Home Reviews

Grondig vernieuwde Office heeft steile leercurve

2
88

Microsoft lanceert een grondig vernieuwde versie van Office, die aangekondigd was voor eind dit jaar, maar inmiddels is uitgesteld tot 2007. De laatste grote wijziging aan Office dateert van 1997 en leidde toen tot een hele hoop problemen met incompatibele bestandsformaten. Staan we met Office 12 – sinds kort officieel 2007 Microsoft Office System – aan de vooravond van eenzelfde hoop miserie als in 1997? We vrezen eigenlijk het ergste …


ms_logo_mso2007

Vraag eens aan de mensen rondom je welke versie van Microsoft Office er op hun computer staat. De kans is groot dat ze het antwoord schuldig blijven. Meer nog, toon heel wat ICT’ers op het beeldscherm een document in MS Word en vraag welke versie Word het is en ze weten het waarschijnlijk niet, gewoonweg omdat dat ook niet relevant is. De laatste grote verandering aan dat documentformaat dateert immers van 1997 en wie in die periode al in de sector werkzaam was herinnert zich ongetwijfeld nog de ‘Save as previous version’, de ‘Cannot read this file’ en de conversieprogramma’s.
Sindsdien kwamen er nog nieuwe versies van MS Office op de markt, met gebruikelijke slogans zoals ‘nog gemakkelijker, nog sneller, nog performanter’ – maar in feite bleef onder de moterkap alles grotendeels bij het oude. De nieuwe versie van MS Office die dit jaar op de markt komt (codenaam Office 12) wijzigt wel een hele hoop onder die moterkap.

Office12_word_logo.jpg

Word, Excel, Access, PowerPoint en Outlook werden allemaal grondig onderhanden genomen. Dat was ondertussen wel nodig, want het zal je wel niet ontgaan zijn dat er met elke nieuwe versie ook enkele nieuwe functies of mogelijkheden toegevoegd werden. Om die toegankelijk te maken waren nieuwe dialoogvensters, nieuwe pictogrammen, langere menulijsten, en nieuwe werkbalken nodig. Zo kan je in Word 2002 bijvoorbeeld meer dan twintig werkbalken openen! Dat moest eenvoudiger kunnen, overzichtelijker en met veel minder muisklikken. Vanuit die basisgedachte ontstond dan het nieuwe Office ‘lint’ (ribbon), wat tegelijkertijd de werkbalk en de menubalk vervangt.

Office12_excel_logo.jpg

Verder in de tekst zullen we gebruik maken van de Engelstalige benamingen, omdat er nog geen Nederlandstalige testversie bestaat en het dus niet bekend is hoe deze nieuwe onderdelen in het Nederlands zullen heten. We beperken ons door plaatsgebrek tot de algemene wijzigingen en de wijzigingen in Word en Excel, hoewel die in Access, PowerPoint en Outlook minstens even belangrijk zijn. We zullen ons meer concentreren op die onderdelen van de nieuwe Office wanneer we in de toekomst de definitieve versie testen.

2 REACTIES

  1. Je vindt lettertypes in de map C:\\windows\\fonts. Ze hebben een extensie TTF. Kopieer die met Calibri (het zijn er meerdere!) op een USB staafje of zo. Ga daarmee naar de andere pc. Ga naar start – configuratiescherm – vormgeving en zoek naar lettertypes. Open die map. Klik op bestand – nieuw lettertype installeren, en verwijs naar de bestanden op dat USB staafje. dat zou moeten lukken!

  2. Leuk als iemand ook op lettertypes e.d. in gaat. Ik vind de calibri ook een mooi lettertype. Ik zou het ook graag gebruiken op een apparaat, waar de Office Beta nog niet op staat. Kan ik het ergens downloaden? Of het uit Beta kopieeren?

Comments are closed.