Home Hardware

Drukken met gel

2
40

Werking en test
Qua werking en eigenlijk ook qua onderhoudstaken gedraagt deze G500 zich echt als een inkjet. Zo moet ook eerst de printkop en de papierinvoer afgeregeld worden voor het beste resultaat. We zijn best tevreden over de afdrukkwaliteit, al blijkt het systeem niet zo goed voor het afdrukken van kleurenfoto’s.

RicohG500_Status.jpg

De kwaliteitsscore wordt echter omlaaggehaald door een nogal zwakke resolutie en blijft steken op 66%. De snelheid is met een testgemiddelde van 6,7 ppm van geen kanten de 19 ppm die door Ricoh aangehaald wordt in zijn reclamefolders. Zelfs de hoogste gemeten snelheid bij de formulierentest kwam met 9,5 ppm niet eens in de buurt. Het toestel heeft zo’n 10 tot 15 seconden nodig tot het eerste blad en dat is niet bepaald vlot.
Met 337,59 euro is de G500 natuurlijk vrij goedkoop, al moeten we opmerken dat je tegenwoordig ook kleurenlasers in die prijscategorie kan vinden. Een lage toestelprijs betekent gewoonlijk een hoge paginakostprijs en met 14,28 eurocent per pagina blijkt de G500 inderdaad vrij duur in het gebruik.

Conclusie
Als het lijkt op een eend, waggelt als een eend en kwaakt als een eend, wat is het dan? Juist ja. Ricoh mag dan het woord ‘inkjet’ vermijden in al zijn GelSprinter-documentatie, maar wij zien weinig tot geen verschil. Het lijkt op een inkjet, werkt op het zicht als een inkjet en gedraagt zich grotendeels als een inkjet. Het mag dan met gel werken, voor de rest is het wat ons betreft een inkjet. Alleen drukt die dus een soort stroop op het papier. We hebben hem getest met onze testprocedure voor kleurenlasers en daaruit blijkt dat deze printer trager is dan de meeste kleurenlasers, maar wel een pak sneller dan de meeste inkjets. De kwaliteit is prima en de paginakostprijs is duurder dan die van de meeste kleurenlasers die we tot dusver getest hebben, maar die printers waren wel heel wat duurder. Dit product is dus een overweging zeker waard als je een kleurendesktopprinter zoekt die beter is dan een inkjet, maar goedkoper dan een kleurenlaser.
Adviesprijs
337,59 euro (toestel), 35,09 euro (zwarte inktgel), 45,98 euro (gele en magenta inktgel), 38,72 euro (cyaan inktgel)
Systeemvereisten
USB-aansluiting, Windows 9x/Me/NT4+/2000/XP/2003

2 REACTIES

  1. Jay: we hebben de Canon 520 en de Epson DX3850 allebei niet getest, dus kan ik deze Ricoh printer daar ook niet mee vergelijken. Je krijgt alleszins een veel betere afdrukkwaliteit en resolutie met de ietwat duurdere inkjets en die zullen dan nog stukken goedkoper zijn dan deze printer. Deze printer is voornamelijk interessant als je vooral snel in kleur wil kunnen drukken maar een kleurenlaser te duur vindt. Hou er ook rekening mee dat hij een vrij hoge paginakostprijs heeft.

  2. Hoe vergelijkt deze printer tegen mijn twee inktjets, Canon 520 (hooftprinter) en Epson DX3850.
    De Canon drukt snel af en goedkoop met niet Canon tanks.
    Espon heb ik nog maar 1 maand maar de foto\’s zijn op Epson papier goed en als copier aparaat werkt het ook goed, welk de aankoopreden was.
    U zegd dat het beter is dan een inktjet van kwaliteit maar niet voor foto\’s.
    Kan je deze printer vergelijken met de Solid inkt printers of is het toch anders.

Comments are closed.