Home Hardware

Bureau-pc van de 21ste eeuw

0
31

De Equium 2000 is een fraai staaltje van miniaturisatie en design. De pc bestaat uit een stevige, krullende voet waaraan een fraai dun volledig digitaal aangestuurd 15-inch TFT LCD-scherm hangt. Het scherm kun je niet links of rechts draaien, maar wel op en neer klappen voor een betere zichtbaarheid. Het scherm is gewoonweg prachtig. Toshiba ging voor het scherm en de technologie van de Equium 2000 trouwens te leen bij zijn notebookdivisie.

De miniaturisatie en de gebruikte aansluitingen van de Equium 2000 doen sterk terugdenken aan een half uitgeklapte notebook. Want ook hier vinden we een infrarood IrDA connector, twee PC Card sleuven en twee USB-aansluitingen, net zoals je dat op een notebook vindt. De PC Card sleuven zijn wel wat eigenaardig in de hals van de schermstaander aangebracht. Zoals nog steeds bij verschillende notebooks het geval is, moet je wisselen tussen cd-rom en diskettestation en dat is wel vervelend. Bovendien is de manier waarop je ze loskoppelt, vrij omslachtig.

Voeding
Het design biedt geen ruimte voor een voeding. Die is dus extern, net zoals bij een notebook. Het toetsenbord heeft een USB-aansluiting, maar de muis sluit je aan op het toetsenbord. Dit alles beperkt het aantal aansluitingen op de pc zelf tot een minimum.

SelectBay
Het kloppend hart van de Toshiba Equium 2000 is een Celeron aan 466MHz. Verder is deze pc uitgerust met 64 MB SDRam geheugen, uitbreidbaar tot 192 MB. Ook zit er een 6 GB harde schijf en een ESS 1978S geluidskaart in, waarschijnlijk op het moederbord geïntegreerd. Geïntegreerd zijn ook een 10/100 Mbit/s LAN netwerkadapter met Wake-on-LAN functionaliteit en een ATI Rage128 AGP grafische kaart met 8 MB geheugen. De SelectBay vooraan biedt plaats aan een diskettestation of 24X cd-rom, maar je kunt er ook een CD-RW, ZIP-drive, LS-120 drive of tweede harde schijf in stoppen. Die SelectBay verraadt ook min of meer de oorsprong van de Equium 2000. Als basis diende de Toshiba Tecra notebookserie.

Testresultaten
We gebruikten onze nieuwe benchmarks (zie kader rechts van deze tekst). Als je de specificaties van de Toshiba Equium 2000 vergelijkt met die van het ijk-systeem, dan zie je onmiddellijk dat de Toshiba nooit hoge toppen kàn scoren. Alleen al het gebruik van de Celeron-processor haalt de prestaties naar beneden. Uiteraard volstaat een Celeron dikwijls nog voor het gewone kantoorwerk, maar de specificaties van het ijk-systeem zijn niet zomaar met de losse pols gekozen. Verschillende huidige toepassingen zijn (weeral) een stuk zwaarder dan hun voorgangers en dat vraagt steviger hardware. Met een Content Creation index van 72 scoort de Toshiba Equium 2000 gezien zijn specificaties nog behoorlijk, maar voor de is Office Productivity 52 wel onvoldoende. Dat haalt ook de totaalscore (62) naar omlaag. Ter vergelijking: een Compaq Presario systeem met Celeron 500 MHz en 64 MB Ram haalt een Internet Content Creation score van 67 en een Office Productivity score van 75, wat samen een totaalindex van 71 geeft.

Conclusie
Vergeet niet dat de Toshiba Equium 2000 eerder vergelijkbaar is met een notebook dan met een bureau-pc. De matige prestaties in onze benchmarks kunnen we hiermee voor deel vergoeielijken. De prijs blijft niettemin fors, al betaal je een groot deel hiervan alleen voor het nieuwe design en de bijhorende research. Vooralsnog is de Toshiba Equium 2000 dus een duur hebbedingetje. Dat neemt niet weg dat Toshiba hiermee misschien pionierswerk levert en dat verdient ook een pluim.