Home Achtergrond

Digitale foto’s zelf printen: waarom en hoe?

2
Grotere hoeveelheden foto’s en fotoalbums print je het goedkoopst bij een online fotoservice of fotowinkel. Als je kleinere hoeveelheden wilt afdrukken of de foto’s direct nodig hebt, is het interessanter om foto’s zelf te printen. Wat heb je nodig, waar let je op en wat kost het?
 
Waar kun je foto’s printen?

Fotoservices zijn vooral handig als je grotere hoeveelheden, speciale foto’s en albums wilt printen. Een internetverbinding en een computer zijn noodzakelijk. Als je geen internetverbinding hebt of een fotoservice te ingewikkeld vindt, kun je terecht bij een gespecialiseerde fotowinkel.

Fotokiosken zijn handig als je snel een beperkte hoeveelheid foto’s wilt printen en geen eigen fotoprinter bezit. Het formaat is meestal beperkt tot 10×15 cm. Je kunt ook foto’s afdrukken met jouw eigen printer. Deze moet echter aan enkele vereisten voldoen.

 
Welke printers zijn geschikt?

Alle printers kunnen foto’s afdrukken, maar voor kwaliteitsvolle foto’s gebruik je best een inkjetprinter met minstens vier cartridges. Extra inktpatronen met bijvoorbeeld speciale grijze of zwarte foto-inkt leveren foto’s met een beter contrast, mooiere grijswaarden en levensechtere kleuren.

Kies in elk geval een printer met voldoende afdrukresolutie. Een 10x15cm foto heeft een resolutie nodig van 1200×1800 pixels om geen scherpte te verliezen. Een foto op A4-formaat scherp afdrukken vergt in ideale omstandigheden 2500×3500 pixels. De afdrukkwaliteit hangt samen met de kijkafstand van de foto. Is die groter, dan krijg je ook met minder pixels nog acceptabele foto’s.

 
Papier, inkt en extra’s

De beste fotokwaliteit verkrijg je met de inkt en het papier van de fabrikant zelf. Fabrikanten bieden een uitgebreide keuze aan fotopapier in verschillende afwerkingen, zoals (half)mat en glans. Bovendien zijn standaardformaten, zoals 10x15cm, beschikbaar.

Veel printers hebben een speciale ‘tray’ of lade voor het fotopapier. Bij duurdere printers is er vaak een extra lade aan de achterkant waarmee je dikkere of grotere papierformaten kunt printen zonder dat het papier buigt. Deze printers hebben ook extra functies, zoals een kleurenscherm waarmee je enkele bewerkingen aan jouw foto’s doet voordat je ze print.

Het is ook mogelijk om foto’s direct te printen vanaf een USB-stick of geheugenkaart, of draadloos vanaf uw smartphone of tablet, dankzij ondersteuning voor Apple AirPrint en Mopria Print Service voor Android.

 
Hoe lang leven zelf geprinte foto’s?

Zelf geprinte foto’s hebben een normale levensduur van tachtig tot honderdtwintig jaar. Dat is zelfs iets langer dan foto’s uit een lab. De foto is dan wel geprint met inkt en fotopapier van de fabrikant zelf en bewaard achter glas of laminaat.

Een belangrijke tip is om een vers geprinte foto na enkele minuten drogen enkele uren in het donker op te bergen, zodat de inkt stabiliseert. Onafgedekte foto’s verbleken sneller dan foto’s die in een fotokader met glas of laminaat zijn geplaatst.

 
Hoeveel kost het?

Printers die geschikt zijn voor foto’s en goedkoop zijn, bevatten vaak patronen met meerdere soorten inkt in één houder. Als één van de inkten leeg is, moet je het volledige patroon vervangen. Deze printers kosten tussen de vijftig en tachtig euro. Maar het gebruik ervan is duur: tot wel tachtig cent of meer per 10x15cm afdruk. Als je slechts af en toe een foto afdrukt, kan dit kostenffectief zijn.

Als je echter vaak foto’s afdrukt, zijn printers met hervulbare inktpatronen, zoals de Epson EcoTank-inkjets, zuiniger. Deze apparaten zijn duurder en kosten enkele honderden euro’s, maar u bespaart aanzienlijk op de printkosten. Standaardfoto’s kunnen soms minder dan tien cent kosten, goedkoper dan bij veel online fotoservices.

Standaardprinters met fotocapaciteit bevinden zich qua kostprijs tussen deze twee uitersten in. Ze kosten tussen de tachtig en de driehonderdvijftig euro, afhankelijk van de printresolutie, -snelheid en mogelijkheden. Een standaardfoto afdrukken kost, afhankelijk van de prijs van het apparaat, de gebruikte inkt en het soort papier, tussen de vijfentwintig en vijftig cent.

Als je je geen zorgen wilt maken over printkosten of het tijdig aanschaffen van nieuwe inkt, kan een printplan iets voor u zijn. Met een vast maandbedrag koopt u een aantal afdrukken en wordt benodigde inkt automatisch per post opgestuurd. Brother, Canon, Epson en HP bieden dergelijke plannen aan. Abonnementen kosten tussen de een euro en vijfentwintig euro per maand.

Dit artikel verscheen eerder in gewijzigde vorm in De Standaard.

Alle artikels over inkjetprinters op Diskidee.

2 REACTIES

  1. “Hoeveel kost het?”
    Dat hangt er ook vanaf welk papier en inkt je gebruikt.

    Goed fotopapier kan best kostbaar zijn. Bijvoorbeeld: Ilford Galerie Prestige Smooth Pearl 10x15cm kost ca. 42 cent per velletje. Daar komt de inkt nog bij.

    In het artikel staat “Standaardfoto’s kunnen soms minder dan tien cent kosten”, maar dit is dan wel op normaal papier (geen fotopapier) en met een printer die in aanschaf duur was.

    Voor een foto van 10×15 cm heb je ongeveer 0,15 ml inkt nodig.
    Soms kost inkt meer dan € 10 per ml (HP 300/301/302/303/304/305), maar soms ook minder dan € 0,20 per ml (Epson Ecotank). Dit hangt helemaal af van de printer die je hebt.

    Bij ons in de winkel heb je een ruimere keuze aan formaten (o.a. 9×13, 13×18, 15×20, 20×30 en 30×45, maar ook vierkant) en verschillende (300 gram/m2) papiersoorten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten