Baas boven baas

4
535

Pioneer_vsx_ax5ai_thx.jpgGeluidsprofielen
Pioneer ging aankloppen bij de beroemde AIR Studios in Londen. Deze opnamestudio staat onder leiding van George Martin, die we nog kennen als producer van de Beatles. Deze AIR Studios stelden een aantal geluidsprofielen samen voor Pioneer zodat de receiver een geluid kan weergeven alsof het in een bepaalde ruimte afgespeeld werd. Denk hierbij maar aan een kerk, een concertzaal, een jazzcafé, noem maar op. De VSX-AX5Ai-S heeft zo acht muziekprofielen en negen audioprofielen voor video- of filmweergave. Daarnaast is er een profiel genaamd "THX Theater" dat je in feite zelf kunt instellen als identiek aan een van de andere profielen. THX Theater is de standaardkeuze van de receiver.
Zelf zijn we niet zo’n fans van allerlei geluidsprofielen omdat het geluid, zeker bij muziek, gewoonlijk eerder slechter dan beter klinkt. Gewoonlijk geven we daarom de voorkeur aan een zo neutraal mogelijke instelling in plaats van te gaan zitten prutsen met galm en allerlei andere effecten die de muziek eerder verprutsen dan helpen. Dat is echter onze persoonlijke voorkeur, mogelijk hou jij er een heel andere mening op na en stel je al die profielen juist geweldig op prijs. Bij de muziekprofielen vinden wij het wel een nadeel dat ze onder meer voor de tuner als geheel gelden en dat je niet per radiozender een verschillend profiel kunt kiezen (bij het eerder genoemde Sony kan dat namelijk wel).

FireWire
De FireWire- of i.Link-aansluiting (bij Pioneer heet dat ook wel S400) zorgt voor een goed geëncrypteerde digitale verbinding tussen apparaten. De optische of coaxaansluiting tussen dvd- en cd-spelers en een versterker of receiver is immers onversleuteld en daarom mag die niet gebruikt worden Pioneer_iLinkkabel.jpgvoor dvd-audio of Super Audio cd. Tot voor kort konden die om die reden alleen maar analoog via een 5.1-meerkanaalsuitgang doorgespeeld worden naar een versterker. De i.Link-aansluiting encrypteert alle digitale data en vereist dat beide uiteinden van de verbinding een geldige licentie hebben voor het transporteren van deze versleutelde data. Vanwege deze garanties kan deze interface nu toch hoge-resolutie audio van dvd-audio en Super Audio cd digitaal transporteren. Let wel: alleen audio! Er wordt hier dus geen digitale video via i.Link getransporteerd, al zou dat technisch wel mogelijk zijn. Voor digitale video moet je HDMI gebruiken. Het zou voor iedereen beter zijn als de apparatuurfabrikanten en de film- en muziekproducenten het eens konden worden over één soort aansluiting die alles doet en niet zoals nu vier of vijf verschillende.
Het goede nieuws bij i.Link is, dat die alle audio transporteert. Dus ook de lagere resolutie van cd’s en DTS en Dolby Digital van dvd’s. Bijgevolg hoef je, als je de i.Link-aansluiting gebruikt, niets anders aan te sluiten: geen coax-, geen optische, geen analoge stereo- en geen multikanaalsuitgang. Mocht een van de twee toestellen waartussen de FireWire-verbinding loopt niet over de juiste licenties beschikken, dan wordt een standaard cd-audiosignaal doorgestuurd in plaats van de hoge-resolutiedata. Bij het aansluiten van een signaalbron via FireWire herkent de receiver deze signaalbron automatisch en zal er, als er een signaal langs binnenkomt, ook automatisch naartoe overschakelen. De meeste toestellen met i.Link-aansluiting hebben er in feite twee, ook deze Pioneer. Dat laat ‘daisy chaining’ (achter elkaar ketenen) van toestellen toe. Zo zou je meerdere spelers kunnen aansluiten door telkens een kabel van toestel naar toestel door te lussen en uiteindelijk plugt de laatste zijn kabel in de versterker of receiver. Op die manier hoeft elk apparaat maar hooguit twee aansluitingen te hebben en niet zoals nu elke versterker of receiver tientallen. Helaas is het lang zover nog niet, omdat op dit moment alle toestellen nog altijd gedwongen zijn om meerdere aansluitsystemen te ondersteunen om met alles compatibel te zijn: analoog (stereo en multikanaals) en digitaal (coax/optisch ongeëncrypteerd en FireWire met encryptie). Overigens kun je met i.Link niet onbeperk doorlussen: standaard zijn hooguit 17 toestellen koppelbaar. Wil je meer, dan moet je een i.Link-repeater gebruiken en dan kun je tot 63 apparaten koppelen.

Pioneer_VSX-AX5Ai-S_AB.jpg

Conclusie
We zijn behoorlijk onder de indruk van de Pioneer VSX-AX5Ai. De bouwkwaliteit is uitstekend, de uitrusting, mogelijke aansluitingen en geboden functionaliteit eersteklas en de klank na de automatische calibratie indrukwekkend. In één woord: waauw! Pioneer kan nóg beter met hun topmodel VSX-AX10Ai, maar dan is dan ook wel wat duurder.
Adviesprijs
1.699 euro (straatprijs van 1.399 euro mogelijk, in Duitsland zelfs 1.199 euro!)
1
2
3
Vorig artikelNotebook met het “Cavallino Rampante” logo
Volgend artikelAldi legt weer een Medion-notebook in de rekken

4 REACTIES

  1. Dag Sgheeren: wie heeft het over dvd-audio en super audio cd? De vraag ging specifiek over Dolby Digital. DVDA en sacd kunnen inderdaad niet digitaal naar buiten over de optische of coax-aansluiting, maar wel over de S/400-aansluiting (FireWire). Dat wordt ook in het artikel uitgelegd.

  2. Helaas Johan, je zit ernaast. DVD-Audio en Super-AUDIO gaan *niet* (herhaal *niet*) over TOSLink/S-PDiff (optisch/coax digitaal).

    Het kan wel zijn dat je geluid krijgt. In geval van SACD is dit de standaard aanwezige stereo PCM track, in het geval van DVD-Audio kan dit (afhankelijk van de media EN de instellingen van de speler) een alternatieve track zijn in PCM/DD/DTS.

    Er bestaan zelfs DVD-Audio CD\’s die geen gebruik maken van de specifieke (beschermde) DVD-Audio coderingstechnieken. Verwarrend maar goed…

  3. Via de optische kabel kun je wel degelijk alle digitale formaten weergeven. Misschien heb je per ongeluk de surroundinstellingen vastgezet op ProLogic of zo? Zorg dat bij het weergeven via de optische kabel op het scherm van de Pioneer \”THX Cinema\” te zien is, dan zou het moeten lukken.

  4. Hoi
    ik ben onder de indruk van jullie test ik heb zelf ook de VSX-AX5Ai-S en nu had ik een vraagje weten jullie ook of ik via een optische kabel ook DOLBY DIGITAL geluid kan krijgen want mijn digitale tv ontvanger onder steunt dit via een optische kabel, heb al een test gedaan met mijn DVD speler maar kreeg gewoon Dolby surround via de optische kabel maar met de coax kreeg ik wel DOLBY DIGITAL
    Ik hoop dat jliie mij raad geven kunnen alvast bedankt

    Richard

Reacties zijn gesloten.