Imposante interactieve werkplek voor creatieve professionals

0
238
Wacom, fabrikant van interactieve penproducten, bezorgde ons zijn grootste en duurste model, de Cintiq 24HD touch. Deze 24-inch combinatie van beeldscherm en tablet ondersteunt ook multi-touch bewegingen, net als het eerder door ons getest Wacom Intuos 5 touch M pentablet. Je kan daardoor op deze interactieve pen display werken alsof je een bovenmaats tablet bedient. Een test.

Wacom is al sinds 1983 actief als fabrikant van interactieve penproducten. De naam is een samentrekking van het Japanse “wa” dat harmonie betekent en “komu” dat computer betekent. De pen is voor de mens een natuurlijk middel voor communicatie en expressie. Vanuit die filosofie ontwikkelde het Japanse bedrijf een technologie waarbij de pen als invoerapparaat van computers kan worden gebruikt.

Naast interactieve pentablets vervaardigt Wacom ook interactieve pen displays. Op deze combinaties van beeldschermen en tablets kan je rechtstreeks werken met een pen zoals op een blad papier of schildercanvas. De pen werkt draadloos en heeft ook geen batterijen nodig. Ze maakt gebruik van elektromagnetische golven die het tablet uitzendt en ontvangt. Je kunt het vergelijken met een stemvork die begint te resoneren zodra je ze in de buurt houdt van een trillende pianosnaar.

Wacom Cintiq 24HD touch

Wacom Cintiq 24HD touch (© ; licentie: )

 
In de doos

Naast de flink uit de kluiten gewassen Cintiq monitor bevat de doos nog het volgende: een stroomadapter, een DVI-I-naar-VGA-kabel, een installatie-cd, een cd met softwaretoepassingen, een pen met drie ringen om de pen te personaliseren, een penhouder met extra penpunten, een rubberen pengreep, drie pasringen en zes schroeven voor bevestiging aan een VESA-steun en een Snelstartgids.

 
Ingebruikname

Maak maar plaats op je bureau als je de Wacom Cintiq 24HD touch wil opstellen. Het 28,6 kilogram wegende beeldscherm neemt flink wat ruimte in beslag en haal je best met twee personen uit de verpakking. Het 61 cm (24,1-inch) beeldscherm zelf is met steunarmen aan een grote, schuin aflopende standaard bevestigd. Die standaard is zo ontworpen dat je het beeldscherm in verschillende standen kan gebruiken, van horizontaal tot zelfs over de rand van het bureau.

Het hele kantelsysteem werkt intuïtief en laat je toe de Cintiq 24 HD touch in elke gewenste positie te plaatsen

(© ; licentie: )

Links en rechts van het beeldscherm zitten twee op grote vleugelmoeren lijkende aluminium kantelhendels. Door ze in te drukken kan je het scherm in de gewenste positie kantelen. Wil je het scherm dichter naar je toe brengen, dat moet je de steunarmen ontgrendelen door de ontgrendelknop midden op de standaard naar voren te trekken. Links en rechts zijn onderaan de achterzijde van de schermbehuizing nog twee pootjes verwerkt die je kan uitklappen om het scherm wat hoger te plaatsen als je het naar voren trekt, zodat je ook gemakkelijk een toetsenbord kan gebruiken.

Het hele kantelsysteem werkt intuïtief en laat je toe de Cintiq 24 HD touch in elke gewenste positie te plaatsen, ook helemaal horizontaal zoals bij een tekentafel. Wacom heeft er ook voor gezorgd dat zowel rechts- als linkshandigen het beeldscherm kunnen gebruiken door de verschillende ExpressKey bedieningsknoppen, waarover later meer, zowel rechts als links in de schermrand van het eigenlijke beeldscherm te plaatsen.

Het hele beeldscherm meet 769 x 463 x 64 mm. Het actieve beeldoppervlak is 518 x 324 mm groot. Het is een a-SI Active Matrix TFT (H-IPS) LCD-scherm met een WUXGA resolutie (1.920 x 1.200 pixels). De lichtopbrengst bedraagt 300 cd/m², de contrastratio 850:1 en de reactiesnelheid 13 ms. De Cintiq 24HD touch toont 97% van de Adobe RGB-kleurruimte en 1,07 miljard kleuren.

Het hele beeldscherm meet 769 x 463 x 64 mm. Het actieve beeldoppervlak is 518 x 324 mm groot.

Het hele beeldscherm meet 769 x 463 x 64 mm. Het actieve beeldoppervlak is 518 x 324 mm groot. (© ; licentie: )

 
Aansluiten

In de beeldschermstandaard zitten achteraan de kabels verborgen voor de nodige aansluitingen. Standaard zijn de stroomkabel, DVI-D-videokabel en de USB 2.0-kabel al zo gemonteerd dat ze uit de standaard steken. Wil je de Cintiq aansluiten op een Apple-computer, kan je de achterzijde openschroeven om de DVI-D-videokabel te vervangen door de weggeborgen DisplayPort-kabel. Voor aansluiting op een Mac Mini DisplayPort zul je een adapter moeten aanschaffen.

Je kan ook opteren voor een VGA-aansluiting via de meegeleverde DVI-I-naar-VGA-kabel, maar zoals Wacom in de handleiding aangeeft, levert deze aansluiting minder goede weergavekwaliteit dan een digitale aansluiting.

We hebben de Cintiq op een Windows laptop aangesloten via de VGA-kabel op een Windows 7 en Windows 8 laptop, en op een Apple MacBook Pro via de DVI-D-kabel. Opteer je toch voor de VGA-aansluiting dan kan je desgewenst de kabel ook integreren in het systeem. Je moet dan wel de steunarm openschroeven om de kabel weg te werken, want de eigenlijke aansluiting zit halfweg de achterkant van de monitor achter een plastic klep verscholen.

Bovenop het scherm zitten zeven toetsen om het OSD-menu te bedienen waarmee je onder meer helderheid en contrast kan instellen en de eco-mode kan inschakelen voor energiebesparing.

Multi-touch controle

(© ; licentie: )

 
Multi-touch bediening

We gebruikten het Wacom Cintiq scherm onder Windows 7 en Windows 8. In het meest recente besturingssysteem met de typische tegels van Microsoft komt de touchbediening helemaal tot zijn recht. Als je al met een tablet werkt (ook al is dat met een ander OS dan Windows), zal de bediening weinig aanpassing vergen.

Maar ook voor wie een aanraakinterface nieuw is, zal snel de intuïtieve gebaren onder de knie hebben om in en uit te zoomen, te pannen of te roteren. Je scrollt met enkele bewegingen door lange webpagina’s of bladert heel eenvoudig door een reeks foto’s waarop je snel kan inzoomen of die je met een heel natuurlijke beweging van je vingers kan roteren. In Windows 8 gebruik je typische bewegingen zoals bijvoorbeeld met je vinger van de linkerzijde naar het midden van het scherm vegen om tussen twee open toepassingen te schakelen.

Je hebt geen muis meer nodig (functies van de rechtermuisknop activeer je door met je vinger op het scherm te blijven drukken) en je kan bovendien een digitaal toetsenbord activeren om bijvoorbeeld de url van een website in de browser in te tikken. Je kan zo werken op het scherm zonder dat je een fysiek toetsenbord nodig hebt. Bovenaan in de schermrand van de Cintiq 24HD touch zitten drie toetsen: met de eerste activeer je de instellingen van pen en tablet om ze te wijzigen, met de middelste tover je het digitale toetsenbord op je scherm en met de derde toets kan je touch in- of uitschakelen.

De draadloze pen en penhouder met extra penpunten

De draadloze pen en penhouder met extra penpunten (© ; licentie: )

 
Penbesturing en -gebruik

De multi-touch-bediening is ook een meerwaarde in grafische programma’s. De pen maakt gebruik van Wacoms beproefde pentechnologie. De pen dien je te calibreren vooraleer je ze gebruikt. Ook als je het scherm in een andere stand zet, is het raadzaam om de calibratie opnieuw uit te voeren. Dat kan eenvoudig door op de sneltoets voor de instellingen in te drukken en dan in de peninstellingen te kiezen voor calibratie.

De pen is uiteraard bedoeld voor teken- en ander grafisch werk in verschillende toepassingen. Je kan in de instellingen trouwens functies van specifieke programma’s toewijzen aan zowel pen, touch als de ExpressKeys in de linker- en rechterschermrand van de Cintiq HD24 touch.

Instellingen interactieve pen

(© ; licentie: )

We downloadden een proefversie van Painter 12, de recentste versie van het schilderprogramma van Corel. Het grote breedbeeldscherm van de Cintiq 24 HD touch is een genot om op te werken. Wij vinden de oog-handcoördinatie op een scherm heel wat natuurlijker dan bij het werken met de eerder door ons geteste Intuos 5 touch M pentablet. Maar het Cintiq scherm is natuurlijk wel tien keer zo duur. Op de Intuos 5 vonden we de touchbediening vaak stroef werken.

Dat is heel wat minder het geval bij het Cintiq touch scherm. Door de multi-touchfunctionaliteit kan je het digitale blad papier waarop je schildert met eenvoudige bewegingen in elke richting draaien zoals je dat zou doen op je fysieke werkplek. Ook in- en uitzoomen om je te concentreren op een detail gaat heel intuïtief.

In 3D-omgevingen biedt multi-touchbediening een grote meerwaarde omdat je een object met de vingers van je ene hand kan ‘vastnemen’ om het in alle richtingen te draaien, terwijl je het met de pen in je andere hand kan bewerken. Omdat we niet thuis zijn in 3D-bewerkingssoftware hebben we dat niet echt uitgetest.

In Corel Painter 12 werkte de touch-bediening soms om een ons onverklaarbare reden niet. Na het herstarten van het programma deed ze het dan weer wel.

De ExpressKeys aan linkerzijde van het scherm

(© ; licentie: )

 
Bedieningsknoppen

De ExpressKeys aan beide zijden van het scherm kan je naar eigen voorkeur instellen, zodat je functies die je veel gebruikt in applicaties, zoals Adobe Photoshop en Illustrator of Corel Painter enz., meteen kan oproepen en wijzigen.

Net zoals de Intuos 5 touch M staat er bij de ExpressKeys ook een Touch Ring. Ook die kan je instellen naar eigen voorkeur. Door met je vinger over de Touch Ring te bewegen kan je bijvoorbeeld de dikte of gevoeligheid van borstels snel aanpassen. Vreemd genoeg lukte ons dat niet in Corel Painter 12, terwijl we toch de laatste versie van de software en de Wacom driver hadden geïnstalleerd.

De multi-touch instellingen

De multi-touch instellingen (© ; licentie: )

Ook van de partij is het Radial menu, dat we voor het eerst zagen op de Intuos 5 touch. Hiermee tover je een doorzichtig taartpuntvormig menu op je scherm op de plek waar zich je cursor bevindt. Het heeft acht hoofdmenu’s waaraan je functies kan verbinden. Bovendien kan je elk menu ook nog uitbreiden met submenu’s. Voor meer uitleg over het Radial Menu verwijzen we naar ons artikel over het eerder door ons getest Wacom Intuos 5 touch M pentablet.

 
Beschikbaarheid

Het Wacom Cintiq 24HD touch interactief pen display heeft een adviesprijs van 3.499 euro. Er bestaat ook een versie zonder touch, de Wacom Cintiq 24HD, die 2.299,90 euro kost. Wie het liever wat kleiner en betaalbaarder houdt, kan opteren voor de 12,1 inch of 31 cm grote Cintiq 12wx voor de 13 inch of 33,8 cm grote Wacom Cintiq 13HD die 899,90 euro kost.

Conclusie
Het Wacom Cintiq 24HD touch interactief pen display is een echte gigant waarvoor je over flink wat ruimte moet beschikken om het op te stellen en waarvoor je ook flink in je buidel moet tasten. Het beeldscherm is dan ook bedoeld voor wie dagelijks in de weer is met grafische softwaretoepassingen voor teken-, schilder- en ontwerpopdrachten als broodwinning. Het ontwerp van het Cintiq 24 HD touch breedbeeldscherm is doordacht zodat je het in verschillende standen kan gebruiken naargelang het werk dat je wil doen. Ook biedt het enorm veel instelmogelijkheden om het aan te passen aan je voorkeuren. De multi-touchondersteuning maakt het schermoppervlak bovendien echt interactief en de bediening intuïtiever en vlotter. Wel hadden we wat kleine akkefietjes met de touchbediening in Corel Painter 12. Maar wat we tien jaar geleden schreven over het eerste Wacom interactieve penscherm dat we testten, geldt nu weer voor de Cintiq 24HD touch: zelden met zo’n grote tegenzin een testproduct weer ingepakt om retour te sturen.
Adviesprijs
€ 3.499
Foto van Wacom
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelFairPhone wil eerlijke gsm bouwen
Volgend artikelSamsung laptop met Chrome OS kost 299 euro
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.