Home Hardware

FairPhone wil eerlijke gsm bouwen

0
46
Het Nederlandse bedrijf FairPhone wil een mobiele telefoon ontwikkelen waarvan alle onderdelen worden geproduceerd zonder mens of milieu schade toe te brengen.

De smartphone van FairPhone moet ‘eerlijk’ geproduceerd worden, van batterijen tot simkaarten en hoesjes. Op dit ogenblik heeft de consument geen keuze om een dergelijk mobieltje te kopen. Ook ‘eerlijke’ varianten van laptops, tabletes, mp3-spelers of draagbare spelcomputers bestaan momenteel trouwens niet.

FairPhone

FairPhone (© ; licentie: )

Om een ‘eerlijke’ mobiele telefoon te ontwikkelen doet FairPhone onderzoek naar het winnen van grondstoffen voor mobiele apparaten en halffabricaten. Een gsm bevat een dertigtal metalen, waaronder koper, kobalt, coltan, tin, goud, nikkel en wolfraam. De grondstoffen worden voornamelijk gewonnen in Congo. Alleen al in de provincie Katanga werken naar schatting 150.000 mensen in de mijnen, waaronder ruim 50.000 jongeren en kinderen, sommigen nauwelijks 7 jaar oud. FairPhone gaat op zoek naar ‘eerlijke’ mijnen of wil daarin investeren.

Ook de werkomstandigheden bij het assembleren van de mobiele telefoon moeten transparant zijn. Daarom werkt FairPhone samen met LaborVoices dat werknemers hotlines biedt om zo informatie tussen werknemers te delen en hen te helpen om de beste werkgevers te vinden. Daarnaast werkt de fabrikant samen met recyclage-organisaties zoals Closing The Loop.

Het doel is een smartphone van hoge kwaliteit te produceren, die draait op een open source besturingssyteem, een dual-SIM-optie biedt en gemakkelijk te upgraden en te repareren is. De eerste FairPhones zullen in het derde kwartaal van 2013 rechtstreeks worden verkocht via de website, van de producent. Je kan je nu al inschrijven voor de online voorverkoop. Momenteel zijn er al 8.314 inschrijvingen. Ook KPN heeft al ingetekend op 1.000 telefoons, die ze aan haar eigen klanten zal verkopen. De FairPhone zal tussen de 200 en 250 euro gaan kosten.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.