Minder computer voor zelfde geld bij Aldi Nederland

6
Tot nu toe is er altijd één constante in de verkoop van pc’s: na enkele maanden is dezelfde computer goedkoper geworden, of je krijgt méér voor hetzelfde geld. Maar toen kwam Aldi met de Medion Akoya MD 8357 (E4005E), die vanaf woensdag 15 oktober te koop is…

De Medion Akoya MD 8357 (E4005E) is te koop bij Aldi Nederland vanaf woensdag 15 oktober 2014. In feite is deze desktop identiek met de Akoya MD 8349 (E4000E) die je vanaf 6 juni van dit jaar zowel in België als in Nederland kon kopen en waarover we reeds eerder berichtten.

Aansluitingen achteraan

Aansluitingen achteraan (© ; licentie: )

Aansluitingen achteraan: legende

Aansluitingen achteraan: legende (© ; licentie: )

Beide computers hebben beide dezelfde zwarte kast waarin alle Aldi-desktops zitten, dezelfde AMD 10-7800 processor en bijgevolg ook dezelfde grafische component, de Radeon R7. Ook het werkgeheugen (4 GB DDR3) vinden we nog altijd erg krap bemeten. Aansluitingen, CD/DVD brander, kaartlezer: allemaal hetzelfde. Tot slot de prijs: die bleef onveranderd €399.

 
Processor en grafische chip

Afgelopen juni was de AMD A10-7800 “APU” (zoals AMD zijn processoren met geïntegreerde grafische chip noemt) nog maar pas op de markt, er was nauwelijks informatie over te vinden. Intussen vind je op heel wat gespecialiseerde websites vergelijkende testen. De conclusie is steevast dezelfde: de AMD A10-7800 is een budgetvriendelijke instapprocessor met ingebouwde grafische component Radeon R7.

Vergelijk je die met de instap-CPU’s van Intel (de Core i3’s met HD Graphics als grafische component) dan blijkt Intel het beter te doen qua zuivere rekenkracht, maar AMD is de winnaar op grafisch gebied. Combineer je echter een Core i3 met een afzonderlijk grafisch kaartje dan is dàt de absolute winnaar.

De technische fiche van de AMD A10-7800 in pdf-formaat vind je hier (Bron: CPU-World): Specifications AMD A10-7800.

 
Hardware: het verschil

Het enige verschil op hardware-gebied is de harde schijf. Waar in het juni-model nog een harde schijf van 2 TB zat, monteerde Medion in de nu aangeboden Akoya MD 8357 (E4005E) slechts een schijf van 1 TB.

Medion Akoya MD 8357 (E4005E)

Medion Akoya MD 8357 (E4005E) (© ; licentie: )

Nu zal 1 TB voor heel wat gebruikers voldoende zijn en natuurlijk kan je de capaciteit eenvoudig uitbreiden door een Medion HDDrive2go super speed externe harde schijf in de USB 3.0 docking bay te plaatsen. Hoe dan ook: je krijgt minder computer voor je €399.

 
Software: het verschil

Ook op de software wordt beknibbeld. In het juni-exemplaar vond je de Cyberlink suite met MediaEspresso, Power2Go, PowerDirector, PowerDVD, PhotoDirector en YouCam. In de nieuwe aanbieding is de Cyberlink Suite herdoopt tot Home Cinema Suite, maar MediaEspresso en YouCam ontbreken. In ruil krijg je wel een kosteloze testversie voor 30 dagen van McAfee LiveSafe. Dat is geen groot alternatief, deze software kan je ook gratis downloaden van de website van McAfee.

Een overzicht van de technische specificaties van de Medion Akoya MD 8357 (E4005E) in pdf-vorm vind je hier: Aldi Medion MD 8357 (E4005E) Technische fiche.

Conclusie
Het is nooit aangenaam om een beetje minder computer te krijgen voor hetzelfde geld. Dat neemt niet weg dat je voor je 399 euro nog altijd een leuke desktop koopt met heel wat uitbreidingsmogelijkheden. Verdubbel het werkgeheugen, later kan je er misschien een SSD aan toevoegen. De prestaties zullen er duidelijk op vooruit gaan. Blijf wel realistisch: een spelletjeskanon zal de Medion Akoya MD 8357 (E4005E) nooit worden.
Adviesprijs
€ 399
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

6 REACTIES

 1. Beste René,

  ik heb gisteren deze Medion Akoya MD 8357 E4005E desktop-PC bij Aldi gekocht, op voorwaarde dat ik mijn geld terugkrijg als hij niet aan de gewenste specificaties voldoet.

  Het napluizen van die specificaties had ik systematisch willen aanpakken, maar dat kost meer tijd dan ik heb. Het is prettig om lezen dat ik voor dit geld alvast geen miskoop heb gedaan.

  Waarschijnlijk is elke computer die ik nu zou kopen, zelfs een gebruikte, beter dan de computer waar ik nu dit bericht mee typ. Ik was gehecht aan Windows XP, maar deze PC komt echt niet meer mee.

  Zelf kom ik ook niet meer mee: ik heb in 1995 op de universiteit geleerd hoe ik informatie kan zoeken op internet en hoe e-mail werkt, maar de techniek die daarna is gekomen begrijp ik niet.

  Ik gebruik dus nog altijd oude versies van Word als tekstverwerker, omdat ik daarmee kan lezen en schrijven zonder te zoeken. Mijn bestanden ruim ik netjes op in mapjes, dankzij Windows XP.

  Met computerspelletjes houd ik mij niet bezig, maar ik heb wel vaak zo’n 35 TAB-bladen openstaan, verdeeld over 5 internetbrowservensters en ik gebruik veel PDF- en Word-bestanden tegelijk.

  Ik kan niets beginnen met een smartphone, ik gebruik in mijn auto nog altijd stratenboeken ipv. navigatie en ik begrijp niet waarom mensen hun tijd verspillen aan Facebook of Twitter.

  Ik vind informatie belangrijker dan amusement, ik bewaar mijn data thuis en niet ‘in the cloud’, CDs koop ik in een (kringloop-)winkel en ook in de auto luister ik liefst naar radio of CDs.

  Aangezien er weleens in auto’s wordt ingebroken en ik nogal vergeetachtig ben, laat ik mijn originele CDs uit voorzorg thuis en neem ik in de auto, bus of vrachtwagen alleen gekopieerde CD-Rs mee.

  Nu mijn eigenlijke vraag: Ik heb hier een stapeltje CD-Rs liggen waar ik 100 minuten muziek of 900MB data op zou moeten kunnen branden, mits ik de ‘overburn’-functie in Nero gebruik.

  Mijn huidige PC, een merkloos geval met een Intel Pentium 4-processor, in een zwarte ‘A-open’-behuizing, heeft een CD-brander die ‘overburn’ maar tot 95 minuten ondersteunt.

  Ik kan de fabrikant van mijn 100-minuten-CD-Rs wel een e-mail sturen met de vraag of ik mijn nieuwe aankoop ook 100 minuten muziek op CD kan branden, maar dan moet ik weten welk type brander ik heb.

  De doos van mijn PC heb ik dicht gelaten, omdat ik de PC pas in gebruik wil nemen als hij voldoet aan de eisen die ik stel. Hoe kom ik erachter welk type CD-brander er in de MD 8357 is gemonteerd?

  Ik heb zojuist ook al gezocht op de pagina’s van Medion, maar ik kom niet verder dan de algemene mededeling dat er een CD-DVD-brander in de computer zit, zonder merk erbij.

  Is mijn brander van Radeon, van Hitachi, van Medion zelf, of van Aldi? Wat betekenen de termen ‘Multinorm’ en ‘Dual Layer’? Kan ik DVDs aan beide zijden branden? Waarom zou ik dat moeten willen?

  Nu ik toch bezig ben met vragen stellen: wat was bij OEM ook alweer de adder onder het gras? Is er van mijn besturingssysteem een CD bijgeleverd, of moet ik na 1 maand alle software apart kopen?

  Zal mijn HP Officejet 4315 printer blijven werken onder Windows 8, of moet ik nu wéér een andere scanner aanschaffen? Kan ik een oude monitor van Philips blijven gebruiken met deze nieuwe PC?

  Alvast heel veel dank voor de moeite van het uitgebreid beantwoorden van mijn vragen. Het is spijtig dat Aldi dat niet doet, maar daarom des te beter dat ik u gevonden heb!

  met dank en vriendelijke groet,

  “Ewout”

 • het enige spel wat ik op de pc speel is schaken daar is deze pc zonder meer geschikt voor . ik weet de eisen voor minecraft niet (dat vermeldt het spel waarschijnlijk wel zelf in de specificaties) maar in het algemeen heb je veel zwaardere pc’s nodig voor o.a. de extra grafische mogelijkheden.

 • Als je wil weten of een bepaald spel werkt op je computer, probeer dan om “system requirements ” in Google te typen. Gegarandeerd krijg je dan de minimum- en de optimale systeemvereisten. Bij Minecraft ga je merken dat deze pc méér dan voldoende power heeft. Ik zou zeggen: veel spelplezier!

 • LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Schrijf je reactie!
  Vul hier je naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.