Home Hardware

AMD lanceert processoren met eXtra Performance

0
15

amdathlonxp
Vandaag lanceert AMD de Athlon XP en meteen zien we ook de Palomino-kern voor het eerst toegepast in een desktopprocessor. AMD nodigde DiskIdee uit voor een gesprek onder vier ogen.

De berichtgeving op het internet laat er geen twijfel over bestaan: de nieuwe Athlon XP op basis van de Palomino-kern moet de echte Pentium 4-killer worden. Of de Athlon XP de hoge verwachtingen zal kunnen waarmaken, valt nog te bezien. AMD ging alvast niet over één nacht ijs en rustte de XP uit met een resem ‘features’ die succes moeten garanderen. Echt nieuw is de Palomino-kern niet: de mobiele Athlon 4 en de Athlon MP voor multiprocessorsystemen worden al op basis daarvan geproduceerd. Dankzij de toevoeging van een half miljoen transistors (de processor-die van de Athlon XP is daardoor acht mm2 groter geworden) neemt de totale warmteontwikkeling af met zo’n twintig procent. Op het gebied van koeling staan Athlon-processoren erom bekend behoorlijk veeleisend te zijn, maar dankzij de Palomino-kern zullen de eisen dus iets minder strikt worden. Toch voorzag AMD in de Athlon XP een warmtedetectiemechanisme waarmee een computer zichzelf zal uitschakelen wanneer het kritieke punt bereikt is. Leuk, maar toch kunnen we nu al stellen dat op dat vlak de Athlon XP de Pentium 4 zeker niet voorbijstreeft: deze laatste beschikt immers over een meer geavanceerde techniek waarbij een opwarmende processor gewoon actief blijft en enkel terugschakelt naar een lagere kloksnelheid.

QuantiSpeed
Volgens AMD put de Athlon XP de meeste kracht uit QuantiSpeed, een verzamelnaam voor allerlei architecturale verbeteringen zoals hardware data pre-fetch, exclusieve en speculatieve Translation Look-aside Buffers (TLB), een superscalar fully pipelined microarchitectuur en floating point unit. Ook nieuw is 3D Now! Professional waaraan 52 nieuwe instructies werden toegevoegd en waardoor de Athlon XP zelfs compatibel is met de SSE (Streaming SIMD Extensions) van Intel. Dit kan belangrijk zijn, want heel wat programma’s bevatten optimalisaties voor SSE. Om optimaal van 3D Now! Professional te kunnen profiteren, zullen upgraders verplicht zijn het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Vier nieuwelingen
In totaal worden er vandaag vier Athlon XP processors geïntroduceerd: 1,33 GHz, 1,4 GHz, 1,47 GHz en 1,53 GHz. Marketingtechisch is één van de belangrijkste nieuwigheden de benaming van de nieuwe Athlon. Naast de benaming XP – van eXtra Performance en natuurlijk ook een verwijzing naar het in oktober te lanceren Windows XP – krijgt iedere Athlon XP ook een snelheidsaanduiding of ‘performance rating’. Zo draait de snelste Athlon XP aan 1,53 GHz maar zal de officiële naam ervan luiden: AMD Athlon XP 1800+. Hiermee geeft AMD in de eerste plaats een verwijzing naar de eigen Athlon-processor want de Athlon XP 1800+ haalt dezelfde prestaties als een (niet bestaande) Athlon Thunderbird draaiende aan 1800 MHz. AMD maakt van dit handigheidje gelukkig geen geheim en zal zelf inspanningen leveren om het grote publiek hierover in te lichten, vooral dan via dealers, verkopers en computerbouwers. Zo hoopt het geen negatieve reacties teweeg te brengen bij onwetende kopers. Dit alles kadert echter in een nog groter geheel waarmee AMD wil duidelijk maken dat processormegahertzen niet alles zeggen over de reële verwerkingskracht van een processor. Ironisch genoeg is het Intel zelf dat de bewijslast hiervoor op tafel legt: de Pentium 4-processor heeft immers een duidelijke nood aan hoge kloksnelheden en is bij identieke kloksnelheden zelfs niet sneller dan zijn voorganger, de Pentium III. En pas met de Pentium 4 2 GHz slaagde Intel er in om de Athlon Thunderbird 1,4 GHz achter zich te laten en dan nog met een klein verschil! Er valt met andere woorden heel wat te verwachten van de Athlon XP en AMD vreest zelfs niet voor de aankomende Northwood Pentium 4-kern die zal beschikken over 512 KB L2 cache en initieel kloksnelheden tot 2,2 GHz zal halen.

Conclusie
Vandaag lanceert AMD in Milaan de Athlon XP en dat is vooral goed nieuws voor de hardware enthousiast. Afwachten of AMD ook de grote merken kan overtuigen om deze nieuwe processor te gaan gebruiken in pc’s. Upgraders zullen blij zijn te horen dat de meeste Socket A-moederborden geen moeite hebben met de Athlon XP. Wel kan het nodig zijn een bios-update uit te voeren. AMD laat overigens ook weten nog zeker tot 2002 en zelfs 2003 de Socket-A te blijven ondersteunen.

Update: we hebben net een testexemplaar van de Athlon XP 1800+ ontvangen. Later op de week mogen jullie een uitgebreid testverslag verwachten!