Home Audio / Video

Digitale tv- en radiosignalen uit de ether plukken

2
393

Je trapt een open deur in als je stelt dat televisie steeds prominenter aanwezig is in het leven van de mens. Velen zullen zich de tijd al niet meer herinneren dat op bijna ieder dak van een huis een tv-antenne prijkte. Een mooi beeld was die wirwar van ijzer niet. De komst van de kabel maakte daar niet alleen een einde aan, de nieuwe technologie pompte ook meer tv-kanalen de huiskamers in. Ondertussen worden vele gevels opnieuw ontsierd door de invasie van de schotelantenne. Maar het kan nog beter volgens de televisiezenders. DVB of Digital Video Broadcast moet het nieuwe speeltje worden. We bekeken twee ontvangers waarmee je DVB-T-signalen kunt ontvangen en dus gratis via de ether digitale televisie kunt bekijken of digitale radio kunt beluisteren.
dvbt_producten
DVB staat voor Digital Video Broadcast, de wereldwijde en dus ook Europese standaard voor digitale televisie. Er bestaan drie varianten van DVB: bij uitzendingen via satelliet spreekt men van DVB-S, bij uitzendingen via de kabel van DVB-C (van het Engelse woord ‘cable’) en bij uitzendingen via aardse zenders van DVB-T (van ’terrestrial’ – aards). Een heel populaire omschrijving van DVB-T is tegenwoordig ‘digitenne’ (van digitaal en antenne).

dvblogo.jpg
Voordeel van het DVB-T-signaal is dat het door de ether gaat en het daardoor op bijna elke gewenste plek gemakkelijk te ontvangen is via een vrij kleine antenne, in tegenstelling tot de kabel- of satellietsignalen die je afhankelijk maken van de plaats van de aansluiting of een grote schotelantenne vereisen die vaak ook nog heel precies gericht moet worden.
Om DVB-T te ontvangen heb je een digitale ontvanger en een antenne nodig. De digitale ontvanger zet de digitale uitzendingen om naar een analoog signaal dat je tv kan weergeven via de SCART-aansluiting. Als je al via een buitenantenne de analoge signalen van een televisiezender ontvangt, dan kun je in principe ook de DVB-T-signalen ontvangen en ze via een digitale ontvanger laten omzetten naar analoge signalen. Maar het kan ook via een binnenhuisantenne.

Ruis
Voor DVB-T geldt de regel: ofwel heb je ontvangst, ofwel niet. Bij een te zwak ontvangstsignaal bevriest het beeld of wordt het zwart. Als het te zwak of wegvallen van het ontvangstsignaal maar heel kortstondig is, kun je ‘blokjes’ in het beeld zien. Het grote voordeel van DVB-T is dat het betere ontvangst biedt, omdat het geen last heeft van de bekende analoge storingen, zoals ruis (sneeuw), spookbeelden en dubbele of misvormde beelden, die veroorzaakt worden door reflecties. Ook via een binnenhuisantenne is ontvangst van DVB-T mogelijk, maar de ontvangst is hier zeker niet altijd gegarandeerd. Veel hangt af van het soort woning en de ligging. Baksteen is vriendelijker voor DVB-T-signalen dan beton, op een gelijkvloers is de ontvangst moeilijker dan op een verdieping. Zelfs de beglazing kan de ontvangst bemoeilijken. Proberen is het enige advies dat we kunnen geven.

Zenders
In België zendt de VRT al zijn televisienetten vandaag reeds digitaal uit via DVB-T. Alle netten hebben digitaal stereogeluid en teletekst. Daarnaast zendt de VRT ook Radio 1, Nieuws+, Radio 2, Klara, Klara continuo, Studio Brussel, Radio Donna en Donna hitbits via DVB-T uit. De digitale radio-uitzendingen hebben absoluut geen ruis en muziek heeft bijna cd-kwaliteit. Een overzicht van de DVB-T zenders van de VRT vind je op deze pagina. Alle programma’s zijn vrij te ontvangen. Je hebt dus geen abonnement of decoderkaart nodig.

DVBT_vrt.jpg
Ontvangstbereik VRT via DVB-T met buitenantenne

Commerciële tv-zenders zijn in Vlaanderen niet actief met DVB-T. Omdat de commerciële tv-zenders in Vlaanderen niet Terrestrial of via de ether analoog mogen uitzenden, mogen ze dat wellicht ook niet digitaal doen. Digitale uitzendingen via kabel of satelliet mogen echter wel. Commerciële radiozenders kunnen wel digitaal uitzenden als ze dat willen (mits de nodige licenties), maar kennelijk is dat commercieel niet interessant genoeg om dit moment, want geen enkel commercieel radiostation doet het.

2 REACTIES

  1. Ik woon in Vosselaar bij Turnhout. Met een Freecom DVB-t USB-systeem zie ik dat er signaal is maar het is te zwak. Ook buiten lukt het niet en boven met de antenne op een kantelraam ook niet.
    Vervolgens een versterkte binnenantenne gekocht, een Philips TT350 (38 dB versterking) – horizontaal – en uitgeprobeerd op dezelfde locaties. Frustrerend: signaal 4:6, voldoende voor een identificatie, met brokjes geluid maar geen beeld. Ik was er gisteren niet tevreden mee. Ga ik de spullen verkopen? Of bijhouden voor het moment dat de dochter \”op kot\” gaat?

  2. Hallo,

    heb me dan ook maar zo\’n DVB-T ding aangeschaft, omdat de kwaliteit van de gwone straalverbinding van de VRt zenders de laatste tijd hier in de provincie A\’pen verschrikkelijk slecht was.
    Heb geen kabel in huis en heb daar ook geen behoefte aan.
    Stel wel vast dat de de RTBF ondertussen digitaal op de satelite zit , VTm, ka2 , vt4 en de rest netjes zen verbindingen via de kabel doet waardoor deze geen bijkomende onkosten heb van dure straalverbindingen analoog of digitaal.
    Van echt consequent beleid kan je in dit land niet spreken.
    ik denk dat de meeste mensen niet eens beseffen dat men hier in België (Vlaanderen in hoofdzaak) eigenlijk flink gerold wordt door de kabelmaatschappijen. Nu zeker dat men vanaf sep met digitale TV gaat beginnen via de kabel.
    Ik hoop dat de VRt zen digitale ether activiteiten nu niet gaat stopzetten en beseft dat er steeds meer mensen hun kabelabbonement opzeggen en hierdoor er ng een mooi toeskomst open ligt voor DVB-T.
    Zeg nu zelf , 3 TV zenders en een stuk of 10radioposten op een ontvanger die 3000 channels aankan , dat is toch eigenlijk wel om te lachen.
    Hoop dat de VRT zen planne doorzet om thema kanalen op te starten , zoals historsch waar maar enkel documentaires worden uitgezonden , moet ik er alvast men slaap niet voor laten zoals nu het geval is met die onmogelijk uitzenduren van hen.

    groetjes

    Fred
    St.M A\’pen

Comments are closed.