Home Hardware

AOC lanceert kwalitatieve IPS-monitoren tegen consumentenprijzen

0
60
AOC lanceert de 21,5-inch i225Vwh en de 23-inch i235Vh, monitoren met IPS-panelen die een betere beeldkwaliteit bieden dan de traditionele TN-panelen. IPS werd tot nu toe alleen gebruikt voor professionele beeldschermen, maar AOC levert ze nu voor een betaalbare prijs aan de gewone consument.

Monitoren met IPS-schermen leveren in principe hogere contrasten en betere, rijkere kleuren dan monitoren met goedkopere TN-technologie. Nog een voordeel van de IPS-technologie is de grotere kijkhoek (tot 178° horizontaal/verticaal). TN-schermen leveren daarentegen maar een kijkhoek van maximaal 170° en slechts 16,2 miljoen kleuren, waar dit bij IPS 16,7 miljoen kleuren is. IPS bestaat al vijftien jaar, maar werd tot nu toe omwille van de hogere prijs alleen gebruikt in professionele schermen. Tegenwoordig kunnen IPS-panelen voor een veel lagere prijs worden geproduceerd, reden waarom de technologie nu ook opduikt in monitoren voor de gewone consument, zoals de nieuwe 21,5-inch AOC i225Vwh en de 23-inch AOC i235Vh. De slanke Full HD-modellen met een zwarte afwerking zijn voorzien van led-achtergrondverlichting en VGA-, DVI- en HDMI-ingangen. Ze hebben een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels, bieden 5ms responsetijd, helderheidswaarden van 250 cd/m² en dynamische contrastwaarden van 1.000:1 tot 20.000.000:1. De monitoren worden volledig kwikvrij geproduceerd. Bovendien zijn ze energiezuinig.

AOC 52ID

AOC i2352Vh (© ; licentie: )

IPS versus TN
IPS-schermen verschillen van TN-schermen in de samenstelling van vloeibare kristallen. In TN-modellen zijn ze gedraaid op 90° en hebben ze een typische schroefvorm, terwijl de vloeibare kristalmoleculen in IPS-schermen zijn uitgelijnd in één laag en parallel aan het oppervlak van het scherm liggen. Wanneer spanning wordt opgebouwd via elektroden passen de moleculen zich aan, zodat het licht kan uitstromen: de pixel gloeit. Tijdens het gloeien blijven de kristallen altijd in dezelfde positie staan voor het oog, waardoor de kleuren en het contrast constant blijven, zelfs als het perspectief verandert.

Beide monitoren liggen eind september in de winkel. De verkoopsprijzen zijn nog niet bekend.

Foto van AOC
Website: AOC EU
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.