Hersengolven omgezet in breipatronen

0
42
Wordt “neurobreien” de nieuwe trend? Twee kunstenaars werkten samen om een sjaal te breien op basis van de hersenactiviteit die ze registreerden terwijl een van hen naar Bachs Goldbergvariaties luisterde.

Neuro Knitting is het samenwerkingsproject van het kunstenaarsduo Varvara Guljajeva en Mar Canet, die kunst maken met nieuwe technologie. Met behulp van een draagbare, niet-invasieve EEG-headset noteerden ze de hersengolven terwijl een van hen luisterde naar de aria en de eerste zeven variaties van de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach.

NeuroKnitting

NeuroKnitting (© ; licentie: )

De headset registreerde via veertien kanalen de emoties tijdens de luistersessies waarbij drie kenmerken werden gemeten: ontspanning, opwinding en mentale belasting. Na de opname, die ongeveer tien minuten lang was, werden deze waarden omgezet in een breipatroon. Elke steek van het patroon correspondeert met een unieke hersentoestand gestimuleerd door het luisteren naar de muziek van Bach.

Vervolgens gebruiken ze Knitic, door hen ontworpen hardware en software met Arduino om een breimachine te besturen. Knitic maakt in real-time controle over de breipennen mogelijk. Een video toont hoe de sjaal met Neuro Knitting tot stand kwam:

Vorig artikelMicro hifi-systeem met Bluetooth van Sharp
Volgend artikelEerste draadloze Bose hoofdtelefoon met verrassende audioweergave
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.