

  20. Onwaarschijnlijk slechte review. Potentiele kopers dienen dan ook niet te beslissen op basis van bovenstaand relaas. Kenmerkend: de complete alinea over de vermeende gevaren van het LEDje van de camera; dergelijke statements kunnen niet zomaar zonder degelijke empirische ondersteuning gemaakt worden.

  21. Moksi, misschien wordt het compressieniveau niet ondersteund? Of wordt variable bit recording niet ondersteund? Probeer eens op 160 kbps of lager te comprimeren zonder vbr: die kan de telefoon zeker afspelen.

  22. als ik mp3\’s vanaf mijn pc opsla op deze telefoon, kan ik ze niet afspelen?? weet iemand hier een oplossing voor? alvast bedankt.

    Moksi

  23. JIJ HEBT EEN HOORPROBLEEM ZEKER?

    Er staat toch duidelijk in de test dat de grotere geheugens te \’verwachten\’ zijn? Volgens mij moet je beter leren lezen…

  24. Je hebt gelijk, hoewel je er ook een 64 MB type bestaat. 1 GB is echter aangekondigd en zal op termijn beschikbaar zijn.

  25. TRANSFLASH GEHEUGEN IS ALLEEN NOG IN 128MB VERKRIJGBAAR. BINNENKORT OOK ALS 256MB, KLOPT NIET HELEMAAL MET WAT IN DEZE TEST STAAT!!

    ZAL NOG WEL EVEN DUREN VOORDAT ER 1GIG IS…

Reacties zijn gesloten.