Multifunctionele Fujitsu NAS presteert goed

0
574
Fujitsu heeft niet alleen “grote” opslagoplossingen, maar verkoopt ook kleinere opslagtorens voor thuiswerkers, bedrijfsafdelingen en kmo/mkb’s. Wij testten de Fujitsu CELVIN Q802 NAS Server.

Fujitsu verkoopt zijn “grote” opslagoplossingen onder de merknaam Eternus. De kleinere Eternus-racks draaien onder Microsoft Windows (Storage) Server en zijn bedoeld voor grotere mkb/kmo’s. Maar de Japanse it-gigant verkoopt ook kleinere opslagtorens onder de merknaam CELVIN. Die zijn bedoeld voor kleinere bedrijven, lokale kantoren en thuiswerkers. Deze opslagtorens draaien een bedrijfseigen, op Linux gebaseerd besturingssysteem.

Met zijn CELVIN-gamma concurreert Fujitsu met de kleinere storage-oplossingen van bijvoorbeeld Buffalo, D-Link, LaCie, LenovoEMC (Iomega), Synology, Thecus en WD, waarvan wij er in het verleden verschillende getest hebben. Dit keer is dus een toren-NAS van Fujitsu aan de beurt.

 
Technische eigenschappen

De CELVIN NAS Server Q802 is het op één na grootste model in het Fujitsu CELVIN-gamma. Er is ook nog een Q902 met een maximale capaciteit van 18 in plaats van 12 TB en ruimte voor zes in plaats van vier 6 Gb/s sata- of ssd-schijven.

Fujitsu Celvin Q802

Fujitsu Celvin Q802 (© ; licentie: )

Behalve de capaciteit is er weinig verschil tussen de Q902 en Q802: beide opslagtorens hebben een 2,1 GHz Intel Atom D270x processor en dezelfde 3.7.3 firmware. Het grotere model heeft wel 2 in plaats van 1GB (niet-uitbreidbaar) werkgeheugen.

De CELVIN Q802 is ook verkrijgbaar in rack-vorm en draagt dan het typenummer QR802. Maar wij testten dus het compacte en muisstille torenmodel.

De stevige bouwkwaliteit valt direct op; zelfs de schijfsledes zijn volledig in staal uitgevoerd en niet in plastic zoals bij sommige concurrenten (bijvoorbeeld Synology).

De Q802 is goed voorzien van aansluitingen. Naast twee usb 3.0- en even zoveel sata-poorten heeft deze nas zomaar eventjes vijf usb 2.0-poorten, waarvan één zich op de voorzijde bevindt en voorzien is van een “copy”-knop. Je kunt met één druk op de knop gegevens van en naar een externe schijf kopiëren. Uit veiligheidsoverwegingen is de kopieerknop standaard wel uitgeschakeld in de beheerinterface.

De nas als dusdanig is na ingebruikname ingesteld in de laagste beveiligingsstand: iedereen kan dan bijvoorbeeld aan de standaard gecreëerde publieke map en alle verbinding met de nas zijn toegelaten.

Het Fujitsu-besturingssysteem biedt echter uitgebreide beveiligingsmogelijkheden. Naast AES-256 encryptie van het RAID-volume en witte of zwarte lijsten voor verbindingen, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om verbindingspogingen tot op ip-protocolniveau (ssh, telnet, http(s), ftp, samba, afp) te beperken.

Fujitsu CELVIN Q802 RAID-beheer

Fujitsu CELVIN Q802 RAID-beheer (© ; licentie: )

Je kunt ook je eigen x.509pem ssl-certificaten installeren. Verder is er uiteraard integratie mogelijk met bedrijfsdirectory’s via Active Directory of ldap. Het aantal gelijktijdige verbindingen is beperkt tot 256.

Je kunt tot acht virtuele iSCSI-schijven creëren, met expliciete virtualisatie-ondersteuning voor VMware VSphere 4 en 5 (nfs), Windows Server 2008 (Hyper-V en fail-over clustering) en Citrix XenServer 6.0.

De iSCSI-voorziening ondersteunt spc-3 (scsi primary commands v3) persistente reservaties, meerdere tcp/ip-verbindingen en -sessies volgens mc/s (multiple tcp connections / sessions) en lastenverdeling en redundantie volgens mpio (multipath input output).

 
Besturingssysteem en apps

Het bedrijfseigen, Linux-gebaseerd besturingssysteem van de CELVIN-nas biedt standaard veel mogelijkheden, die je nog kunt uitbreiden via Linux packages (pkg-ondersteuning).

Fujitsu CELVIN Q802 applicaties

Fujitsu CELVIN Q802 applicaties (© ; licentie: )

Zeventien applicaties zijn vooraf geïnstalleerd, waaronder een MySQL-server, Syslog-server, vpn-server, ldap-sever, radius-server, usb-printerserver, videobewakingsserver en dagelijks bijgewerkte ClamAV-antivirusserver.

De videobewakingsserver ondersteunt 12 camera’s, maar je moet wel extra licenties kopen als je meer dan één camera wilt aansluiten.

Gegevens back-uppen kan via Rsync, rtrr (real-time remote replication), Amazon S3 of van schijf naar schijf. De Q802 ondersteunt ook Apple Time Machine.

Fujitsu levert verder een Java-gebaseerd web file manager mee waarmee gebruikers op afstand via een webbrowser aan bestanden op de nas kunnen. Het webbeheer is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Fujitsu CELVIN Q802 web file manager

Fujitsu CELVIN Q802 web file manager (© ; licentie: )

Beginnende gebruikers kunnen allerlei basistaken uitvoeren met behulp van een zestal eenvoudige wizards. Ervaren beheerders kunnen direct in de detailmenu’s duiken, of de nas benaderen via ssh en/of telnet. Alleen de administratieve account kan vanop afstand daarop inloggen, een bijkomende, welkome beveiliging.

 
Prestaties

De Q802 is verkrijgbaar met 1, 2 of 4TB WD sata-schijven. Wij testten de 8TB uitvoering, die nog 5,4TB vrije ruimte overheeft onder RAID5.

We noteerden een gemiddelde gewogen werksnelheid van 49,6 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 180,7 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 67,6 MB/s. Dat zijn goede prestaties, vergelijkbaar met die van de LenovoEMC StorCenter px6-300d en iets lager dan die van de Synology DS1513+, een van de allersnelste desktop-nas’en van het moment.

Testresultaten Fujitsu CELVIN NAS Server Q802  met Intel NASPT-benchmark

Intel NASPT (MB/s)
HD-Video afspelen 40,9
2x HD afspelen 58
4x HD afspelen 60,6
HD-Video opname 171,3
HD afspelen en opname 38,7
Aanmaken van inhoud 8,5
Kantoorproductiviteit 25,4
Bestanden kopiëren naar NAS 180,7
Bestanden kopiëren van NAS 67,6
Mappen kopiëren naar NAS 17,4
Mappen kopiëren van NAS 14,2
Fotoalbum 9,6
Snelheidsberekening
Gemiddelde gewogen werksnelheid MB/s 49,6
Testscore 65
Getest in RAID ? 5
Getest met 2 gebundelde Ethernet-poorten? Y
Fujitsu CELVIN Q802 configuratiewizards

Fujitsu CELVIN Q802 configuratiewizards (© ; licentie: )

Conclusie
De erg stevig gebouwde Fujitsu CELVIN NAS Server Q802 presteert goed en is op functioneel gebied zeker vergelijkbaar met de gelijkaardig geprijsde nas’en van in dit marktsegment bekendere fabrikanten zoals Iomega, QNAP en Synology. Als je op zoek bent naar een professionele desktop-nas dan hou je best ook rekening met het CELVIN-gamma van Fujitsu.
Adviesprijs
€1.190 voor getest model. Berekende opslagprijs per opgegeven TB: €54,5.
Foto van Fujitsu
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelZakelijke alles-in-een pc van HP draait onder Android
Volgend artikelBelgacom abonnees delen internetverbinding binnenkort gratis met Facebook-vrienden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.