Home Audio / Video

Audio en video uit het vuistje

0
58

WMA, waarmee je tegen kopiëren beschermde muziek van Windows-compatibele webwinkels kunt afspelen. Beide ondersteunen ook Audible (een formaat voor audioboeken) en WAV. Apple voegt daar voor de iPod nano nog ondersteuning voor AIFF en Apple Lossless aan toe.

 

Ondersteunde videoformaten
Op de Creative ZEN kun je DivX 4 en 5, Xvid, MPEG-4 en WMV9 afspelen in QVGA-resolutie. De iPod nano ondersteunt H.264 en MPEG-4 video tot 2,5 Mbit/s en met een maximale resolutie van 640 x 480 pixels (hoewel die in de praktijk natuurlijk wordt weergegeven met de ingebouwde QVA-resolutie van het beeldscherm).

Extra’s
Apple iPod nano 2007 groen Beide spelertjes laten toe agenda- en contactgegevens te synchroniseren met je computer (onder andere MS Outlook). De Creative ZEN heeft verder een ingebouwde FM-radio met 32 presets en een sleuf voor SD/SDHC-geheugenkaartjes. Een microfoon is eveneens ingebouwd. Opnames worden gemaakt in 16 kHz mono. Het is overigens niet mogelijk om opnames te maken van de ingebouwde radio. Bij Apple kun je bij de bestelling twee regels tekst laten graveren op de achterkant van de iPod nano. Je zou er bijvoorbeeld je adres op kunnen zetten. Deze dienst is gratis indien je bestelt via de Apple winkel op het internet.

Bediening
Aan de bediening van de iPod nano werd door Apple niet geraakt. Met het rol- en klikwiel navigeer je snel door alle menu’s en opties. Het blijft een van de meest gebruiksvriendelijke bedieningsmethodes die we kennen. De ZEN bedien je met een vierwegcursortoets die in het midden een bevestigingstoets heeft. Dit systeem is erg bekend van bijvoorbeeld smartphones en draagbare audio- en videospelers van Creative en andere merken. Boven en onder de cursortoets zitten nog een toets met telkens twee functies, waarmee je terugkeert uit een menu, het menu oproept, het afspelen start of pauzeert etc. Het menu van de ZEN is logisch opgebouwd en de interface is wat ons betreft voldoende gebruiksvriendelijk.

Software
De iPod nano werkt zoals alle iPod’s met de bekende iTunes-software van Apple die onder Windows of MacOS voor alle conversies en synchronisaties zorgt. Creative levert eigen ZEN Media Explorer software mee die echter alleen onder Windows werkt. Daarnaast kun je ook recente versies van Microsoft Windows Media Player gebruiken om audio, video en foto’s te synchroniseren en te converteren.

Autonomie
Beide spelertjes hebben niet-verwisselbare oplaadbare batterijen die worden opgeladen via