Home Hardware

Techniek voor de leek

0
12

Bij pc-onderhoud denk je wellicht aan iets als het onderhoud van je wagen. En eigenlijk ben je er nog niet zover naast. Ook een pc heeft af en toe een natje en een droogje nodig, al mag je dat ‘natje’ in dit geval zeker niet letterlijk nemen.
ec_pconderhoud
Meestal is de aanleiding om je pc open te schroeven gewoon het feit dat je een of ander intern randapparaat wilt vervangen. Dat kan een nieuwe en snellere grafische kaart zijn, maar ook een cd-rewriter naast de bestannde cd-rom of een bijkomende harde schijf. De meeste boeken over het onderhoud van je pc zijn dikke boeken die je alles vertellen over de hardware. Je krijgt uiteraard hierdoor heel veel achtergrondinformatie hoe een pc in elkaar steekt en je verwerft hierdoor het nodige inzicht om zelf pc’s in elkaar te knutselen. Voor het installeren van een cd-rewriter evenwel hoef je niet alles gedetailleerd over de EIDE/ATAPI aansluiting te weten. Alleen het concept master/slave en de nodige connectoren op het moederbord volstaan, aangevuld met duidelijke foto’s hoe je een en ander installeert, liefst in kleur. Aan dit concept voldoet de Snelgids PC Onderhoud van Easy Computing: geen overvloedige achtergrondinformatie, wel rechttoe rechtaan informatie over hoe je een nieuwe harde schijf en grafische kaart installeert, welke soorten geheugen er zijn en hoe je het geheugen van je pc uitbreidt en het inbouwen van een nieuwe geluidskaart. Tot slot leer je hoe je eventuele stuurbestanden moet bijwerken opdat je nieuwe apparatuur optimaal zou kunnen werken. En werkt het niet van de eerste keer naar behoren? Dan is er op het einde van het boekje nog altijd een kort EHBO hoofdstukje.

Conclusie
Verwacht van dit boekje geen diepgaande technische uiteenzettingen. Dat is zeker de bedoeling niet. Wel leert het je snel bepaalde nieuwe hardware snel te installeren en oudere apparaten te vervangen. Zoals voor de reeks Snelgids is alles overvloedig voorzien van de nodige foto’s in kleur. Wanneer je dit boekje hebt gelezen kun je zelf zonder al te veel kleerscheuren aan je pc-hardware knutselen, maar ben je zeker nog geen volleerd computer hardwarespecialist.
Systeemvereisten
Snelgids PC Onderhoud / Melanie Reul. — Brussel ; Haarlem : Easy Computing, 2000. — 159 p., ill. — Easy Computing Snelgids. — ISBN 90-5167-360-4 paperback ; 8,89 EUR