Aldi Medion Akoya MD8382 E2220D preview

Betaalbare multimedia-pc bij Aldi België

8
Woensdag 3 september verkoopt Aldi België een betaalbare multimedia-desktopcomputer, de Medion Akoya MD8382 E2220D. Deze Intel Pentium-gebaseerde pc kost €399. Wat koop je voor dat geld?

De Medion Akoya MD8382 (E2220D) is gebouwd rond een dual-core Intel processor uit de Pentium-reeks, de Pentium G3240. Die zou je kunnen omschrijven als een goedkopere en iets energiezuinigere versie van de Intel Core i3-4130 processor.

Het belangrijkste verschil tussen beide is dat de Pentium G3240 slecht twee gelijktijdige “threads” kan verwerken, tegenover vier voor de i3-4130. Maar de Pentium is daardoor wel bijna de helft goedkoper dan de Core i3.

Intel Pentium G3240

Intel Pentium G3240 (© ; licentie: )

De Pentium G3240 heeft ook een iets lagere kloksnelheid: 3,1 GHz tegenover 3,4 GHz voor de i3. Op de website CPUBoss vind je een vergelijking van beide processoren. De Pentium G3240 heeft in elk geval een uitstekende prijskwaliteitverhouding.

Een technische fiche in de pdf-formaat vind je hier (Bron: CPU-World): Specificaties Intel Pentium G3240.

 
Grafisch

Deze multimedia-pc heeft een apart videokaart, een 1 GHz Nvidia GeForce GTX750 met 1GB DDR5 geheugen en DVI-D-, VGA- en HDMI-video-uitgangen. Deze grafische kaart ondersteunt DirectX 11.2, de recentste versie van de  Microsoft-software die onder Windows zorgt voor betere en snellere 3d-weergave in onder andere games. De opvolger, DirectX 12, is overigens aangekondigd voor eind 2015.

Deze grafische kaart gebruikt de nieuwe Maxwell-processorarchitectuur van Nvidia, maar het is wel een instapper. Ook hier zien we weer een afweging tussen prestaties en prijs.

Een voordeel van de Maxwell-architectuur is het lagere energieverbruik en ook de GTX750 verbruikt heel wat minder stroom dan videokaarten van een oudere generatie en dat bij gelijk blijvende grafische prestaties. Deze videokaart heeft dan ook geen aparte voedingsaansluiting meer nodig, al zit er wel nog een stevig uit de kluiten gewassen ventilator op.

Nvidia GeForce GTX750

Nvidia GeForce GTX750 (© ; licentie: )

Het is een instapkaart, dus een sli-configuratie waarbij twee grafische kaarten samenwerken voor nog hogere prestaties in high-end games, is hier niet mogelijk. Volgens de website Techradar.com haalt deze videokaart een score van 3.845 punten in de 3DMark Fire Strike benchmark. Ze is dus geschikt om ook vrij recente games te spelen op hogere resoluties.

Een technische fiche van deze videokaart in pdf-formaat vind je hier: Specificaties GeForce GTX 750.

 
Geheugen en opslagmogelijkheden

De Aldi Medion Akoya MD8382 (E2220D) wordt geleverd met 4GB DDR3 werkgeheugen. Wij zagen liever 6GB of zelfs 8GB, maar een voordeel is wel dat de videokaart zijn eigen videogeheugen aan boord heeft en dus weinig of geen normaal werkgeheugen afsnoept.

Ligplaats voor Medion usb 3.0 externe schijf

Ligplaats voor Medion usb 3.0 externe schijf (© ; licentie: )

De harde schijf van 1TB is vrij ruim bemeten. Is 1 TB onvoldoende, dan kan je opteren voor een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf. De Akoya MD8382 (E2220D) heeft bovenaan een ligplaats (“docking bay”) met een usb 3.0 connector voor zo’n schijf zodat er geen kabeltjes meer nodig zijn. Deze sleuf is compatibel met de MEDION 6,35 cm/2,5″ en 8,89 cm/3,5″ USB 3.0 externe harde schijven.

 
Aansluitingen

Vooraan vind je zoals altijd bij Medion een multikaartlezer, een USB 3.0- en een USB 2.0-aansluiting alsook een plug voor een microfoon en een koptelefoon. Achteraan zijn er vier usb 2.0-aansluitingen, een Gigabit Ethernet-poort en de nodige luidsprekeraansluitingen, waaronder een voor een subwoofer, voor de zeskanaals hogedefinitie-geluidskaart. Je moet die luidsprekers natuurlijk wel nog apart kopen als je daar gebruik van wil maken.

Aldi Medion Akoya MD8382 E2220D met optische muis en toetsenbord

Aldi Medion Akoya MD8382 E2220D met optische muis en toetsenbord (© ; licentie: )

Optische muis en klavier sluit je aan via usb. Op het internet geraak je met een kabel (RJ-45, 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (Wifi IEEE 802.11 n standaardtechnologie).

 
Software

Het besturingssysteem is uiteraard Windows 8.1 met Update. Het Medion MediaPack bestaat uit Ashampoo Burning Studio, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap. In de Cyberlink Suite vind je Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en Photo Director Mobile.

Dertig dagen lang werkende proefversies van Microsoft Office 365 en McAfee LiveSafe antimalware zijn eveneens al geïnstalleerd wanneer je deze pc koopt.

Conclusie
De Medion Akoya MD8382 (E2220D) is behoorlijk krachtig voor zijn relatief democratische prijskaartje van 399,- euro. Nog maar enkele maanden geleden vroeg Aldi even veel geld voor een budget-pc met minder goede specificaties (de MD 8349). Er bestaat dus nog vooruitgang in de wereld…
Adviesprijs
€ 399
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 1/9/2014 hebben we de link naar de processorvergelijking gecorrigeerd, naar aanleiding van de reactie van lezer “Jay”.

8 REACTIES

 1. ik heb een vraag: mijn videokaart is stuk en ik wil er een andere insteken,
  maar ik heb er verschillende gebruikt maar ik krijg met ze allemaal geen beeld.

 2. Ik speel met het idee om zelf een budget PC samen te stellen. Doel is om aan videobewerking te kunnen doen (niet al te zwaar, uiteraard) en om occasioneel vrij recente games te kunnen spelen.

  Ben ik beter af om door te gaan met mijn plan of vind ik voor een budget van 400-500 euro geen betere PC?

 3. Beste,

  kan deze computer gebruikt worden om de beelden van mijn camcorder in te laden en met een simpel videobewerkingsprogramma een montage te maken? Of is deze daarvoor te licht?

  Alvast bedankt,

  Piet

 4. Hallo René,
  Interessante Pc weer bij de Aldi.
  Volgens mij heb je een vergissing gemaakt bij het invoeren van gegevens op de CPUboss site. In het begin vergelijk je de Pentium G3240 met een Haswell Intel Core i3 4130 en vervolgens voer je een 3e generatie Ivy-Bridge Core i3 3240 in om te vergelijken. Bij een juiste invoer zie je dat de verschillen groter zijn, dus niet ongeveer gelijk.
  http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3240-vs-Intel-Core-i3-4130
  Ik kan het ook mis hebben. Desondanks is het nog steeds een interessante aanbieding. Voldoet voor de meesten voor normaal Multimedia gebruik en tevens een goed vervangingsapparaat van jaren oude energie slurpende pc’s. Ik denk dat een groot deel van desktop pc’s, ‘overkill’ is.
  Ik ken meerdere personen, die een stevige pc kochten, om vervolgens heel af en toe maar een vijfde tot hooguit een kwart van het vermogen benutten.
  Kast los schroeven, SSD erin, eventueel meteen aansluitingen achterzijde uitbreiden met PCI-e USB3 card (meerprijs v.a. €40,-) kast dicht en je hebt een nog sneller, stiller en zuiniger machine dan die al is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.