Home Hardware

Mini-laptops: geef niet wat de consument wil

2
77

Hacintosh
Of Mac OS. De aandachtige lezer zal opmerken dat Apple zich angstvallig afzijdig houdt van de netbookmarkt. Daarop is immers geen geld te verdienen. Het betekent echter niet dat Mac-adepten niet graag een goedkopere laptop met hun favoriete besturingssysteem willen. Als Apple ze niet verkoopt, dan bouwen we ze maar zelf, denken velen. Op het internet vind je allerlei sites met gedetailleerde instructies hoe je Mac OS kunt draaien op Atom-hardware. Volgens de licentievoorwaarden van Apple mag het niet, maar dergelijke ‘Hacintoshes’ zijn zeer populair. Apple stak er onlangs een technische stokje voor. Mac OS X Snow Leopard update 10.6.2 van begin november ondersteunt niet langer de Intel Atom. Als je de update installeert, functioneert je Hackintosh niet meer.

Microsoft op zijn beurt stripte de gehypte netbookversie van Windows 7 zodanig dat die eigenlijk minder bruikbaar is dan Windows XP dat tot voor kort het uitverkoren besturingssysteem was voor netbooks. De Starter Edition ondersteunt maar een monitor (vergeet presentaties), kan geen dvd’s afspelen en je kunt er je desktop niet mee personaliseren. Als troostprijs kun je de netbookversie wel op een usb-stick kopen, mocht je je bestaande XP-draaiende netbook willen upgraden. Mijn advies: doe dat niet, of kies als je perse Windows 7 wil voor een gewone, maar helaas ook duurdere versie van dat besturingssysteem.

2 REACTIES

  1. mijn netbookje draait op Ubuntu en bolt als een trein.

    mensen die niet willen afstappen van hun bekende os en blijven kiezen voor een besturingssysteem dat er niet voor gemaakt is, die snijden gewoon in hun eigen vingers.

    mijn netbookje wordt regelmatig gebruikt door anderen en ik heb nog nooit 1 seconde uitleg moeten geven. iedereen is er altijd onmiddellijk mee weg. meestal hebben ze niet eens door dat ze niet met Windows bezig zijn.

Comments are closed.