Home Reviews

Virtuele studio speelt met muziekbestanden

0
78

Geluidseditor
Een ander probleem dat we konden vaststellen: je kunt met het programma wel een of in een beweging meerdere liedjes rippen, maar het blijkt nadien niet meer mogelijk van dezelfde cd of van een andere cd nog andere liedjes te rippen. Je moet dan MP3 & Muziek Studio afsluiten en terug opstarten, om verder te kunnen werken. Dat het anders kan, kan je beluisteren in DiskIdee’s Podcast nummer 11 met Johan Zwiekhorst.
Een sterk punt van het programma is dan weer het bewerken van audio. Hiervoor maakt het gebruik van een geluidseditor. In deze editor zie je de twee sporen van je geluidsopname. Je kunt naar keuze van een geluidsfragment het linker kanaal, het rechter kanaal of beide tegelijk bewerken.


De geluidseditor in de normale weergave

Dit bewerken mag je vrij ruim interpreteren: Amplify, Fade-in en Fade-out, Compressor, Delay, Equalize, Flanger, Invert, Normalize, Phaser, Reverb, Reverse, Silence, Vibrato, Shrink, Stretch… en dit is dan nog maar een greep uit de mogelijkheden.
Misschien is dit allemaal heel duidelijk wanneer je van beroep geluidstechnicus bent, maar laten we niet uit het oog verliezen dat de programma’s van Easy Computing zich tot een breed publiek richten. Hier levert de gebruiksaanwijzing schitterend werk: in een begrijpelijke taal wordt uiteengezet wat elk van die begrippen nu precies inhoudt en welk effect het geeft. Je zult merken dat bij de meeste van deze effecten heel wat waarden kunnen ingesteld worden. Ook hier geeft de handleiding je de nodige uitleg, waarschuwt voor wat er kan gebeuren wanneer je voor sommige instellingen een te hoge of een te lage waarde kiest en geeft je soms enkele tips mee. Het bewerken van geluid is en blijft natuurlijk een kwestie van uitproberen, maar zeker als leek is deze degelijke begeleiding meer dan welkom.


De geluidseditor in spectrumweergave

Normaal geeft de geluidseditor het signaal weer volgens de geluidssterkte op een db-schaal, maar deze kan het signaal ook weergeven volgens het geluidsspectrum. Hiermee kan je met een oogopslag zien in bovenstaande figuur dat de linkse opname doffer zal klinken dan de rechtse: er zitten gewoon geen hoge tonen in!