Superieur geluid

0
117

Na vijftien jaar alleenheerschappij van de cd introduceert de industrie dit jaar niet één, maar twee nieuwe audiofiele geluidsformaten: DVD Audio (DVD-A) en Super Audio CD (SACD). Beide formaten zijn incompatibel met elkaar en is het nog maar de vraag welk van de twee succesvol zal zijn. Wij bekijken alvast – in primeur – een splinternieuwe DVD Audio/DVD Video speler van Kenwood.
kenwooddvf-r9030-e
Zowel DVD-A als SACD bieden een hogere resolutie dan de CD. Daar houden de overeenkomsten echter op. Beide systemen gebruiken incompatibele coderingstechnieken, bemonsteringsfrequenties en beveiligingssystemen (om digitaal kopiëren tegen te gaan). SACD is een puur audiosysteem gepromoot door de uitvinders van de cd, Philips en Sony, terwijl Dvd Audio compatibel is met Dvd Video en gepromoot wordt door 38 bedrijven die zich hebben verenigd in het DVD Forum. Het grote publiek zal waarschijnlijk op termijn eerder kiezen voor Dvd Audio, hoewel de voorstanders van SACD beweren dat hun systeem beter klinkt. Wij hebben de vergelijking nog niet kunnen maken, maar na deze test zijn we er wel van overtuigd dat Dvd Audio béter klinkt dan de vijftien jaar oude CD. Als SACD nog beter klinkt, is dat natuurlijk mooi meegenomen. De kans is overigens groot dat beide incompatibele audioformaten uiteindelijk samen zullen vloeien (zie kader 2).

Multi dvd
De Kenwood dvf-r9030 is een redelijk uit de kluiten gewassen speler waarin je vijf dvd’s of cd’s tegelijk kwijt kunt. Deze multi dvd vcd cd speler aanvaardt zowat alles wat je hem voedt, behalve – misschien ietwat merkwaardig – zelfopgenomen dvd-r’s, dvd-ram’s, cd-r’s en cd-rw’s. De handleiding waarschuwt ervoor dat gegevens op deze dragers kunnen worden gewist als je ze in het apparaat steekt. Dat lijkt ons sterk, maar we hebben het toch maar niet uitgeprobeerd. We vinden het niettemin een nadeel dat je in deze speler geen zelfopgenomen plaatjes kunt afspelen. Voor het overige niets dan lof over dit apparaat. De beide Nederlandstalige handleidingen (eentje voor instellingen en eentje voor bediening) konden niet duidelijker zijn, de compact afstandsbediening ligt goed in de hand en het blauwe lcd-schermpje op het apparaat ondersteunt ook dvd-text, zodat je de inhoud van de plaatjes met één oogopslag kunt aflezen, ook als je televisie niet opstaat. Op de achterkant troffen we een zeer complete verzameling connecties aan, met twee digitale uitgangen (optisch en coax), een gemengde stereo-uitgang, twee SCARTS, twee S-Video, twee composiet video en zelfs een Component Video Output met gescheiden Y, Cb en Cr signalen voor gebruik in high-end projectiesystemen. Omdat het apparaat een ingebouwde AC3 en DTS decoder heeft, zitten op de achterkant ook zes uitgangen voor aansluiting op een meerkanaalsversterker (2 front-, 2 surround-, een center- en een subwoofer-uitgang).

Resolutie
De hoogste bemonsteringsfrequentie die je met dvd-audio haalt, 192 kHz met 24 bits kwantisering in stereo ofwel duizend keer meer informatie dan op een gewone cd, komt natuurlijk vooral tot zijn recht op een high-end audiosysteem. Als je dit apparaat daarop aansluit, kun je met één druk op de knop het videosignaal uitschakelen, zodat het geluid maximaal tot zijn recht komt. Wij hoorden overigens geen verschil tussen het geluid mét en zonder videosignaal. Dvd-audio geeft een ruimer en duidelijker stereobeeld dan cd-audio. De verschillen zijn subtiel, maar duidelijk aanwezig. De verbetering zit hem vooral in de midden- en hoge tonen. Zelfs bij lagere bemonsteringsfrequenties zoals 96 kHz/24 bit stereo is het verschil nog duidelijk merkbaar. Een 96 kHz audiosignaal kan overigens ook worden afgespeeld door de meeste moderne dvd-video spelers (zoals onze Panasonic A350), dus ook zonder specifieke dvd-audiospeler kun je genieten beter-dan-cd geluid.Overigens moet je wel oppassen dat je de tweeters van je luidsprekers niet vernielt door dvd-audio op de hoogste resolutie van 96 kHz (theoretisch mogelijk bij een bemonsteringsfrequentie van 192 kHz) af te spelen. Niet alle luidsprekers kunnen daar tegen. Gelukkig heeft de Kenwood standaard een audiofilter aan boord die de hoge tonen aftopt bij 60 kHz. Je kunt dit in het instellingsmenu weer uitschakelen.

Conclusie
De prijs voor al dit moois is aan de stevige kant, maar bedenk dat je voor een SA-CD speler nog véél meer betaalt en die kan niet eens dvd-video aan. Er bestaat ook een goedkopere versie van dit apparaat (DVF-R7030) zonder ingebouwde AC3/DTS decoder voor mensen die thuis al een decoder of geschikte digitale versterker hebben.
Adviesprijs
1363,39 euro
Vorig artikelWein, weib und gesang
Volgend artikelDe internetparia
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.