HP Digital Entertainment Center Z500 en andere nieuwigheden

1
75

Op de HP Lab University 2005, Experience Technology in Tenerife vernam onze reporter René Paulus (het is een harde job, maar iemand moet ze uitvoeren) alles over de home computing nieuwigheden die HP dit najaar op de markt brengt.
hp_logo_lab
Nog niet eens zo lang geleden vond je in de huiskamer een televisietoestel en een radiotoestel. Tussen die twee toestellen bestond er geen enkele verbinding, ze hadden gewoon niets met elkaar te maken. Met de komst van de bandopnemer en de videorecorder ontstonden waarschijnlijk ook de eerste verbindingen tussen afzonderlijke toestellen, maar beeld en geluid bleven nog altijd twee gescheiden werelden. Dat veranderde met de stereotelevisie en zeker nadien met de opkomst van de DVD en het bijbehorende 5.1 surround-geluid.


Alle onderdelen worden met elkaar verbonden tot één groot net

Een bijna gelijklopend verhaal kan je vertellen over de pc. Die hoorde immers niet thuis in de woonkamer, maar in het bureel of de studeerkamer. Met het geronk van de koelventilatoren was daar ook wel alle reden toe, om nog maar te zwijgen van die lawaaierige printers.

Synergie
Toch groeiden pc en televisie steeds meer naar elkaar toe, er ontstond met andere woorden een synergie tussen beide. Die boeiende film op DVD kan je tegenwoordig immers ook bekijken op je pc. Anderzijds is het toch wel leuk om je digitale foto’s die op de pc staan, aan de familie te tonen via het televisietoestel. De laatste tijd worden videorecorders ook meer en meer vervangen door DVD-writers met of zonder harde schijf, maar deze toestellen zijn in feite niet meer of niet minder dan een aangepaste pc.
Het lag dan ook in de lijn van de verwachtingen dat al deze toestelgroepen naar elkaar toe zouden groeien en onderling verbonden zouden worden.

Z500: meer dan een desktop-pc
HP speelt hier handig op in door een nieuwe serie pc’s op de markt te brengen. Het meest in het oog springende toestel is wel de Z500, die niet meer "desktop" of een soortgelijke naam draagt die in feite verwijst naar bureel of computer, maar de veel meer tot de verbeelding sprekende naam "Digital Entertainment Center" meekreeg. Kloppend hart is Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 (klik op de link om onze test te lezen).


De HP Z500 Digital Entertainment Center

HP omschrijft deze machine als een digitale jukebox, een DVD-speler, een elektronisch fotoalbum, een spelletjesconsole, een Internet browser en een TV recorder. Al dat moois zit verpakt in een matzwarte aluminium behuizing die perfect aansluit bij bestaande audioapparatuur. Bijzonder veel aandacht werd besteed aan het geluidsniveau, zodat de Z500 discreet en onopvallend in elke woonkamer past. Hij wordt uiteraard geleverd met een zwart, draadloos klavier plus een bijpassende infrarood afstandsbediening. Het is een klein klavier zonder numeriek gedeelte, en er wordt al evenmin een muis meegeleverd. In de plaats hiervan werd in het klavier een trackbal ingewerkt. Misschien schrikt je dat af als je gewend bent met een gewoon klavier annex muis te werken, maar in de praktijk valt dat best mee.

1
2
3
Vorig artikelLynx
Volgend artikelOS/2 is dood (alweer!), lang leve OS/2 – euh, eComStation!
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. In Amerika is de HP z545-b Digital Entertainment Center gelanceerd.
    Meer [url=http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2004/declaunch/ds_z545.pdf
    ]info[/url]

Reacties zijn gesloten.