Externe ssd met encryptie en vingerafdruksensor

Samsung Portable SSD T7 Touch review

0

Samsung Portable SSD T7 Touch

€ 215,-
6.7

Diskidee Performance Rating

7.0/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Small and light
  • Fast
  • Secure

Cons

  • Expensive
We testen de Portable SSD T7 Touch, een piepkleine externe SSD-drive van Samsung met AES-encryptie en vingerafdruksensor. Maar hoe snel is dit kleine USB-schijfje?

De Samsung Portable SSD T7 Touch past gemakkelijk in de palm van je hand, maar je kan er wel tot 2 TB data op kwijt (€ 405,-). Wij testten overigens de 1 TB-versie (€ 215,-). Daarnaast is er ook nog een versie met 512 GB opslagcapaciteit (€ 143,-).

 
Kenmerken

Deze piepkleine externe ssd-schijf weegt maar 58 gram en neem je dus overal gemakkelijk met je mee. Ze gebruikt Samsung 3-bit MLC V-NAND geheugenchips en Samsung TurboWrite caching-technologie.

Intern werkt het schijven aan PCI Express NVMe 1.3 snelheid. Extern is er een USB 3.2 Gen.2 (10 Gbit/s) interface met omkeerbare Type-C aansluiting. Een Type-C naar Type-C én een Type-C naar Type-A USB-kabel worden meegeleverd. Die kabels zijn overigens 45 cm lang.

Deze externe SSD is in de fabriek geformatteerd in exFAT-formaat, zodat je ze direct kan gebruiken met zowat elk besturingssysteem.

In het ideale geval haalt de Portable SSD T7 Touch volgens Samsung sequentiële leessnelheden tot 1.050 MB/s en dito schrijfsnelheden tot 1.000 MB/s. Dat is 1,9 keer sneller dan SATA-gebaseerde externe SSD-schijven en tot 9,5 keer sneller dan externe harde schijven.

Bovenop de aluminium behuizing, verkrijgbaar in naar keuze zilver of zwart, bevindt zich een vierkante vingerafdruksensor, omgeven door een blauw LED-kader dat oplicht wanneer het schijfje aangesproken wordt door een computer of een smartphone. Samsung noemt dit het ‘Motion LED’.

Tijdens gegevensoverdrachten roteert de LED naar rechts. Wanneer de schijf geblokkeerd is door de encryptie knippert de LED aan en uit tot je het wachtwoord invoert of je een vingerafdruk gebruikt. Als je de schijf aansluit op een apparaat, brandt de LED tien seconden stabiel blauw, om daarna zichzelf uit te schakelen.

De Portable SSD T7 is volledig stil, maar ze is wel beschermd tegen oververhitting, zowel softwarematig als door een substantie (ePCM) die hitte absorbeert en traag weer vrijgeeft. Dankzij deze techniek blijft de oppervlaktetemperatuur onder de 45 °C.

Tijdens de Futuremark PCMark 10 Drive Performance Consistency Test maten we een maximale externe temperatuur van 42 °C (bij 22 °C omgevingstemperatuur). De schijf bleef tijdens deze zeer intensieve, urenlang durende benchmark probleemloos functioneren.

Samsung Portable SSD T7

Samsung Portable SSD T7 (© Samsung ; licentie: Samsung )

Alle informatie over de Portable SSD T7 vind je op de website van Samsung.

 
Software

De Samsung Portable SSD-software staat op het schijfje in drie versies: Windows, macOS en Android. Deze software dient vooral voor het in- en uitschakelen van de wachtwoord-beveiligingsmodus en/of de vingerafdruksensor. Je mag de schijf ook een eigen unieke naam geven.

De beveiliging heeft drie opties: versleuteling uitgeschakeld laten, versleuteling inschakelen met wachtwoord of ze inschakelen met vingerafdruksensor.

Voor alle duidelijkheid: deze externe SSD ondersteunt dus geen tweefactor-authenticatie, waarbij je zowel wachtwoord als vingerafdruk moet gebruiken. De vingerafdruksensor is uitsluitend bedoeld om de schijf te ontsluiten op een systeem waarop de Samsung Portable SSD-software ontbreekt of indien je die software niet wil gebruiken (al is dit wel nodig voor de initiële configuratie van de beveiliging).

Schakel je de encryptie in, dan herkent de computer of de smartphone de drive in read-only modus en is alleen het Portable SSD-hulpprogramma zichtbaar. Dit dien je te installeren om een wachtwoord te kunnen invoeren, tenzij je de vingerafdruksensor hebt ingeschakeld, want dan kan je het schijf je met je vinger ontsluiten, ook op systemen die de Portable SSD-software niet ondersteunen. Het lijkt een goed idee om de vingerafdrukontgrendeling sowieso te activeren.

Als je de vingerafdruksensor inschakelt, kan je van één tot vier vingerafdrukken registreren. Je beweegt daarbij enkele seconden met je vinger over de sensor. Zodra de indicator in de software op honderd procent staat, is slaat de schijf de vingerafdruk op in zijn geheugen.

Samsung Portable SSD Software: vingerafdrukregistratie

Samsung Portable SSD Software: vingerafdrukregistratie (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De software zorgt ook voor eventuele updates van zichzelf en van de firmware van de drive. Versie 1.0 van het hulpprogramma wordt meegeleverd, versie 1.7.2 werd tijdens onze test als update doorgevoerd. Ook werd de firmware geüpdatet.

 
Prestaties

De door ons gemeten doorvoersnelheden liggen heel dicht bij de door Samsung opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In iets realistischer benchmarks met reële testdata en testpatronen, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 74 MB/s en 621 MB/s en een random bandbreedte tussen 2.895 en 8.500 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

De hardwarematige AES-256 encryptie in- of uitgeschakeld zorgt niet voor significante snelheidsverschillen.

De vingerafdruksensor werkt vlot, zonder vertragingen. Je kan de geregistreerde vinger in elke richting op de sensor plaatsen om de SSD te ontsluiten.

Conclusie
De Samsung Portable SSD T7 Touch is klein en licht genoeg om overal met je mee te nemen. Deze externe drive is extreem snel, bijzonder veilig, maar begrijpelijkerwijze ook zeer duur.
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.