Home Hardware

Vernieuwde Kingston SSD ondersteunt Win7

0
61
Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB

Kingston SSDnow Vplus Bundle 512GB (© ; licentie: )

SSD’s werken onder de motorkap anders dan gewone harde schijven. Besturingssystemen moeten daar rekening mee houden voor verbeterde prestaties en een langere levensduur. De nieuwe Kingston SSDNow V+ solid-state drive is helemaal compatibel met Windows 7 en levert daardoor snellere systeemprestaties.

Omdat solid-state drives intern helemaal anders werken dan een harde schijf met bewegende moeten besturingssystemen daar rekening mee houden. Dat is bijvoorbeeld zo bij het wissen van bestanden. Bestanden worden immers niet echt gewist. Het besturingssysteem markeert de gebruikte opslagruimte als vrij in de File Allocation tabel of FAT. Op een magnetische schijf is het geen probleem dat die vrije ruimte herhaaldelijk wordt overschreven. Maar een SSD werkt met flashgeheugens die uit geheugencellen bestaan. Die hebben maar een beperkte levensduur, dus probeert de SSD-controller om elke cel evenveel keer te overschrijven. Een SSD zal elke cel eerst eenmaal beschrijven en pas dan eerder gebruikte cellen leegmaken en beschrijven. Dat conflicteert met de manier waarop een doorsnee besturingssysteem de vrije ruimte op een schijf aangeeft. Hoe meer je een SSD gebruikt, hoe trager ze wordt. Om de SSD opnieuw even snel te maken als toen je ze kocht, moet je via een speciale opdracht alle cellen op de SSD leegmaken (een soort ‘reset’ van het flashgeheugen). Dat is omslachtig.

TRIM-opdracht
Daarom werd de TRIM-opdracht uitgevonden. Die zorgt ervoor dat de controller van de SSD weet welke cellen mogen worden overschreven. Als een besturingssysteem daar rekening mee houdt, kan het aan een SSD vertellen dat een geheugencel met gewiste informatie ook effectief door de controller mag worden leeggemaakt. Bezie het als een permanente ‘reset’ op geheugencelniveau. Op die manier vertraagt de SSD niet naarmate je ermee werkt en hoef je ze ook niet om de zoveel tijd volledig te ‘resetten’.

Windows en Linux
De nieuwe Kingston SSDNow V+ solid-state drive ondersteunt deze zo belangrijke TRIM-opdracht. Ook Windows 7 ondersteunt deze opdracht en zal ze automatisch inschakelen wanneer het een daarmee compatibele SSD in de computer detecteert. Ook Windows Server 2008 R2 ondersteunt TRIM. Recente versies van Linux zullen dit binnenkort ook doen.

Kingston SSDNow
De toevoeging van TRIM-ondersteuning zorgt ervoor dat de Kingston SSDNow V+ tijdens zijn gehele levensduur een optimale schrijfsnelheid behoudt. Het PCMark Vantage 1.0.1 benchmarkprogramma levert voor 512GB Kingston SSDNow V+ drive een score van 28.264. Een gewone harde schijf met een omwenteltijd van 7200 toeren per minuut behaalt op dezelfde computer een score van 3.294. Deze cijfers zijn overigens afkomstig van Kingston zelf.