Home Audio / Video

Waarheen met de digitale fotografie?

0

Je kon al eerder op deze website lezen over de jaarlijks terugkerende mega-persconferentie "HP Lab University 2005, Experience Technology". Een van de sessies waaruit je kon kiezen was "The Future". Dit was uiteraard geen kristallen bol-sessie: een aantal vorsers uit de HP onderzoekslaboratoria gaven toelichting over het project waaraan ze momenteel werkten. Zo was er het Casual Capture Project dat momenteel loopt in de HP’s Research Labs in Bristol, United Kingdom. Het heeft te maken met de visie van HP over de digitale fotografie in de toekomst. Een woordje uitleg.

Eerst en vooral is er natuurlijk de logische evolutie van de techniek. Wanneer we je voorspellen dat binnen enkele jaren digitale camera’s met een 10 megapixel-chip gemeengoed zullen zijn, dan kan dat bezwaarlijk een wilde gok genoemd worden. Dat de gevoeligheid van de camera’s nog flink opgedreven zal worden zonder dat daarbij de digitale ruis exponentieel toeneemt ligt ook wel in de lijn van de verwachtingen.
Anderzijds valt het niet te verwachten dat camera’s nog veel kleiner of veel lichter zullen worden: een camera moet nog altijd prettig in de hand liggen. Een ander aspect dat we waarschijnlijk eerder aan anderen zullen toedichten, is de menselijke ijdelheid. Wanneer je een paar duizend euro neertelt voor een state-of-the-art digitaal toestel voorzien van de laatste nieuwe snufjes, dan wil je dat ook graag tonen aan je (hopelijk jaloerse) medemensen en met een toestel ter grootte van een luciferdoosje is dat vrij moeilijk.


Het prototype van het Casual Capture Project

De toevallige fotograaf
Het wordt pas interessant wanneer je begint na te denken over het fotograferen zelf. Tenzij je natuurlijk beroepsfotograaf bent, lopen de meeste mensen niet permanent rond met een fototoestel binnen handbereik. Iedereen kent dan ook wel dat gevoel van "Ach, had ik nu maar mijn camera bij!" Maar zelfs dat is nog geen garantie, want als je het toestel dan toch bij hebt, zit dat keurig opgeborgen in een stevig tasje met een veilige sluiting. Je moet immers overal oppassen voor gauwdieven, weet je wel! Zie je iets interessants, dan moet je je toestel uit dat tasje wriemelen, het inschakelen, richten, in- of uitzoomen – en vaak is het dan al helemaal niet meer nodig om nog af te drukken want het onderwerp is intussen al lang weg.
Een ander gekend fenomeen is dat het voor de fotograaf-van-dienst vaak moeilijk is om bij de groep te blijven. Soms wordt het als storend ervaren wanneer hij zich overal probeert tussen te wringen om toch maar een goed zicht te hebben op het gebeuren.
Deze gegevens vormen de vertrekbasis van het Casual Capture Project. Dit project tracht een oplossing te vinden voor deze problemen zodat gebruikers altijd schitterende foto’s zouden hebben van de belangrijkste of dierbaarste momenten.

Mobiele versie afsluiten