Home Hardware

Niet foutloos, wel betaalbaar

21

We zijn er al aan gewend dat lcd-schermen betaalbaar geworden zijn en voor minder dan 500 euro tik je gemakkelijk een exemplaar van een bekend merk op de kop. Maar het kan nog goedkoper waarbij zelfs de grens van 300 euro wordt doorbroken. DiskIdee kreeg de kans om het door Aldi verkochte 15-inch Medion lcd-scherm onder de loep te nemen. Hoe is het gesteld met de beeldkwaliteit?
medion15lcd
Dit scherm sluit qua vormgeving en kleur perfect aan bij de Aldi Titanium MD 8008 XL wat een mooi geheel oplevert. Het blijft echter wel een instapmonitor wat betekent dat een DVI-connector of meerdere vga-ingangen niet op het menu staan en ook uitgebreide rotatiemogelijkheden ontbreken. Wel beschikt de Medion over ingebouwde luidsprekers maar zoals altijd is de kwaliteit daarvan minimaal en zijn ze amper geschikt voor multimediagebruik.
De technische specificaties van dit scherm zijn eerder bescheiden met een helderheidgraad van 300 cd/m2 en een contrastverhouding van 300:1. De maximale kijkhoeken bedragen horizontaal 120 graden en verticaal 100 graden wat beperkt is in vergelijking met andere 15-inch lcd-schermen. Het is dan ook zaak om recht voor het scherm te zitten wil je de beste beeldkwaliteit te zien krijgen. De schermvoet is breed genoeg en voorziet in voldoende stabiliteit. Wel vinden we dat het scherm vrij laag bij de grond staat wat niet de ideale kijk- en zithouding oplevert.
Eén gegeven waar blijkbaar nergens informatie over te vinden valt, is de omschakeltijd of ‘response time’. Dit is de totale tijd (in milliseconden) nodig om van een volledig donkere pixel naar een witte pixel te gaan en terug. Een hoge omschakeltijd betekent dat het scherm bij snelle beelden, zoals in 3D-games, sneller last zal hebben van beeldresten of vervagingen. En dit scherm blijkt wel degelijk over een hoge omschakeltijd te beschikken: enkele specifieke testen laten duidelijke beeldresten en vervagingen zien. Wij vermoeden dat de totale omschakeltijd meer dan 30 milliseconden bedraagt.

Goede helderheid en contrast
Onze eerste indrukken van dit Medion-scherm zijn nochtans erg goed. Helderheid en contrastweergave zijn van een goed niveau en ook over de beeldscherpte valt zeker niet te klagen. En voor één keer kon ook de zwart-op-zwart weergave ons bekoren. Toch laat dit scherm steken vallen. Zo noteren we beeldstoringen bij de weergave van alternerende pixels en heeft het scherm flink last van schaduwen bij de weergave van grote zwarte tekst op een witte achtergrond (en vice versa). Verder vonden we de weergave van de kleur geel benedenmaats: het leek eerder een mengeling van groen en geel! Andere kleuren waren eerder neutraal van weergave. Sowieso koop je een lcd-scherm nooit voor de kleurechtheid. Op dat vlak geniet een (gekalibreerde) CRT-monitor nog altijd de voorkeur.
Een andere (exemplarische?) tekortkoming is de niet helemaal sluitende schermomkadering. Ons exemplaar vertoonde daardoor bovenaan en rechts van het scherm een zwarte balk die er links en onderaan ook wel was, maar veel smaller. Hierdoor lijkt het alsof het beeld niet helemaal in het midden van het scherm staat.

Lees ook onze preview en test van de nieuwe Aldi-pc!

Conclusie
Dit Medion-scherm haalt een wat magere prestatiescore van 64 op 100 maar dat komt vooral door de afwezigheid van extra mogelijkheden. De beeldkwaliteit is echter meer dan aanvaardbaar (ondanks de beeldfoutjes) en vooral de prijs kan overtuigen.
Adviesprijs
289 euro in België, 269 euro in Nederland

21 REACTIES

  1. Ik heb de 19\” geen klachten prima monitor. Goed beeld enzv.
    Ligt ook aan de grafischekaart.

  2. wie kan mij helpen aan een kopie van zijn kassabon van de medion tft md6155 dit scherm pas aangeschaft en doet het niet goed heb geen garantie zonder bon dus…….. met me stomme kop de bon weggegooid wie kan even helpen hoef alleen maar kopie te hebben verder niet. alvast bedankt

  3. Ik baal een beetje van m\’n dode pixel precies in het midden van m\’n 17\” scherm…. helaas geen \”pixel perfect\” bij Medion… Balen!

  4. Heb maar meteen het zekere voor het onzekere genomen en een Samsung 172T aangeschaft die wel een stuk meer kost, maar dan ook perfect is qua kleuren, mogelijkheden, contrast, design… noem maar op. Ben zeer tevreden! Nu nog een snellere videokaart zodat ik mijn games allemaal op 1280×1024 kan spelen, begrijp me niet verkeerd, hij verschaalt het beeld uitstekend, maar het mist de extreme scherpte die ik ondertussen gewend ben van op mijn desktop omgeving 🙂

  5. ja onbergrijpelijk eigelijk, steeds meer mensen hebben schermen met dode pixels en tijdens tv kijken op het scherm tref je een lichte waas aan die als dingen zwart zijn het min of meer in negatief weer. is toch een punt van ergenis.

  6. Ik heb de 17 inch. Op zich supermooi, MAAR IK MOEST NU WEER NET EEN DEFECTE PIXEL HEBBEN 🙁

    GRRRRRRRRRR

  7. Ongelooflijk hoe toegeeflijk wij geworden zijn!! “Afgezien van een paar schermfoutjes doet deze monitor het goed.” SCHERMFOUTJES????? Is het niet de belangrijkste functie van een beeldscherm om een beeld goed weer te geven. Ik vind dat je op gebied van beeldkwaliteit geen consessies mag en kan doet. Kan het mij wat schelen dat er geen DV-out op zit. Ik vraag mij echt af of de nuchtere gebruiker zich wil laten vangen door een zogenaamde “aanbieding”. Een prestatiescore van 64 voor 298€. Eender welke fabrikant kan voor die prijs een 15″-scherm leveren met die prestaties. Nee, geef mij dan maar een scherm van 400€ waar je je geen zorgen hoeft te maken over ghosting, te trage responstijd,….kortom “schermfoutjes”.

  8. mag ik hier effe vragen of een 17″ scherm sowieso beter is dan een 15″ scherm (kijkafstand)? vooral wat betreft het sparen van de ogen……vermits veel mensen na intens en langdurig computergebruik nog al dikwijls jammergenoeg moeten “brillen” .
    Zelf heb ik daar ook last van alhoewel ik met een laptopje werk dus tft-schermpje ………wel nogal klein

  9. Bij Carrefour (het vroegere GB) waren er 2 weken geleden soortgelijke LCD-schermen te koop. Ik heb er eentje van 17″ gekocht (399 euro) van het merk Proview. Ook zeer goed, geen foutjes gevonden. Schitterende kleuren – maar wel een traag scherm. Natuurlijk kan ik dat niet exact meten – maar als ik op een zwarte achtergrond de witte muispijl snel beweeg, zie ik die pijl in alle denkbare kleuren. Ook als ik een “zwevend” scherm in WinXP snel beweeg, laat de fluo-blauwe tittelbalk een duidelijk merkbaar spoor na. Maar aangezien ik geen echte spelletjesfanaat ben – hoogstens wat arcade of kaartspelletjes – voldoet dit scherm me perfect.
    Dit alleen maar om te zeggen dat de Aldi-aanbieding voor 419 euro (Be) niet echt éénmalig-uitzonderlijk is.

  10. Ik heb de 17 inch gekocht, en ook met snelle games geen problemen

    heb medion gebeld over responsetime die is 25ms (10rise 15 fall) zeer acceptabel dus!

    voor dit geld , echt een koopie, je moet wel even spelen met de contrast en helderheid voor een ideaal beeld, maar dan heb je ook wat 🙂

  11. Ik heb zelf de 17 inch gekocht. Moet zeggen heb er tot nu toe echt geen spijt van. Heb geen last van zwarte randen zoals bij de test van de 15 inch. Dode pixels heb ik ook geen last van en bij het spelen van spellen heb ik geen last van ghosting. De spellen die ik heb getest zijn C&C Generals en Warceaft 3. Zijn toch redelijk zware grafische spellen maar draaien prima op het scherm. Kortom ik ben dik tevreden over de 17 inch scherm, zeker voor die prijs!

  12. wie wil de 17″ even testen, ik denk wel door deze review dat ik hem niet ga kopen, ga er later spijt van hebben en ’t is tenslotte nog altijd 400€ hé da’s al meer dan de helft van de perfecte Samsung 172T 😉

  13. Nee, helaas beschikken we daar niet over. Zoals je al dan niet weet werkt Aldi niet mee aan deze testen en moeten we alles via behulpzame lezers of eigen aankoop regelen.

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten