Home Hardware

Sneller en veiliger dan tape?

0
67

Iomega biedt al jaren allerlei opslagsystemen aan. Het begon allemaal met de ZIP-drive. Het nieuwste product heeft REV en dat is een verwisselbaar schijfsysteem dat de concurrentie met tapes voor back-updoeleinden moet aangaan.
iomega_revimg1
Iedereen moet back-ups maken, dat staat buiten kijf. Het meest populaire medium is nog steeds de tape. Daar kleven nochtans heel wat nadelen aan, zeker dezer dagen. Zo volgt de dataruimte op een tape niet bepaald die op harde schijven. Waar harde schijven in moderne computers een omvang van 80 tot 250 GB hebben (en dan zwijgen we nog over RAID-systemen), bieden tapes een omvang per tape van enkele GB tot hooguit enkele tientallen GB. Er bestaan wel tapes waar nog méér op kan, maar dan praten we over extreem dure oplossingen. In de praktijk hebben we dus al gauw tien tapes per harde schijf nodig om een volledige back-up te kunnen maken.
Er zijn ook enkele praktische nadelen. Zo zijn tapes traag, serieel (je kunt niet snel aan bepaalde data, je moet daarvoor de tape heen en weer spoelen en in serie lezen) en kennen veel uitval. In grote bedrijven is dat typisch 20% en in kleine en middelgrote ondernemingen zelfs 50%, volgens een onderzoek van het Engelse Bloor Research. Vandaar dat er wel een markt is voor een alternatief dat deze nadelen niet kent.