Home Audio / Video

Mp3 aan je heup

1
33

De Iomega HipZip is een draagbare mp3-speler die tevens overweg kan met het WMA-geluidsformaat van Microsoft. De speler is daarnaast geschikt voor toekomstige standaarden zoals MPEG-4. Dankzij de ingebouwe Lithium-Ion batterij heeft de speler een autonomie van twaalf uur. De HipZip is ook schokbestendig: hij leest muziek twee minuten van tevoren uit. Misschien komt dit een beetje merkwaardig over voor een mp3-speler, die normaliter met vast (‘solid state’) geheugen is uitgerust. Iomega gebruikt echter zijn eigen verwisselbare Clik!-geheugen in de HipZip. Clik! werd trouwens omgedoopt in PocketZip. Het bestaat uit kleine schijfjes in een solide stalen behuizing waarop je 40 MB aan muziek kunt opslaan.
iomega_hipzip
Wie de Iomega HipZip voor het eerst in de hand neemt, zal verbaasd zijn over de prima bouwkwaliteit van dit ding. Helemaal geen prul dus en nog altijd prima draagbaar. Maar we vinden de HipZip gewoon heel mooi, zowel qua vormgeving en kleuren. Opvallen zul je gegarandeerd! Als opslagmedia maakt de HipZip gebruik van Clik!-schijfjes die voortaan als PocketZip door het leven zullen gaan. Op één PocketZip past 40 MB aan data. Dat lijkt misschien niet veel maar het voordeel is dat deze schijfjes vrij goedkoop zijn: ongeveer 13,63 euro per stuk als je ze per tien koopt.

Onderbrekingen
Omdat de PocketZip-schijfjes bewegende onderdelen bevatten, zou je kunnen opperen dat dit bij veel beweging voor onderbrekingen zal zorgen. Wij hebben daar in ieder geval niets van gemerkt. Ook met de autonomie zit het snor: de lithium-ion batterij puurt er zo’n twaalf uur non stop muziekplezier uit en dat is meteen een heel sterke troef van de HipZip. En de positieve kritiek blijft duren, want ook qua bedieningsgemak staat de HipZip op het hoogste schavotje. Het menusysteem is zeer doorzichtig en met enkele knopjes. Bovendien is het scherm vrij groot met een hoge resolutie en valt er veel informatie van af te lezen. Zeer handig aan de HipZip is ook dat je hem kunt gebruiken als veredelde Zipdrive. Eenmaal aangesloten via een USB-poort wordt er immers automatisch een drive letter toegekend. Hebben we dan echt niets negatiefs te melden? Toch wel, ondanks de goede geluidskwaliteit vertoonde ons exemplaar nogal wat kraakgeluidjes als de volumeknop te hoog werd gedraaid. En de meegeleverde oordoppen zijn ook niet van het beste niveau. Toen we de oordoppen omwisselden met exemplaren van betere kwaliteit, verdwenen de kraakjes en verbeterde het geluid aanzienlijk.

Conclusie
De Iomega HipZip is zonder meer een knappe mp3-speler met als grote troef de goedkope opslagmedia. Jammer genoeg is de HipZip zelf niet bepaald goedkoop!
Adviesprijs
470,75 euro
Systeemvereisten
Pentium 166 MHz, USB, Windows 9x/2000/NT.

1 REACTIE

  1. Heb zelf ook een Hip zip maar helaas doet hij niks meer , althans als je hem aanzet gaat hij niet meer uit en geeft in het display Unknown format. waar kan je hiervoor terecht en waar zijn de discs te koop.

Comments are closed.