Home Audio / Video

NASA toont nieuwe hoge resolutie foto van Aarde

0
101
De Suomi NPP satelliet is recent door de NASA gelanceerd voor observatie van de aarde. Een foto toont dat ze ook indrukwekkende beelden van onze planeet kan maken in hoge resolutie.

NASA’s nieuwste observatiesatelliet, die eind oktober 2011 werd gelanceerd, luistert naar de naam National polar-orbiting operational environmental satellite system Preparatory Project. Afgekort tot NPP klinkt dat een stuk eenvoudiger. Vorige week werd er de achternaam van de Amerikaanse wetenschapper Verner E. Suomi aan toegevoegd, als eerbetoon aan deze ‘vader van de satellietmeteorologie’. De Suomi NPP satelliet, die zich in een baan op 824 kilometer boven de aarde bevindt, is ontworpen om data te verzamelen voor zowel weersvoorspellingen op korte termijn als klimaatobservatie op langere termijn. Ook heeft ze instrumenten aan boord voor observatie van natuurrampen, zoals overstromingen en vulkaanuitbarstingen.

De spectaculaire foto van onze aardbol  (full size 8000 x 8000 pîxels) werd samengesteld uit verschillende digitale opnamen die gemaakt werden tijdens meerdere passages met de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) aan boord van de Suomi NPP satelliet. Ze brengt de iconische Blue Marble foto van de Aarde in herinnering die de bemanning van Apollo 17 maakte in 1972 (waarover je hier meer informatie vindt).

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.