Home Audio / Video

Baas boven baas

4
536

Pioneer brengt met de VSX-AX5Ai een hoogwaardige surroundreceiver met FireWire-ingang en met een unieke microfoongestuurde volautomatische luidsprekercalibratie op de markt. Wij waren er erg op uit om dit toestel aan de tand te voelen en Pioneer was zo vriendelijk ons de receiver een tijdje ter beschikking te stellen.
pioneer_vsx-ax5ai-s

De VSX-AX5Ai is het op één na hoogste model van Pioneer. Het toestel levert op zeven kanalen 120 Watt per kanaal of in stereo 160 Watt per kanaal. Daar waar een merk als Sony (waarschijnlijk Pioneers grootste concurrent) rigoureus koos voor "digitale" versterkers – eigenlijk is dat klasse-D voor pulsbreedtemodulatie en het is niet juist dat als digitaal te omschrijven – houdt Pioneer het onveranderd bij analoog. Het gaat in dit geval om een "Advanced Direct Energy MOSFET"-versterker, een mooie benaming die erop neerkomt dat deze Pioneer in al zijn kanalen een niet alleen gelijkmatige, maar ook zeer efficiënte versterking kan aanbieden. Nu kan een gewone analoge klasse-B of klasse-AB versterker van geen kanten tippen aan de efficiëntie van klasse-D, maar de VSX-AX5Ai verbruikt zo’n 600 W en dat is voor zeven maal 120 W helemaal niet slecht.

Eerste indrukken
De Pioneer VSX-AX5Ai ziet er behoorlijk robuust uit en het is zeker geen kleine jongen. Hij is met zo’n 18 cm erg hoog en dat oogt met een breedte van 42 cm en een diepte van bijna een halve meter natuurlijk meteen behoorlijk groot. Deze receiver is gebouwd als een tank en weegt zo’n 25 kilo. Het frontpaneel oogt spartaans: uiterst links en uiterst rechts twee grote draaiknoppen met daarboven telkens drie vrij kleine drukknoppen. Links bovenaan vinden we verder nog een grote wakker-/slaapknop en een kleinere aan-/uitknop. De rest van de bediening zit achter een klep in het midden van het frontpaneel onder het lcd-scherm weggeborgen. Die klep open je door er gewoon met een vinger aan te trekken.

BedieningPioneer_VSX-AX5Ai-S_AfB.jpg
Hoewel in principe alle bedieningsfuncties bereikbaar zijn op de VSX-AX5Ai-S zelf, zul je normaal gezien werken met de afstandsbediening. Die is met 24 op 6 cm reuzegroot te noemen. Overigens loopt de afstandsbediening naar boven toe taps uit en bovenaan is ze 7 cm breed. Alle belangrijke (=veelgebruikte) toetsen zijn groter, alle toetsen zijn verlicht en er is voldoende afstand tussen alle toetsen, ook de kleinere. Bovenaan de afstandsbediening zien we een oranjerood lcd-paneel.
De afstandsbediening is erg logisch ingedeeld. Bovenaan, onder het lcd-scherm, vinden we toestelkeuzetoetsen, daaronder een cijferblok, een navigatieblok en toetsen met afspeelfuncties voor dvd- of cd-speler en ten slotte helemaal onderaan een blok met extra functietoetsen. De afstandsbediening is programmeerbaar en kan een achttal andere vervangen. Je kunt het menu van de receiver via het voorpaneel of via de afstandsbediening opvragen en doorlopen. De instelparameters verschijnen dan op het lcd-paneel. Je kunt via composietvideo of S-Video echter ook een televisie aansluiten op de VSX-AX5Ai-S en dan verschijnt het menu uitgebreider en met meer informatie op het beeldscherm. Dat laatste kan voor meer ingewikkelde instellingen de voorkeur verdienen. Pioneer vraagt in zijn handleiding trouwens bij voorkeur een tv aan te sluiten voor de allereerste setup. Die zorgt onder meer voor het aftasten en opslaan van de radiokanalen en stelt de volautomatische calibratie van de luidsprekers met behulp van een microfoon voor.

4 REACTIES

  1. Dag Sgheeren: wie heeft het over dvd-audio en super audio cd? De vraag ging specifiek over Dolby Digital. DVDA en sacd kunnen inderdaad niet digitaal naar buiten over de optische of coax-aansluiting, maar wel over de S/400-aansluiting (FireWire). Dat wordt ook in het artikel uitgelegd.

  2. Helaas Johan, je zit ernaast. DVD-Audio en Super-AUDIO gaan *niet* (herhaal *niet*) over TOSLink/S-PDiff (optisch/coax digitaal).

    Het kan wel zijn dat je geluid krijgt. In geval van SACD is dit de standaard aanwezige stereo PCM track, in het geval van DVD-Audio kan dit (afhankelijk van de media EN de instellingen van de speler) een alternatieve track zijn in PCM/DD/DTS.

    Er bestaan zelfs DVD-Audio CD\’s die geen gebruik maken van de specifieke (beschermde) DVD-Audio coderingstechnieken. Verwarrend maar goed…

  3. Via de optische kabel kun je wel degelijk alle digitale formaten weergeven. Misschien heb je per ongeluk de surroundinstellingen vastgezet op ProLogic of zo? Zorg dat bij het weergeven via de optische kabel op het scherm van de Pioneer \”THX Cinema\” te zien is, dan zou het moeten lukken.

  4. Hoi
    ik ben onder de indruk van jullie test ik heb zelf ook de VSX-AX5Ai-S en nu had ik een vraagje weten jullie ook of ik via een optische kabel ook DOLBY DIGITAL geluid kan krijgen want mijn digitale tv ontvanger onder steunt dit via een optische kabel, heb al een test gedaan met mijn DVD speler maar kreeg gewoon Dolby surround via de optische kabel maar met de coax kreeg ik wel DOLBY DIGITAL
    Ik hoop dat jliie mij raad geven kunnen alvast bedankt

    Richard

Comments are closed.