Home Opinie

Droom zacht

0
34

Met de ‘yumemi-koubou’ (letterlijk: droomfabriek) willen Japanse ingenieurs mensen de controle geven over hun dromen.
Met "The Wireless" willen de Engelsen nog altijd gewoon "de radio" zeggen, want nog niet eens zo lang geleden was de radio zowat het enige wat draadloos werkte. Nu praat je gps langs de ene kant draadloos met satellieten, langs de andere kant via Bluetooth met je pda. Je laptop praat Wifi met het Internet, maar infrarood met je muis.
In zowat elke huiskamer zie je op het bijzettafeltje naast de zetel N-1 afstandsbedieningen liggen voor de TV, hifi-installatie, dvd-speler, 5.1 Home Theater, videorecorder, en zelfs voor de rolluiken en een lichtdimmer. ‘N-1’ afstandsbedieningen, omdat die ene die je net nodig hebt onvindbaar blijkt te zijn en er geen enkel ander middel schijnt te bestaan om dat laatste toestel te bedienen: elke zender is alleen in staat om precies met één welbepaalde ontvanger te communiceren.

Dromen bedrog?
Met die wat lange inleiding willen we alleen maar aantonen dat zowat alles tegenwoordig draadloos aan te sturen is, behalve dan natuurlijk de menselijke geest zelf. Maar precies dat is buiten de Japanse firma [http://www.takaratoys.co.jp#Takara] gerekend. Zij brengen de yumemikoubou op de markt, vrij vertaald in het Nederlands "Droomfabriek". De bedoeling van dit apparaat is natuurlijk je voortaan de controle te geven over je dromen. Gedaan met die saaie droomloze nachten, een nieuwe wereld waarin alles mogelijk wordt gaat voor je open.
De gebruiksaanwijzing van de yumemikoubou is niet zo simpel. Eerst en vooral moet je over een duidelijke foto beschikken van het onderwerp van je droom. De fabrikant verduidelijkt dit zelf met een voorbeeld: stel dat je wilt dromen dat je de marathon wint. Dan neem je een foto waarop duidelijk te zien is dat je over een loopwedstrijd wil dromen, met zwetende lopers in zo’n flodderbroekje en een onderlijfje met rugnummer. Je yumemikoubou is aan de voorkant voorzien van een venster, eigenlijk een soort scanner. Je bevestigt dus je foto met de lopers op dit venster, uiteraard met de afbeelding naar binnen. Eigenlijk is dat nog een geluk, zo kunnen anderen tenminste het onderwerp van je foto niet zien, want dromen zijn toch wel erg privé, niet? Misschien ligt het aan de perverse geesten van sommige DiskIdee-medewerkers, maar we vermoeden dat loopwedstrijden niet het meest gekozen onderwerp zullen zijn.

Kernachtig
In een volgende stap moet je enkele kernachtige zinnetjes inspreken, die ook in verband staan met het gekozen onderwerp. In ons voorbeeld (de loopwedstrijd dus, niet afdwalen) zou dat kunnen zijn "ik behaal de zege", "de concurrenten blijven ver achter mij", "ik word als overwinnaar gevierd" en dergelijke. Deze zinnetjes worden je later, tijdens je slaap, zachtjes ingefluisterd terwijl de foto wordt afgetast en naar je geest doorgezonden.
Je mag deze fase gemakshalve zeker niet overslaan, dat kan nare gevolgen hebben. Stel dat je gisteren wou dromen over het kampioenschap valschermspringen met zinnetjes als "ik spring, ik spring" en dat je voor je droom van vanavond een bezoek aan de Eifeltoren hebt gepland: vergeet dan niet nieuwe woordjes in te spreken.

De fabrikant verkoopt ook geurstaafjes voor je yumemikoubou. Je kiest dan de geur die je associeert met je onderwerp. De vertaalcapaciteiten van onze browser schoten hier tekort, het was niet uit te maken tussen welke geuren je kon kiezen. Ook stopt hier het voorbeeld van de fabrikant met de marathonloper, misschien gelukkig maar: de geur van een zwetende marathonloper is zo moeilijk in verband te brengen met de subtiele geur van Japanse orchideeën.
Nu moet je nog je yumemikoubou instellen als een wekker. Het toestel zal dan zelf het moment berekenen wanneer het je moet laten dromen, en wat nog belangrijker is: wanneer je moet gewekt worden. Het is namelijk zo intelligent dat het je op het juiste moment op de juiste manier zal wekken, zodat je je droom nog herinnert, wat heb je er anders aan!

Gelukzalig
Toch houdt het gebruik van de yumemikoubou ernstige risico’s in. Hiervoor grijpen we terug naar de inleiding: "elke zender is alleen in staat om precies met één welbepaalde ontvanger te communiceren". Hier wringt dan ook het schoentje. Jij wordt elke ochtend gelukzalig wakker na een heerlijke droom. Je kunt nu zo voorspellen dat je partner binnen de kortste keren ook zo’n yumemikoubou wil. Vanaf dan staan er op dat nachtkastje twee yumemikoubous, maar hoe kan je die afstellen? Hoe gaat de juiste zender de juiste ontvanger bepalen?

Daar gaan ongelukken van komen, dat is duidelijk. Hoe ga jij reageren wanneer je in je droom je vrouw elke nacht opnieuw in bed betrapt met die knappe buurman? Hoe gaat je vrouw reageren als ze in jouw droom ontdekt dat die "vergaderingen van de kerngroep" eigenlijk ordinaire nachtelijke bacchanalen zijn?
Andere misbruiken zijn ook voorspelbaar: broerlief wacht geduldig tot zuslief is ingeslapen, sluipt dan in haar kamer en vervangt de foto van een grote slagroomtaart door die van een tarantulaΣ
Ons advies: denk twee keer na vooraleer een yumemikoubou op je verlanglijstje voor Kerstmis te zetten.