Goedkope Acer Android-minitablet presteert matig

0
36
Acer introduceert met de Iconia B1 een erg goedkope 7-inch Android-tablet. De basisversie met alleen WiFi kun je  kopen voor 139 euro. Een koopje, of zitter er adders onder het gras? DiskIdee onderzocht het.

In de komende maanden zullen er meer en meer goedkope tablets op de markt komen, ook van bekende merken in plaats van onbekende tablets uit het Verre Oosten die nu de markt voor goedkope tablets domineren.

Acer bijt deze maand de spits af met de Icona B1, een 7-inch Android 4.1 “Jelly Bean” tablet die 139 euro kost voor een WiFi-only versie met 8 GB opslagruimte. Vergelijk die prijs met de Google Nexus 7 (minstens 239 euro), de Samsung galaxy Tab 2 7.0 (vanaf 259 euro) of de Apple iPad mini (minimaal 329 euro) en dit lijkt een echt koopje. Maar is het dat ook?

 
Hardware uitrusting

Het plastic frame van de Iconia B1 ziet er goedkoop uit, maar voelt toch stevig aan. Dit is een vrij dikke minitablet (1,13 cm, tegenover bijvoorbeeld 1,05 cm voor de 7-inch Samsung en Google Nexus en slechts 0,72 cm voor de iPad mini), maar zijn gewicht van 320 gram valt goed mee (alleen de iPad mini is in dit segment met zijn 309 gram nog lichter). Als je een erg brede hand hebt, kun je de Iconia B1 met één hand vasthouden.Acer Iconia B1 front

Het 7-inch LCD-scherm biedt een resolutie van 1024 x 600 pixels, of een pixeldichtheid van 170 ppi. Het is helaas geen IPS-, maar een transflectief led-scherm, met redelijk veel weerkaatsing, een erg beperkte kijkhoek en matige zichtbaarheid, vooral buitenshuis. Het scherm is zeker een van de zwakkere punten van deze tablet.

Deze tablet beschikt niet over een video-uitgang. De mini-usb-aansluiting dient uitsluitend om het apparaat op te laden of op een pc aan te sluiten, maar je kunt er geen extern geheugen aan koppelen.

De Iconia B1 gebruikt een dualcore ARM-processor van MediaTek met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Het werkgeheugen is beperkt tot 512 MB, terwijl de opslagruimte naar keuze 8 of 16 GB groot is. Je kunt de opslagruimte wel nog uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje.

Op de voorkant zit een webcam met een vga-resolutie van 640 x 480 pixels. Aan de achterkant is er geen bijkomende camera. WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth 4.0 zijn ingebouwd en er zit ook een gps-chip in deze minitablet, maar een omgevingslichtsensor ontbreekt, zodat je de helderheid van het scherm manueel moet instellen.

Het scherm draait standaard niet mee in de kijkrichting, maar er zit wel degelijk een sensor in die dit regelt, alleen moet je die zelf activeren in de instellingen. In het begin komt dat wel verwarrend over.

De Acer Iconia B1 gebruikt een van de meest recente Android-versies (4.1.2 “Jelly Bean”) en Acer heeft gelukkig niets gewijzigd aan de standaard Android-interface.

 
Prestaties

Deze minitablet presteert ongeveer op het niveau van oudere Android-tablets zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1 en is ongeveer half zo snel als meer recente quadcore tablets. In de AnTuTu 2.9.3 benchmark haalt hij 6579 punten. Vooral de zwakke ram- en cpu-prestaties vallen op. De grafische prestaties vallen nog mee voor gewone graphics, maar lopen enorm terug voor HD-graphics.  Bijvoorbeeld in de GLBenchmark haalt deze tablet een “Egypt Classic” score van 2088 punten (18 fps), tegenover slechts 372 punten (3,3 fps) voor de “Egypte HD” test.

Deze tablet bleek wel snel genoeg om de nieuwe Telenet Yelo-app met live tv-beelden te draaien, maar het tv-geluid weerklinkt erg zwak uit de ene luidspreker, zelfs als je het geluid helemaal open zet.

De Peacekeeper webscore is met 463 punten normaal te noemen voor een een Android-tablet, dus surfen kun je met deze tablet wel vlot doen, afgezien dan van het kleine scherm natuurlijk.

De niet-verwisselbare batterij houdt het in de Peacekeeper battertijtest slechts 146 minuten uit.

Conclusie
De Acer Iconia B1 kost erg weinig, maar presteert ook niet echt goed. Voor ons is dit geen aanrader. Je geeft beter 100 euro méér uit aan een iets krachtigere 7-inch tablet. 
Adviesprijs
€ 139 voor de 8GB WiFi-versie. €159 voor de 16 GB WiFi-versie.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSamsung presenteert vierde generatie Galaxy S smartphone
Volgend artikelFairPhone wil eerlijke gsm bouwen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.