Home Internet / Diensten

Providertesten met elkaar vergeleken

6
62

Er zijn niet zo heel veel methodes beschikbaar voor het testen van providers. In essentie moet je proberen hetzelfde te doen als een gewone gebruiker: met name surfen en downloaden. In ons land zijn er momenteel drie instanties die proberen een onafhankelijke providertest uit te voeren: Data TestLab (ProviderMonitor), Clickx Magazine (SpeedTest) en Test Aankoop (ProviderTest). Een erg populaire providertest op het internet is bovendien die van Numion. We nemen al deze testmethodes onder de loep en vergelijken ze zo objectief mogelijk met elkaar.
internet
In de tabel op het einde van dit artikel (pagina 4) kun je de vergelijking nog eens puntsgewijze nalezen en je eigen conclusies trekken.

1. PROVIDERMONITOR

Data TestLab voert de ProviderMonitor al sinds 1996 uit, altijd in opdracht van Clickx. Daar kwam vanaf januari 2004 een einde aan omdat Clickx besloot een eigen providertest te gaan uitvoeren (zie SPEEDTEST verderop). In 1996 ging het natuurlijk puur om modemtesten en daar kwamen in 2001 de breedbandtesten bij die sindsdien kabel en ADSL met elkaar vergelijken.
De ProviderMonitor werkt met testpc’s die niets anders doen dan de test draaien. De testresultaten kunnen dus niet gestoord worden door andere applicaties. Omdat we een testpc met breedbandverbinding en bijbehorende testlocatie nodig hebben voor iedere test die we doen, beperkt dat het totaal aantal testlocaties dat we kunnen hebben. Momenteel hebben we per ADSL-provider één testlocatie (dus zes in totaal) en twee voor Telenet (hoewel we ter controle hiervan ook regelmatig steekproeven doen met nog een vijftal andere locaties). Al onze downloads duren minstens één minuut, vaak ook het tienvoudige. We testen met in totaal 60 populaire sites wereldwijd en dat geeft dus een uitstekend beeld van de werkelijke prestaties van een willekeurige provider. We testen zowel het surfen als het downloaden en doen pingtesten naar die 60 sites om ook een indicatie te kunnen geven van hoe goed je kunt gamen wereldwijd. Daarnaast gaan wij na of en hoe vaak de internetverbindingen onderbroken worden bij de diverse providers. Het belangrijkste minpunt aan de ProviderMonitor is het redelijk beperkte aantal testlocaties. De voordelen van de ProviderMonitor wegen onzes inziens echter meer dan op tegen dat ene nadeel.

6 REACTIES

  1. jammer men kan niet veel typpen hoop mailen tug te krijgen had meer geschreven maar kom er niet op sory telenet slimme zet eddy maes

  2. zal niet lang duren hoe rap telenet is belgacom heeft andere plannen
    hoop dat de mensen daar niet in bijten ben zeker dat belgacom heel andere plannen heeft dus sory telenet we zullen eens afwachten de mensen laten zich beet nemen in de toekomst zullen zullen andere dingen op de markt brengen dat ben heel zeker wie lacht val altijd in kuitje dat is een spreekwoord skynet is nog altijd de beste geloof me eddy maes stastionstraat nr 139 groetjes hoop dat post te krijg en die hun mening durven zeggen mail me aub

  3. http://www.adslbox.be brengt je bij… http://www.userbase.be!
    Het gaat dus maar om één test. Ik heb hem even bekeken en hij doet een downloadtest met behulp van een Java-applet. Dit is dus nog beperkter dan de test van Clickx! Op de website zegt men trouwens zelf, dat je de resultaten best met een korreltje zout neemt. Waarvan akte!

  4. Ja ik denk ook dat de redacteur die dit artikel heeft geschreven toch zijn research niet erg goed heeft gedaan?

  5. http://www.adslbox.be is anders ook niet slecht en ik vind het daarom erg spijtig dat deze ontbreekt in jullie lijstje. Hij doet misschien niet zo veel speciale dingen, maar wat hij doet, dat doet hij goed. Je kan er ook enkele mooie grafieken opvragen per provider.

Comments are closed.