Home Hardware

Wi-vi draadloze technologie kan door muren ‘kijken’

3
83
Wetenschappers werken aan een systeem dat gebruikmaakt van Wi-Fi-technologie om bewegende mensen te detecteren die zich achter gesloten deuren of in andere ruimtes bevinden.

Bestaande systemen die mensen kunnen opsporen doorheen muren en achter deuren maken gebruik van dure en omvangrijke apparatuur met radartechnologie die een deel van het elektromagnetische spectrum gebruikt. Dina Katabi, een professor aan het MIT Department of Electrical Engineering and Computer Science, ontwikkelt samen met haar student Fadel Adib een betaalbaarder en draagbaar systeem dat dit voor iedereen mogelijk maakt.

Illustratie: Christine Daniloff / MIT

Illustratie: Christine Daniloff / MIT (© ; licentie: )

Het Wi-Vi-systeem zendt een Wi-Fi-signaal met laag vermogen uit en detecteert de reflecties van mensen die bewegen, zelfs als ze zich achter een muur bevinden. Een deel van het uitgezonden Wi-Fi-signaal dringt immers doorheen de muur en weerkaatst op de bewegende mensen aan de andere kant.

De Wi-Vi-ontvanger gebruikt de wijzigingen in de reflecties van het draadloze signaal om te berekenen waar een bewegend persoon zich bevindt achter een muur. Het kan ook gebaren detecteren, zoals zwaaien met de arm.

Het Wi-Vi-bewegingsdetectiesysteem kan worden ingezet om zoek-en reddingsteams te helpen om overlevenden te vinden in puin na een aardbeving; Ook kan het politieagenten helpen om het aantal en de beweging te identificeren van criminelen binnen een gebouw om te voorkomen dat ze in een hinderlaag lopen.

Volgens professor Katabi kan het ook worden gebruikt als een persoonlijk veiligheidsapparaat: “Als je ’s nachts wandelt en je hebt het gevoel dat iemand je volgt, dan kun je het gebruiken om te controleren of iemand zich achter een schutting of achter een hoek ophoudt.”

3 REACTIES

  1. Waarom zou dit niet gebruikt worden tegen mensen die in opstand komen tegen onrecht (Tunesië, Griekenland, Brazilië, Spanje, …)?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.